Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Ako si efektívne zorganizovať šatník v 3 krokoch

Ak stojíte pred plným šatníkom a neviete, čo na seba, niečo nefunguje, ako by malo. V záplave vecí častokrát strácame prehľad, čo vlastníme, množstvo oblečenia na nás pôsobí zmätočne a strácame schopnosť veci kombinovať. Namiesto toho, aby sme svoj životný priestor zmenšovali na úkor ďalších skríň a botníkov, našim klientov v Komínky – Well Organized Home odporúčame, aby tento problém riešili inak.

Viac miesta pre seba aj svoje veci môžeme získať:

  1. Zredukovaním vecí, ktoré vlastníme.
  2. Efektívnym navrhnutím šatníka/ skrine (zónovanie).
  3. Praktickým uložením vecí, ktoré si mienime ponechať.

Ponechajte si len to, čo reálne nosíte

Aby sme zistili, čo všetko vlastníme (a možno vlastne ani nenosíme), potrebujeme všetky naše odevy (a prípadne aj obuv, ak sa rozhodnete v rámci šatníka organizovať aj túto kategóriu) vybrať zo všetkých miest, kde ich máme uložené. Budeme na to potrebovať viac priestoru, lebo ich bude asi viac, ako očakávame. ? Z našich skúseností vieme, že skrine vedia poňať viac vecí, ak by sme si mysleli, najmä ak ich tam dlhodobo ukladáme, ako taký Tetris. ?

Pripravte si taktiež 3 krabice: Predať, Darovať, Vyhodiť.

Ak ste typ človeka, ktorý má k oblečeniu sentimentálny vzťah a ťažko sa zrieka oblečenia, ku ktorému sa mu viažu spomienky, pripravte si aj krabicu Sentiment. K tejto krabici sa potom ešte raz vráťte a zredukujte ju čo najviac a ponechajte si iba kúsky, ktorých sa skutočne neviete zrieknuť.

A pustíme sa do triedenia. Každý kus oblečenia, ktorý vlastníme je potrebné zobrať do rúk a rozhodnúť, či si ho chceme ponechať alebo poputuje do jednej z pripravených krabíc. Pri triedení si môžeme klásť otázky ako:

  • Robí mi táto vec radosť?
  • Je mi ešte veľkostne dobrá?
  • Chcem ju ešte nosiť a kam?
  • Mám túto vec s čím kombinovať?

Neváhajme si veci vyskúšať, prirovnávať, kombinovať navzájom. Ak ste skôr váhavý typ, ktorý sa ťažšie zbavuje vecí, pripravte si ešte jednu krabicu, kam odložíte veci, o ktorých si nie ste istý/istá, či ich ponechať alebo nie. Po pár dňoch sa ku tejto krabici vrátite a rozhodovací proces môžete zopakovať.

Keď veci triedite, rovno si ich ukladajte na kôpky podľa kategórii – napríklad tričká, svetre, nohavice, sukne, spodná bielizeň, ponožky… Dôvodom je, okrem uľahčenia pri skladaní (budete skladať a ukladať taktiež po kategóriách) aj to, že získate prehľad, koľko kusov oblečenia z ktorej kategórie máte. Vyhnete sa tak tomu, že si necháte príliš veľa alebo naopak málo kúskov v rámci jedného druhu oblečenia.

Veci na predaj a darovanie odporúčame rovno nafotiť  a zverejniť na darovacích a predajných skupinách, prípadne rovno pripraviť do tašiek na swap. Veci na vyhodenie odneste do zberných nádob čím skôr, aby vás to nelákalo sa k nim opäť vracať. ?

Veci, ktoré sú vhodné na darovanie (teda pekné, čisté a nezničené veci) môžete uverejniť na facebookovej skupine „Darujem“ „Vymením“, „Pomoc v núdzi“, „Charita“ a pod., ideálne vo vašom okolí, aby cesta k ich novým majiteľom bola čo najkratšia. Pokojne oslovte priateľov alebo ľudí vo vašom okolí, či by niečo nepotrebovali.

V súčasnej dobe je populárne aj posúvanie si vecí medzi maminami, hlavne veci pre novorodenca, ktoré sa nestihnú zničiť, keďže dieťa z nich veľmi rýchlo vyrastie. Kamarátky si často posúvajú celé výbavičky, ktoré o pár mesiacov zas posunú ďalšej kamarátke – nám sa tento systém tiež veľmi dobre osvedčil, nakoľko ušetrí nemalé finančné prostriedky a zároveň veci, z ktorých dieťa vyrastie, nezostávajú v domácnosti a nezaberajú miesto.

Na predaj je populárny napríklad Burzoblšák, Bazoš, Marketplace na Facebooku a pod. Pekné a kvalitné veci môžete predať alebo darovať do nosene.sk. Čím ďalej sú populárnejšie aj swapy oblečenia, kde výmenou získate kúsok, ktorý vám urobí radosť.

Organizovaný šatník = zónovanie

Ak ste sa úspešne prebojovali cez prvú fázu triedenia, čaká vás fáza 2 – vytvoriť si vo svojom úložnom priestore systém – tzv. zónovanie a podľa toho do nich veci ukladať.

Ako pri väčšine plánov, odporúčame si zónovanie spísať alebo nakresliť. Zamyslite sa pri tom, ako v rámci obliekania si vecí fungujete, čo nosíte najčastejšie a aký máte priestor na skladovanie oblečenia. Logicky platí, že veci ktoré nosíte najčastejšie umiestňujeme v úrovni pása, aby ste sa zbytočne nemuseli zohýbať alebo načahovať. Veci, ktoré využívame menej často alebo sezónne sa zvyknú umiestňovať na vyššie police.

Topánky ukladáme buď do zvlášť úložného priestoru, alebo do nízkych políc v šatníku podľa princípu, že „špinavšie“ veci umiestňujeme čo najnižšie.

Taktiež je vhodné, ak zdieľate šatník s niekým iným, vertikálne ho rozdeliť, aby mal každý svoju časť a oblečenie sa vám nemiešalo.

Praktické a efektívne uloženie vecí

Zamyslite sa aj nad tým, akým spôsobom by sa dali vaše úložné priestory zlepšiť. Napríklad pomocou vhodných organizérov. Rôzne textilné škatule vedia poslúžiť aj na skladovanie sezónneho oblečenia, ktoré je tak chránené a nepráši sa naň.

Existujú rôzne systémy skladania vecí. Veľmi populárne je tzv. vertikálne skladanie, ktoré uľahčuje prehľad o tom, čo vlastníte, nakoľko oblečenie je uložené ako knižky, čiže vidíte „chrbát“ každého kúsku. Pre tento systém je vhodné vybrať organizéry, vďaka ktorým oblečenie vo vertikále pekne drží tvar (napríklad látkové škatuľky).

Momentálne veľmi trendy v šatníkoch sú aj priehľadné akrylové organizéry. Nielenže disponujú krásnym dizajnom, ale navyše máme prehľad o veciach, ktoré sú s v nich uložené. Pre minimalistické šatníky môže vyhovovať aj klasické skladanie do komínikov.

Jemné veci so sklonom ku krčeniu odporúčame vešať na vešiaky. V prípade, že sa vám podarí zjednotiť dizajn vešiakov a oblečenie budete vešať podľa farby, viete dosiahnuť veľmi pekný estetický efekt.

Pre klientov, ktorí sa rozhodnú zorganizovať si šatník svojpomocne sme pripravili kurz Môj zorganizovaný šatník. Kurz bude opätovne otvorený na jeseň a pre prvých záujemcov za zvýhodnenú cenu.

Netrúfate si, nemáte čas alebo chuť zorganizovať šatník vo vašej domácnosti alebo iný priestor u vás doma sami? Potrebujete v niečom poradiť, prediskutovať nejaký problém s organizáciu alebo motiváciou upratovať, s ktorým bojujete už dlhšie? Ozvite sa nám na https://kominky.cz/domacnosti/, alebo nám napíše 2kominky@gmail.com a spolu to zvládneme. 🙂

Pre viac inšpirácie k našej domácnosti navštívte náš Instagram @2kominky a pokojne nám aj napíšte a pochváľte sa svojou premenou domácnosti, budeme sa tešiť.

 

Vaše organizátorky Ela a Nika 🙂

Zdroj foto: Komínky – Well Organized Home, Terézia Plešová Popelková

Tagy