Začnite písať

Uncategorized

Psychomotorický vývoj bábätka v prvom roku života. Čo všetko zvládne?

baby

Počas prvého roka deti poriadne vyrastú a priberú. To ale nie je jediné čo na nich môžete počas tohto obdobia spozorovať. Každým dňom vás budú presviedčať o svojom vývoji a o neustálych pokrokoch. Viete kedy asi budete vidieť prvý úsmev svojho dieťaťa? Kedy sa konečne vyspíte celú noc a prečo môže byť jedenie rukami nebezpečné?

Úsmev

Po cca dvoch mesiacoch upokojovania, kŕmenia a prebdených nocí sa začne dieťa na vás usmievať. Stačí ak začuje váš hlas alebo uvidí vašu tvár a začne sa usmievať (začína vás spoznávať). Okrem toho vás začína sledovať a začína vydávať aj iné zvuky ako plač.  Do 4 mesiacov sa okrem plaču dieťaťa môžete tešiť aj na jeho hlasný a úprimný smiech, ktorý postupne bude naberať na intenzite. Aby ste si tento najsladší zvuk na svete vychutnali stačí urobiť na dieťa nejakú grimasu alebo ho trochu poštekliť. Vo štvrtom mesiaci je už jeho slovná zásoba trochu väčšia. Stále ide len o zvuky, ktoré sa mu podarí vylúdiť, ale snaží sa tak upútať alebo udržať vašu pozornosť.

Prespí celú noc

Trvá asi 5 až 6 mesiacov kým dieťa prespí celú noc. Počítajte s tým, že vás asi skoro ráno bude budiť plač hladného dieťaťa ale aspoň nemusíte vstávať k nemu niekoľko krát za noc. V tomto veku už dieťa dokáže spoznať známych ľudí.

Sedí

Okolo 8 mesiaca dokážu deti už samé sedieť. Samozrejme, že sa o svet z vyššej výšky ako je ležanie začnú zaujímať už skôr (cca pol roka), ale aby mohli sedieť budú potrebovať oporu. Nenúťte dieťa sedieť. Samé najlepšie vie, kedy má dostatočne vyvinuté chrbtové svaly na to aby si mohlo sadnúť.

Lozenie

Svet je zaujímavý a uvedomia si to aj deti v cca 8 – 9 mesiaci života kedy začínajú s lozením. Deti sa za každú cenu budú snažiť dostať dopredu, dostať sa z miesta A do miesta B a ďalej a ďalej. Budú sa plaziť, posúvať dopredu v sede, kotúľať sa, loziť po štyroch,… sami sa budete s údivom pozerať ako sa dá pohybovať. Lozenie dá zabrať nie len deťom, ale aj rodičom, ktorí budú neustále musieť za nimi behať. Asi budete častejšie unavení vy než vaše dieťa ale neobmedzujte ho v tom. Je to dôležitý pohyb pre koordináciu rúk a nôh a zároveň pozitívne vplýva na mozog a prepojenie hemisfér.

baby

Jedenie rukami

V rozmedzí 9. mesiacov až roka majú deti čoraz lepšiu kontrolu nad svojimi rukami a prstami. V tom momente stráca kŕmenie lyžičkou pre nich zmysel a začnú sa kŕmiť samé. Sú schopné chytiť jedlo do rúk a vložiť si ho do úst. Keďže deti v tomto období radi všetko skúmajú dávajte pozor. Jedlo nie je jediná vec, ktorú budú chcieť ochutnať. Mali by ste z ich dosahu dať preč všetky drobné predmety, ktoré by mohli zjesť alebo nebodaj vdýchnuť.

Chôdza

Skôr ako začnú deti chodiť musia sa naučiť stáť. V 12 mesiaci života väčšina detí už dokáže chvíľu stáť, pričom sa niečoho pridržiavajú (nábytku, rodiča,…). Začínajú prekladať nohy a robia prvé malé kroky. Samostatne začnú chodiť o pár týždňov až mesiacov. Predsa len, zosúladiť pohyb nôh a udržať pri tom rovnováhu je pre ne trochu náročnejšie. Pokiaľ ale vaše dieťa už vie stáť pripravte sa, prvý samostatný krok môže prísť každú chvíľu.

Nepanikárte ak dieťa s niektorou činnosťou mešká. Nenúťte ho do sedenia alebo lozenia len preto, že to iné dieťa v jeho veku robí. Každý človek je jedinečný a platí to aj o deťoch. Samé najlepšie vie kedy má čo urobiť. Vy mu len nechajte na to dostatok priestoru a zabezpečte mu v jeho vývoji čo najbezpečnejšie podmienky.

Zdroj:

https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/index.html

https://www.babycentre.co.uk/a6476/baby-milestones-one-to-six-months

https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-baby-milestones-first-year

https://lovibaby.com/pomoc-a-poradenstvo/zdravie-a-vyvoj/11-milnikov-vo-vyvoji-dietata

Zdroj foto: unsplash.com

Tagy