Začnite písať

PR ČLÁNKY ZDRAVIE

Balneoterapia: Postaví vás na nohy, pomôže pri chronických ochoreniach a strese

balneoterapia

Vplyvom viacerých faktorov je náš organizmus počas dňa vystavovaný množstvu problémov. Nepríjemné na tom celom je, že sa to podpisuje nielen na fyzickej, ale i psychickej kondícii. Lieky nie sú jediná a vždy ideálna možnosť, po ktorej sa dá v takýchto prípadoch siahnuť. Niekedy dokáže zaúčinkovať aj balneoterapia.

Liečebná kúpeľná terapia – medicínsky balneoterapia – využíva liečivé účinky zložiek vody. Takéto priaznivé vody môžu v určitom a bezpečnom pomere obsahovať napríklad kuchynskú soľ, kyselinu uhličitú, radón, jód alebo síru. Takéto kúpele sa potom často využívajú na pitné kúry, inhalácie a ako bahenné kúpele.

Balneologická kúra v kúpeľoch zvyčajne trvá 3-4 týždne. Používa sa na rehabilitáciu po chorobe, úraze alebo operácii. Ale môže byť nápomocná aj pri chronických ochoreniach či psychickom strese.

Okrem ústavnej liečby na klinike sa mnohé aplikácie ponúkajú aj ambulantne, prípadne si môžete urobiť cez víkend dovolenku a absolvovať krátky wellness pobyt v Piešťanoch v niektorom z mnohých kvalitných hotelov.

Výhody balneoterapie

Viete, prečo je „hydroterapia“ dobrá? V rámci niekoľkotýždňovej balneologickej kúry na vás priaznivo pôsobia nielen zložky liečivých vôd, ale aj ostatné používané naturopatické procedúry. Patrí medzi ne cvičebná terapia, relaxačné techniky a zmena stravovania.

Netreba podceňovať ani vplyvy denného rytmu, ktorý sa v porovnaní s každodenným životom a novým lokálnym a sociálnym prostredím mení. K stabilizácii organizmu na novej úrovni zdravia môžu prispieť aj zmenené klimatické faktory v kúpeľoch a ich nádherné prostredie.

Stačí si včas rezervovať voľné miesto v modernom Hoteli Park v Piešťanoch a nechať sa rozmaznávať blahodarnými účinkami termálnej vody a bahna.

Prečo to tak dobre funguje?

Každý dobrý internista v Bratislave, ktorý vás na kúpeľnú liečbu odporučí, vie, že špeciálny účinok kúpeľov je založený nielen na jej bohatom minerálnom zložení, ale aj vztlaku vody, vďaka ktorému váži naše telo len desatinu svojej skutočnej hmotnosti. Preto každý jeden kúpeľ uľaví vašim svalom aj kĺbom. Zároveň sa znižuje krvný tlak a podporuje krvný obeh.

Pohyby, ktoré vám za normálnych okolností spôsobujú bolesť, sa dajú vo vode opäť bez problémov vykonávať, čo podporuje celkovú mobilitu a obratnosť.

Existuje tiež množstvo prísad do relaxačného kúpeľa, ktoré môžu byť užitočné pri rôznych ochoreniach. Všetko by však malo byť založené na odbornom poradenstve, aby ste sa vyhli možným nežiaducim účinkom.

Zdroj obrázka: goodluz/Shutterstock.com

Tagy