Začnite písať

PR ČLÁNKY

Ako sa starať o záhradný nábytok?

Keď už nájdete dokonalý záhradný nábytok, budete ho chcieť udržiavať v najlepšom stave, aby vám vydržal celé roky. Typ materiálu, z ktorého je váš nábytok vyrobený, určí, ako sa oň máte starať. Či už ste si kúpili súpravu záhradného nábytku z dreva, kovu, alebo ratanu, dôsledná starostlivosť vám pomôže, aby vyzerala ako nová aj o desať rokov.

Drevený nábytok je náročnejší

Drevo je prírodný produkt, a preto produkuje prírodné oleje. Stále sa však oň budete musieť starať, aby ste sa uistili, že zostane v najlepšom možnom stave. Spôsob, akým to robíte, v konečnom dôsledku spočíva v kombinácii pravidelnej starostlivosti a osobného vkusu. Pre všeobecnú starostlivosť tento záhradný nábytok na začiatku sezóny vyčistite buď horúcou mydlovou vodou, alebo čistiacim prostriedkom na tvrdé drevo. Ak je nábytok naozaj špinavý, môžete ho po vyčistení zľahka prebrúsiť. Uistite sa však, že ste po dokončení očistili všetok prach, a nezabudnite nábytok potom naolejovať alebo natrieť ochranným prostriedkom na drevo. Niektoré druhy nábytku je možné čistiť aj pomocou tlakovej vapky, ale uistite sa, že ju nepoužívate na nábytok vyrobený z eukalyptu, pretože sila vodného prúdu môže spôsobiť poškodenie.

Ako sa starať o kovový záhradný nábytok?

Kovový záhradný nábytok si nevyžaduje veľkú pozornosť – vo väčšine prípadov ho stačí vyčistiť trochou horúcej mydlovej vody pomocou neabrazívnej handričky. Na čistenie môžete použiť aj tlakovú vapku, no iba v prípade, že je nastavená na nízky stupeň. Nepoužívajte ju ani na krehkejšie časti, ako sú napríklad sklenené dosky.

Ak je váš záhradný nábytok vyrobený z ocele, musíte ošetriť všetky škrabance, ktoré odhaľujú holý kov pod ním, aby ste zabránili hrdzaveniu. Ak už nábytok začal hrdzavieť, odstráňte hrdzu oceľovým šmyrgľom, a potom postihnutú oblasť opravte vonkajšou farbou na kov rovnakej farby. Hliníkový záhradný nábytok nehrdzavie, ale môže trpieť oxidáciou hliníka. To v priebehu času zmení farbu kovu, ale neovplyvní to jeho pevnosť – v skutočnosti ho to robí silnejším. Ak chcete zachovať pôvodnú farbu vášho nábytku, dbajte na pravidelné čistenie, a buď ho uskladnite, alebo ho počas zimných mesiacov úplne zakrývajte.

Ako sa starať o ratanový záhradný nábytok?

Pretože syntetický ratan je odolný voči UV žiareniu aj poveternostným vplyvom, o nábytok vyrobený z tohto materiálu sa nebudete musieť veľa starať – jednoducho ho v prípade potreby umyte mydlovou vodou. Možno však budete musieť venovať trochu pozornosti rámu pod ním. Ak je vyrobený z ocele a nie z hliníka, budete musieť dodržiavať rovnaké pokyny na starostlivosť o túto časť, ako v prípade kovového záhradného nábytku.

Titulná foto: Marianne na Pexels

Tagy