Začnite písať

ZDRAVIE

Inzulínová pumpa – umelý pankreas?

Cukrovka je choroba na celý život. Pandémia COVID-19 ju načas zatlačila mimo centra  pozornosti, ale odborníci o šírení diabetes mellitus hovoria ako o epidémii tretieho tisícročia. Podľa odborníkov sa do roku 2030 môže stať 7. najčastejšou príčinou úmrtí. Na svete evidujeme takmer 460 miliónov diabetikov, na Slovensku ich máme 370-tisíc.

Ďalších 150-tisíc ľudí má tzv. prediabetické štádium,  čiže majú kvôli zvýšenej hladine cukru v krvi nábeh na cukrovku, alebo o svojom ochorení ani netušia. Zvládnutie cukrovky pritom na 80% závisí od zmeny režimu a životosprávy. Vďaka novým moderným technológiám a liekom dnes môžu diabetici viesť plnohodnotný život.  Či už má pacient autoimunitnú cukrovku 1. typu (7% diabetikov) alebo 2. typu (90% – na podklade zníženej citlivosti na inzulín a obezity).  Prípadne, ak ide o tehotenský diabetes.

V Diabetologickom centre pre liečbu inzulínovou pumpou ročne nastavia 120  diabetikov

Jedinečnú pomoc pacientom s cukrovkou a šancu na spokojný život, aj napriek tomuto nepríjemnému ochoreniu,  poskytujú odborníci z Diabetologického centra pre liečbu inzulínovou pumpou Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. V rámci I. internej kliniky na Tr. SNP funguje už vyše dvadsať rokov, ako jediné nemocničné certifikované centrum na východnom Slovensku. Ročne v ňom na modernú liečbu nastavia 120 pacientov.

doc. MUDr. Ingrid Dravecká, PhD.

„V súčasnosti nastavujeme diabetikov na najmodernejšie inzulínové pumpy. V prípade, ak má pacient nastavený glukózový senzor, kontinuálne dávkujú inzulín v závislosti od aktuálnej  koncentrácie glukózy v podkoží. Pri riziku nízkej glykémie pumpa prestane dávkovať inzulín a pri riziku vyššej glykémie podá vyššiu dávku inzulínu,“ vysvetľuje doc. MUDr. Ingrid Dravecká, PhD.. Liečba inzulínovou pumpou je vhodná pre diabetikov 1. typu, ale nastavia na ňu aj pacientov s cukrovkou 2. typu. „Inzulínovou pumpou môžu byť liečené aj diabetičky 1. typu, ktoré plánujú tehotenstvo, alebo ženy počas tehotenstva, keď sa u nich vyskytne tehotenská cukrovka,“ hovorí diabetologička.

Podľa diabetológa MUDr. Miroslava Paľka sú inzulínové pumpy akýmsi „predvojom budúceho umelého pankreasu“. „Toto zariadenie kontinuálne v malých dávkach podáva inzulín do podkožia cez tenkú hadičku, ktorú má pacient neustále pripevnenú na tele. Ich súčasťou môžu byť tzv. senzory glukózy, ktoré merajú hodnotu cukru v podkoží každých 5 – 15 minút a na pokles cukru upozornia napr. zvukovým signálom. Naše najmodernejšie inzulínové pumpy komunikujú so senzorom dokonca tak, že automaticky zastavia alebo naopak aktivujú inzulínovú pumpu, čo je pre pacienta výhodné najmä v spánku.“

Odmena pre zdravotníka – spokojný pacient

„Najväčšou odmenou je pre nás spokojný pacient s dobrými výsledkami. A zdravé dieťa, ktoré sa narodí tehotnej diabetičke po deviatich mesiacoch intenzívnej spolupráce,“ dopĺňa edukačná diabetologická sestra Zuzana Mikulová, pre ktorú je práca s pacientami v Centre „srdcovou“ záležitosťou.  „Učím ich ako technicky ovládať inzulínovú pumpu, ako nastaviť kontinuálny monitoring glykémií, ako dodržiavať diétny režim a zvládnuť prevenciu akútnych komplikácií pri cukrovke,“ hovorí sestra, ktorá sa pravidelne vzdeláva v oblasti diabetológie. Viac si o jej práci s diabetikmi, vďaka ktorej získala aj ocenenie, prečítajte tu: https://www.unlp.sk/aktualita/umenie-a-zrucnost-diabetologickej-sestry-zuzany-mikulovej-ocenuju-pacienti-s-cukrovkou/

 

Edukačné video UNLP – ako funguje inzulínová pumpa

Inzulínové pumpy sa nastavujú pacientom počas hospitalizácie, čo trvá 4 – 5 dní. Je však aj možnosť nastaviť ich ambulantne. Ako takáto pumpa funguje, si pozrite na YouTube kanáli UNLP. Pripravili sme inštruktážne video, v ktorom edukačná sestra Z. Mikulová podrobne informuje pacientov:

Výhody najmodernejších typov

Najväčšou výhodou je, že pacient sa nedostane do hypoglykémie, čo je nízka hladina cukru. „Je to veľmi nebezpečný stav. Hlavne pre mozog. Keď hypoglykémia trvá dlho, môže dôjsť až ku kóme. Moderné pumpy udržiavajú stabilnú hladinu glukózy v krvi,“ vraví docentka Dravecká.

V minulosti platilo nepísané pravidlo, že pre diabetičky nie je vhodné otehotnieť. Deti diabetičiek sa rodili s veľkou pôrodnou hmotnosťou, alebo s vrodenými chybami a bol predpoklad, že budú diabetikmi. Práve inzulínové pumpy a moderná liečba sú v súčasnosti „excelentnou možnosťou“ ako zvládnuť liečbu a tehotenstvo.

90% detí, ktoré sa u nás rodia diabetičkám, prevažne 1. typu, ale aj 2. typu, sú zdravé. 20-30% pacientov nášho centra tvoria práve tehotné diabetičky, alebo ženy, ktoré majú tzv. tehotenskú cukrovku. Hyperglykémia, zvýšená hladina cukru, v tomto prípade nie je nebezpečná pre samotnú matku, ktorej sa ukončením tehotenstva končí aj cukrovka. Je však nebezpečná pre vývoj dieťatka. Takéto deti sa následne rodia väčšie, so zvýšeným rizikom cukrovky,“ dodáva.

Najmodernejšie možnosti liečby cukrovky, či už ide o medikamentóznu liečbu, rôzne typy inzulínu, inzulínové pumpy a iné, získajú dnes pacienti bezplatne alebo len s minimálnou úhradou, dodáva diabetologička.

Zdroj foto: UNLP Košice

Tagy