Začnite písať

PR ČLÁNKY

Zásady správneho stolovania: Viete na čo slúži každý príbor?

Väčšina ľudí nemá dostatok príležitostí naučiť sa alebo precvičiť si formálne spôsoby stolovania. Ako sa uistiť, že dané príbory používate správne? Venujte trochu času pre osvojenie týchto zručností, aby ste dodržali zásady stolovania v spoločnosti.

Ako vyzerá klasické rozmiestnenie príboru?

Zatiaľ čo pojem etiketa sa v minulosti čisto spájal s informatívnym lístkom alebo štítkom, v súčasnosti tento názov tiež hovorí o princípoch slušnosti a spoločenského správania. Etiketa stolovania predstavuje základné pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať. Na obede alebo večeri formálneho typu bude tanier obklopený rôznym typom príborov – lyžice, nože a vidličky. Lyžice a nože sa spravidla nachádzajú na pravej strane taniera pričom sa začína lyžicou, umiestnenou úplne napravo. Následne sa pokračuje výberom príboru k vnútornej strane taniera. To isté platí aj pre vidličky, položené po ľavom boku taniera – začína sa zvonku a postupuje sa čím ďalej, tým bližšie k tanieru.

Vedeli ste, že pri stolovaní existuje aj akási reč príboru? Prostredníctvom tohto jazyka čašník zistí, či ste dojedli, ako vám chutilo, alebo ho informujete, že ešte nechcete aby bol tanier zdebarasovaný. Ak ste napríklad nedojedli, mali by ste položiť vidličku a nôž do stredu taniera tak, aby špičky smerovali k sebe a vytvorili prevrátený tvar písmena V. Pokiaľ vám jedlo chutilo a chcete prejaviť uznanie, môžete príbor položiť napravo/paralelne. Sú však aj takí, ktorí jasne dajú najavo nespokojnosť s pokrmom. Vtedy sa príbor položí do rovnakej polohy, ako keď si robíte prestávku. V tomto prípade ale vložte špičku noža medzi zuby vidličky.

Ako pripraviť stolovanie v prípade, že ste hostiteľom vy?

Vzhľad prestierania je snáď prvá vec, ktorú si hostia počas večere všimnú. Snažte sa o zanechanie dobrého dojmu a na túto príležitosť zaobstarajte kvalitný príbor. Solídny príbor zvykne byť vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a jeho farba je strieborná, poprípade dozlata. Príbory by nemali byť od seba príliš vzdialené. Umiestnite ich bližšie k sebe na približne jeden až dva centimetre od kraja stolu. Spodné konce lyžíc, vidličiek aj nožov nezabudnite zarovnať.

Poloha príboru úzko súvisí aj s prestieraním pohárov. Ku špičke mäsového noža priložte vodový pohár, vo vzdialenosti jeden až dva centimetre. Prípitkový pohár sa bude nachádzať po jeho pravej strane. Nad prípitkovým pohárom je miesto pre vínový pohár. Niekedy sa používa aj pohár na tvrdý alkohol, ktorý by mal byť nad pohárom na vodu. Vo výsledku vytvoríte akýsi tvar kosoštvorca. Vo všeobecnosti ide len o jeden z viacerých spôsobov prestierania stolu – na internete nie je problém nájsť ďalšie zaujímavé tipy na polohu pohárov pri stolovaní.

Titulná foto: ROMAN ODINTSOV na Pexels

Tagy