Začnite písať

TEHOTENSTVO

Ako splodiť chlapca? Prirodzené metódy, ktoré zabezpečia zachovanie rodu

pregnancy

Jedna z prvých otázok, ktoré budete počuť, keď oznámite, že ste tehotná je: „Chcete radšej dievčatko alebo chlapca?“ Zatiaľ čo očakávaná odpoveď je zvyčajne „chcem len zdravé dieťa“, je úprimne v poriadku, ak tajne dúfate v jedno pohlavie pred druhým.

Ak niekde vo vnútri cítite, že by ste sa rada stala mamou chlapčeka, ktorého môžete obliekať do všetkých tých rozkošných vecičiek, ktoré vidíte v detskej sekcii, tak vám určite napadlo, či existuje nejaký spôsob, ako tomu pomôcť.

Kedysi bolo počatie chlapca dôležité v rámci zachovania kráľovských rodov. Odvtedy sa traduje mnoho babských rád a povier od toho, čo jesť a nejesť, až po obdobia v mesiaci, kedy je najlepší čas na počatie. Je však možné, aby niektorý z nich fungoval? Lekári sa zhodujú v tom, že skutočné vedecké dôkazy o účinnosti ktorejkoľvek metódy neexistujú. To však ľuďom nebráni v tom, aby to predsa len nevyskúšali.

Ako zvýšiť šance, že splodíte chlapca?

Podľa lekárov jediná možnosť, ako sa dá ovplyvniť pohlavie dieťaťa, je oplodnenie in vitro. Ak však hľadáte prirodzený a menej nákladný spôsob, tu je niekoľko metód, o ktorých rodičia tvrdia, že im pomohli úspešne počať chlapčeka.

Jedálniček, ktorý vám môže pomôcť počať chlapca

Od toho, čo jete až po to, koľko toho zjete, úprava stravy môže pomôcť zvýšiť vaše šance na počatie chlapca prirodzeným spôsobom. Jedna štúdia zistila, že keď matky zvýšili príjem kalórií a jedli raňajkové cereálie, s väčšou pravdepodobnosťou porodili chlapcov. Vedci štúdie tvrdia, že to môže byť spôsobené vyššou hladinou glukózy v krvi. Ak si želáte, aby do vašej rodiny pribudol malý chlapec, zásobte sa obľúbenými sladkými cereáliami.

Hoci neexistujú žiadne vedecké údaje podporujúce túto myšlienku, existuje veľa zástancov teórie, že kľúčom k narodeniu chlapčeka je jesť potraviny, ktoré zvyšujú zásaditosť v ženskom tele. Predpokladá sa, že táto vysoká alkalická hladina vytvára ideálne prostredie s vysokým pH na počatie chlapca.

Táto teória nie je postavená na odborných základoch, nakoľko v našom organizme fungujú tzv. pufrovacie systémy, ktoré udržiavajú ph našej krvi v konštantom rozmedzí. Akákoľvek väčšia odchýlka v prospech zvýšenia zásaditosti vnútorného prostredia by znamenala rozvrat viacerých systémov, čo by bolo spojené s vážnymi zdravotnými komplikáciami,“ vysvetľuje Jana Guráňová, nutričná terapeutka

V prospech úspešného počatia dieťaťa, bez ohľadu na jeho pohlavie, zohráva strava veľmi dôležitú úlohu. Žena by sa mala na jej úpravu sústrediť už nejaký čas pred samotným počatím. Základom by mal byť pestrý a vyvážený jedálniček s prevahou rastlinných zdrojov doplnený o kvalitné bielkoviny a tuky. Iba tak bude mať žena istotu, že v organizme budú v čase počatia prítomné všetky potrebné živiny na to, aby sa bábätko od začiatku správne vyvíjalo,“ dodáva Jana Guráňová.

food

Zdroj: Brooke Lark on Unsplash

Ktoré potraviny by teda určite nemali chýbať vo vašom nákupnom košíku?

  • Ovocie a zelenina, najmä citrusové plody, zelená listová zelenina a koreňová zelenina.
  • Potraviny, ktoré obsahujú draslík, ako sú banány, avokádo a losos.
  • Potraviny s vysokým obsahom minerálov, ako sú orechy, semená a celé zrná.
  • Vyhýbať by ste mali priemyselne spracovaným potravinám.

Vitamíny potrebné na počatie chlapčeka

Ing. Guráňová odporúča užívať aj doplnky, ktoré sú vhodné pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť: „Je vhodné užívať prenatálne vitamíny s kyselinou listovou aspoň tri mesiace pred otehotnením.“ Existuje však niekoľko teórií o tom, ako môžu ďalšie doplnky pomôcť zvýšiť vaše šance na počatie chlapca.

Pupalkový olej a guajfenezín údajne zlepšujú kvalitu hlienu krčka maternice, vďaka čomu sa spermie ľahšie dostanú k vajíčku. Keďže spermie s chromozómom Y (nosiči mužských génov) plávajú rýchlejšie ako spermie s chromozómom X (nosiči ženských génov), tieto doplnky by mohli pomôcť chlapčenským spermiám dostať sa k vajíčku rýchlejšie a ako prvé vajíčko oplodniť. Ing. Guráňová ale upozorňuje, že pred pridaním akýchkoľvek vitamínov alebo doplnkov do vašej každodennej rutiny sa poraďte so svojím lekárom.

Vhodné dni na počatie chlapca

Vedeli ste o tom, že aj termín počatia dokáže ovplyvniť pohlavie bábätka? Vďaka týmto trom metódam môžete zistiť, kedy je najvhodnejšie na to „skočiť“.

pregnant

Zdroj: Alicia Petresc on Unsplash

Shettlesova metóda

Táto metóda, ktorú vyvinul Dr. Landrum B. Shettles v 60. rokoch 20. storočia, sa zameriava na načasovanie pohlavného styku tak, aby sa zvýšila pravdepodobnosť, že páry budú mať chlapca alebo dievča. Pri tejto metóde by páry mali mať pohlavný styk v deň, keď žena ovuluje, ako aj nasledujúce tri dni. Mali by sa tiež vyhýbať sexu v čase medzi menštruačnými obdobiami a dňami pred ovuláciou. Teória sa tu vracia k rýchlosti, akou plávajú „chlapčenské“ spermie a zabezpečuje, že keď sa vajíčko uvoľní, tieto spermie sú bližšie ako spermie produkujúce dievča.

Whelanovej metóda

Táto metóda, ktorú preslávila Elizabeth Whelanová, dáva opačnú radu ako Shettlesova metóda na to, aby sa narodil chlapček. Po sledovaní bazálnej telesnej teploty (keď je vaše telo v pokoji) počas niekoľkých mesiacov, aby ste sa naučili, kedy ovulujete, Whelanova metóda uvádza, že ak chcete chlapca, mali by ste mať sex štyri až šesť dní pred ovuláciou.

Metóda Babydust

Táto metóda, ktorú vytvorila mikrobiologička Kathryn Taylorová, sa riadi prísnym rozvrhom sexu, aby vám pomohla zvýšiť šance na to, že budete mať chlapca. Na začiatok by si ženy mali zmapovať svoj luteinizačný hormón – hormón, ktorý spúšťa ovuláciu – dvakrát denne po dobu najmenej troch mesiacov pred pokusom o otehotnenie. Dá sa to urobiť pomocou domácich súprav na ovuláciu. Potom majte sex čo najbližšie k ovulácii a vyhnite sa mu dva-tri dni pred ovuláciou, aby ste počali chlapca.

baby

Zdroj: Jonathan Borba on Unsplash

Bodka na záver

Aj keď žiadna z týchto metód nezaručuje, že budete mať malého chlapca, môžu vám pomôcť lepšie si uvedomiť svoj cyklus plodnosti, stravu a fungovanie vášho tela, čo vám môže pomôcť mať dieťa svojich snov.

Predtým, ako začnete plánovať rozšírenie svojej rodiny a vyskúšate niektorú z týchto metód na počatie chlapca, je dobré poradiť sa so svojím lekárom. Pred počatím určite chcete byť v čo najlepšom zdraví. Štúdie potvrdili, že čím ste duševne a fyzicky zdravší, tým vyššia je šanca na otehotnenie.

Tagy