Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Starajte sa o záhradu správne – základná výbava každého záhradkára

záhrada

Záhradkárčenie je jednak vášňou, ale aj zodpovednosťou za „nový život“. Svoje „hobby“ si tak pestujeme od semienok po bujné kvety, resp. až po užitočné plody. Čas strávený na záhrade prežívame uvoľňujúco, nie až natoľko, aby pred dôležitými úkonmi neprešlo revíziou základné záhradné vybavenie. Ktoré je to? Prinášame vám už v tomto príspevku!

Záhradkára poznáme po silných rukách

Nie po mozoľoch, ale po nárokoch, ktoré si vyžaduje základné ručné náradie. To si nemožno vyberať podľa vkusu, ale na základe sezónnych a aktuálnych požiadaviek na údržbu a starostlivosť. Taktiež úplne nevylučujeme ani vplyv módy a dizajnu, no to až po hlavných kritériách výberu.

Ako pristupovať k výberu ručného náradia?

Ručné nám musí padnúť do ruky. Každá je pritom iná, a tak sa žiadne náradie ani stroje do záhrady nededia z generácie na generáciu. Výber konkrétneho modelu ovplyvňuje sila a spôsobu úchopu (v ľavej, pravej ruke alebo obojručné náradie), vzrast záhradkára a hmotnosť. Zdôrazňujeme to ako pre komfortné používanie, tak aj pre bezpečnosť, keďže vo svojej výbave nachádzame ostré nožnicepílky, doplnky na brúsenie, resp. pre sezónnu revíziu, ku ktorej zaraďujeme aj mazacie tuky a spreje.

Pozor! Nakupovať každou sezónou novú výbavu do záhrady nie je ani ekonomické ani ekologické, preto dbáme o správne uskladnenie nástrojov. Najmä základné ručné chránime pred otupením. Využívame doplnky ako puzdrá až po záhradkárske stoly a podľa dispozičných možností aj nástenné háky (najmä pre väčšie a robustnejšie pomôcky).

Ani záhradkár nemusí mať všetko!

Viete, že aj v tejto oblasti zaznamenalo veľký boom multifunkčné náradie, ktoré však nespraví šťastného každého záhradkára? V prípade, že tento typ výbavy do záhrady kupujete ako darček, prácu obdarovaného musíte dôkladne poznať. Všestranné naplno využije, keď sa súčasne venuje ovocinárstvu a zelenine, prácam okolo domu, ale aj bežnému chovateľstvu.

Ak sa záhradkár prikláňa len k jednej z oblastí, lepšie mu poslúži špeciálne náradie (napr. nožnice na konáre, na zber, na ruže a kvety a pod.) s uspôsobenou protišmykovou ochranou, ostrím a protiostrím, opatrené materiálom pred zhrdzavením a skorým opotrebovaním (napr. kvalitná tvrdená oceľ).

Patria stroje do záhrady?

Síce to znie paradoxne, ale ani život v prírode sa nezaobíde bez modernizovanej strojovej techniky. Pomáha za kratší čas a na väčších plochách zveľaďovať prostredie trávnikov, sadov až po profesionálne vinohradníctva. Každoročne preto sledujeme novinky v inštalácii stĺpov, kotiev a drôtov, pričom na širšie práce okolo domu využívame kompresory.

Moja záhrada, môj hrad

Na to využívame najlepšiu ochranu pred škodcami, aby sme ju aj ďalšie sezóny vyživovali hnojivami a chémiou podľa pestovaných rastlín.

Tagy