Začnite písať

ZDRAVIE

Vedci zistili pravdepodobnú príčinu záhadného prepuknutia detskej hepatitídy

child sick

Britskí experti sa domnievajú, že identifikovali príčinu nedávneho množstva záhadných problémov s pečeňou postihujúcich malé deti na celom svete. Vyšetrovania naznačujú, že dva bežné vírusy sa vrátili po ukončení pandémie – a spustili zriedkavé, ale veľmi závažné prípady hepatitídy.

Predpokladá sa, že postihnutých bolo viac ako 1000 detí – mnohé vo veku do päť rokov – v 35 krajinách. O prepuknutí tohto ochorenia medzi deťmi sme vás informovali v apríli a viac si môžete prečítať v tomto článku.

Zdravotníci upozorňujú, že medzi deťmi sa rozšírili ochorenia pečene a hepatitída

Niektoré z detí, vrátane 12 v Spojenom kráľovstve, potrebovali život zachraňujúcu transplantáciu pečene. Dva tímy výskumníkov z Londýna a Glasgowa sa domnievajú, že kvôli obmedzeniam, ktoré spôsobila pandémia, boli malé deti izolované od kolektívu, preto nemali možnosť vybudovať si prirodzenú imunitu voči:

  • adenovírusu, ktorý normálne spôsobuje prechladnutie a žalúdočné ťažkosti
  • a adeno-asociovanému vírusu 2, ktorý normálne nespôsobuje žiadne ochorenie a na replikáciu vyžaduje koinfikujúci „pomocný“ vírus – ako je adenovírus.

Bežný vírus viedol k život ohrozujúcej hepatitíde

Trojročný Noah, ktorý žije v Chelmsforde v Essexe, potreboval urgentnú transplantáciu pečene po tom, čo nebezpečne ochorel na hepatitídu. Jeho matka Rebecca Cameron-McIntosh hovorí, že táto skúsenosť bola zničujúca. „Predtým mu nič nebolo. A zrazu to všetko nabralo taký rýchly priebeh, až nás to zaskočilo. Predpokladali sme, že sa jedná len o malý problém, ktorý sa rýchlo vyrieši, ale v skutočnosti sa to len nabaľovalo.

Rebecca mala pôvodne synovi darovať časť svojej pečene, ale po vážnej reakcii na podané lieky skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti. Noah bol zaradený na zoznam čakateľov na transplantáciu a čoskoro nato dostal nový orgán. Našťastie sa zotavil rýchlo, ale po celý svoj život bude musieť užívať imunosupresíva, aby jeho telo orgán neodmietlo.

Rebecca hovorí: „Je na tom niečo naozaj srdcervúce, pretože sme sa len riadili pravidlami, robili sme to, čo sme mali robiť, aby sme ochránili ľudí, ktorí sú zraniteľní. Nakoniec vaše vlastné dieťa nejakým zvláštnym pričinením ochorie práve preto, že sme sa správali zodpovedne.“ 

Naliehavo sú potrebné ďalšie štúdie

Takéto prípady sú našťastie zriedkavé. Väčšina detí, ktoré chytia tieto typy vírusov, sa rýchlo zotaví. Nie je jasné, prečo sa u niektorých potom vyvinie zápal pečene – ale úlohu v tomto prípade môže zohrávať aj genetika.

Vedci vylúčili akúkoľvek spojitosť s vakcínami proti koronavírusu. Jedna z výskumníkov, profesorka Judith Breuerová, odborníčka na virológiu z University College London, povedala: „Počas obdobia lockdown-ov, keď sa deti nestretávali, neprenášali vírusy medzi sebou. Nebudovali si imunitu voči bežným infekciám, s ktorými sa inak stretávajú v kolektíve. Keď boli obmedzenia zrušené, deti sa začali stretávať a miešať, vírusy začali voľne cirkulovať – ​​a zrazu boli vystavené celej batérii nových infekcií.

Profesorka Emma Thomsonová, ktorá viedla výskum Glasgowskej univerzity, uviedla, že stále zostáva veľa nezodpovedaných otázok. „Naliehavo sú potrebné väčšie štúdie na preskúmanie úlohy AAV2 v prípadoch detskej hepatitídy. Musíme tiež viac porozumieť sezónnej cirkulácii AAV2 vírusu, ktorý sa bežne nemonitoruje – môže sa stať, že vrchol adenovírusovej infekcie sa zhoduje s vrcholom expozície AAV2, čo vedie k nezvyčajnému prejavu hepatitídy najmä u malých detí.

Preklad: bbc.com – Likely cause of mystery child hepatitis outbreak found

Foto: freepik.com

Tagy