Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Mastná pleť vás v lete potrápi. Ale nemusí …

mastná pleť vás v lete môže potrápiť

Leto so sebou prináša krásne slnečné dni, ale aj teplo a nepríjemný pocit potenia. Spolu s teplotou v tomto období vrcholí aj vlhkosť. Tieto zmeny prostredia pociťujete intenzívnejšie, ak je vašim spoločníkom mastná pleť. Ako by mala vyzerať vaša denná rutina v starostlivosti o tento typ pleti?

V lete môžu mazové žľazy v pokožke produkovať viac mazu, čo dodáva vašej pleti nežiadúci lesklý vzhľad a vedie k tvorbe vyrážok. Nadprodukcia kožného mazu spolu s nadmerným potením môže podporiť tvorbu akné a úplne tak pokaziť váš make-up. 

Extrémne mastná pleť v lete – aké sú príčiny?

Pokožka pozostáva z drobných pórov, pod ktorými sa nachádzajú mazové žľazy, ktoré produkujú kožný maz – látku potrebnú na udržanie pružnej pokožky. Najmastnejším miestom na tvári je T-zóna, ktorá obsahuje maximálnu koncentráciu mazových žliaz. Avšak v horúcom a vlhkom počasí majú tieto žľazy tendenciu produkovať viac mazu, čo zanecháva na tvári lesklý vzhľad.

V lete navyše trávime viac času vonku. Slnečné žiarenie spolu s vyššími teplotami a vlhkosťou spôsobujú, že sa viac potíme. V prípade mastnejšej pleti tak môže dôjsť k tvorbe nepríjemných vyrážok až akné, ktoré vznikajú pôsobením vyššej produkcie mazu zmiešanej s potom a vonkajšími nečistotami z ovzdušia.

Ďalšie prejavy, ktoré môžu mastnú pleť v lete potrápiť sú:

  • tvorba čiernych bodiek, ktoré vznikajú usadením kožného mazu v póroch a jeho oxidáciou.
  • viditeľne zväčšené póry, ktoré sú náchylnejšie k tvorbe vyrážok.
  • lesklé zóny na pleti, ktoré nevyzerajú veľmi esteticky.

Starostlivosť o mastnú pleť

Mastná pleť a leto nie je veľmi dobrá kombinácia, preto by ste sa mali o ňu vedieť správne postarať. Začať by ste mali revíziou vašej dennej rutiny a aktualizovaním kozmetických prípravkov, ktoré budú v teplom období poskytovať vhodnejšiu starostlivosť.  Pripravili sme si niekoľko tipov, vďaka ktorým si udržíte mastnú pleť pod kontrolou.

Neumývajte si tvár príliš často

Vaša pokožka má rôzne vrstvy, ktoré ju chránia pred agresormi z prostredia a tiež udržiavajú hydratáciu. Ak si budete tvár umývať príliš často, vaša pokožka stratí toľko potrebnú vlhkosť, takže bude vytvárať viac mastnoty, aby sa jej vrátila hydratácia. Ideálne je na jemné čistenie pokožky používať prípravky, ktoré odstránia prebytočnú mastnotu bez toho, aby narušili ochrannú bariéru pleti. Vo vaše letnej rutine v starostlivosti o pleť by nemal chýbať čistiaci gél CeraVe, ktorý ju zbytočne nevysušuje a pomáha regenerovať jej prirodzenú bariéru.

mastná pleť vás môže v lete potrápiť

Nevynechávajte toner

Pridajte toner do svojho režimu starostlivosti o pleť toto leto. Adstringentné vlastnosti tonera upokojujú vašu pokožku, sťahujú otvorené póry, ktoré pomáhajú kontrolovať nadmernú tvorbu mazu. Toner by ste mali aplikovať po základnom čistení pokožky. Pre mastnú pleť je vhodné použiť toner, ktorý podporuje odstránenie hlboko usadeného mazu a nečistôt a napomáha tak stiahnutiu pórov. Do svojej kozmetickej rutiny môžete zahrnúť čistiace pleťové tonikum Medik8 Pore Minimising Tonic, ktoré svojim účinkami napomáha celkovému vylepšeniu textúry pleti.

Robte si peeling, ale opatrne

Raz alebo dvakrát týždenne si musíte urobiť peeling, aby ste odstránili odumreté kožné bunky, ktoré upchávajú póry. Nadmerná exfoliácia tváre však môže poškodiť ochrannú vrstvu vašej pokožky, odstrániť z pokožky esenciálne zložky a vlhkosť. To môže stimulovať nadprodukciu kožného mazu. 

Nezabudnite na opaľovací krém

Pobyt na slnku môže zvýšiť produkciu mazu, vďaka čomu bude vaša pokožka ešte mastnejšia. Preto si na tvár naneste širokospektrálny opaľovací krém, ktorý vás ochráni pred škodlivými ultrafialovými lúčmi slnka. Najmä v lete by sa opaľovací krém mal stať nevyhnutnou súčasťou vašej starostlivosti o pleť.

mastná pleť vás môže v lete potrápiť

Dávajte si pozor na to, čo jete a pijete

Vaša strava zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravej pokožky. Pokúste sa vyhnúť mastným a vyprážaným jedlám. Bez ohľadu na to, ako lákavo vyzerajú tieto nezdravé jedlá, snažte sa jesť zdravú a vyváženú stravu s množstvom farebného ovocia a zelenej listovej zeleniny. Vždy pamätajte na to, aby ste jedli včas a do jedla pridávajte potraviny bohaté na antioxidanty. Pite tiež veľa vody a džúsov. Pomôže regulovať produkciu mazu v pokožke a tiež udrží vašu pokožku hydratovanú.

Vyskúšajte micelárnu vodu

Micelárna voda je sľubnou možnosťou, ako sa zbaviť prebytočného mazu a nečistôt, ktoré sa hromadia na vašej pokožke. Aj v prípade mastnejšej pokožky je vhodné voliť prípravky s hydratačným účinkom, hoci by sa to mohlo zdať zbytočné. Siahnuť môžete napríklad po kozmetických prípravkoch CeraVe, ktoré sú vyvíjané v spolupráci s dermatológmi a každému typu kožky doprajú presne to, čo potrebuje.   

Zdroj foto: freepik.com

Tagy