Začnite písať

MAMA A KARIÉRA RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Mama v rovnováhe: Rozumiem tomu, aké je ľahké na materskej vyhorieť

Byť mama je tá najkrajšia, no aj najnáročnejšia úloha v živote každej ženy. Niektoré situácie sa musím naučiť zvládať úplne inak, ako sme boli zvyknuté. S príchodom dieťaťa sa celý život, ako sme ho doteraz poznali a žili, zrazu otočí o 180 stupňov. Sú dni, kedy ide všetko ako po masle, a potom sú tu tie, kedy máme chuť sa na všetko vykašľať, zabuchnúť dvere a stratiť sa niekde v nenávratne. 

Hoci to nie je vždy jednoduché, každá to zvládame najlepšie ako vieme. Udržať si rovnováhu medzi rodinou, kariérou a svojimi vlastnými potrebami je ako balansovanie na visutom lane. Vždy sa nejaké závažie ako naschvál pridá len na jednu stranu a naruší tak veľmi jemnú rovnováhu. Možno máte v takých chvíľach pocit, že ste na svete jediná, ale pravdou je, že to je množstvo akčných mám, ktoré takéto situácie zažívajú denne. Len sa o nich až tak nepíše.

Začítajte sa teda do príbehov z radov akčných mám z nášho letného seriálu Mama v rovnováhe, ktoré sa s nami podelili o to, ako vnímajú tzv. work-life-balance (rovnováhu medzi prácou a súkromným životom) a či je to v spojení s materstvom vôbec reálne zosúladiť.

Vyspovedali sme akčnú mamu Maru Mitlíkovú, ktorá pracuje ako Managing Directorka fullservisovej marketingovej agentúry TRIAD, aktuálne číslo 1 v rebríčku reklamných agentúr na Slovensku (zdroj). Do práce sa na čiastočný úväzok vrátila už po pol roku na materskej dovolenke.

Tento skorý a zároveň čiastočný návrat do práce mal pre mňa veľký význam. Na materskej sa totiž môže ľahko stať, že stratíte kontakt s realitou. Ja osobne som prvé mesiace veľa pochybovala, či robím veci dobre,“ tvrdí Maru.

Akým spôsobom ovplyvnilo materstvo vašu kariéru?

V agentúre pracujem už 10 rokov, odchod na materskú bol na chvíľu trochu ako sabatikal, ktorý rozhodne po takej dlhej dobe v jednom zamestnaní nie je na škodu. Zmenil sa kompletne celý môj režim, priority, úlohy, ktoré bolo treba riešiť a to všetko pod veľkým psychickým vypätím a neistotou, či robím vôbec veci správne. Dovolenka to teda rozhodne nebola.
Na druhú stranu, úplne som si oddýchla od pôvodnej práce a zrazu sa mi tie predošlé problémy zdali triviálnejšie a jednoduchšie na vyriešenie. Svojím spôsobom ma teda narodenie dieťaťa a materská dovolenka v niečom posunuli dopredu.

Dá sa podľa vás skĺbiť rola matky s konceptom work-life-balance?

Je to oveľa náročnejšie, lebo zrazu je to balans medzi prácou, svojím životom a životom svojho dieťaťa (vlastne work-life-2ndlife-balance ?). Ale zvládnuť sa to dá. Je treba viac trpezlivosti, viac plánovania, viac podpory a pomoci od partnera či rodiny, viac kompromisov, atď. Zistila som, že pre mňa je dôležité dať dostatok priestoru aj práci, aj sebe, aj dieťaťu a to ma robí šťastnou. A to je silný motivátor k hľadaniu ciest, ako to skĺbiť.

Ako podľa vás vyzerá ideálny work-life-balance? Čo si vy osobne predstavíte pod týmto pojmom?

Pre každého to je iný pomer a takisto naplnenie balansu cez iné aktivity. Kľúčové podľa mňa je, dosiahnuť rovnováhu v tom, čo ma nabíja/energiu mi dáva a čo ma vybíja/energiu mi berie. Na konci dňa / týždňa / mesiaca je dobré skončiť čo najviac v pluse. A byť okej s tým, že niekedy sa to môže dariť horšie, niekedy lepšie.

Myslíte si, že matky musia robiť väčšie kompromisy v porovnaní s otcami, ak sa snažia skĺbiť rodinu a prácu?

Nemyslím, že väčšie kompromisy, ale určite sa to deje častejšie v prípade matiek ako otcov. Ale je to prirodzené, zväčša je pre novorodeniatko mama ten najdôležitejší človek, prakticky teda zostáva otec pracovať a mama sa stará o bábätko. Keď je však starostlivosť možná plnohodnotne mamou aj otcom, tak sú podľa mňa tie kompromisy rovnaké. Hovorím však iba zo svojej skúsenosti, môj manžel si rovnako manažuje čas na prácu a čas na rodinu, dieťa a čas pre seba tak, ako to robím aj ja.

Aké systémy/metódy vám osobne najlepšie fungovali pri nastavení si rovnováhy medzi prácou a rodinným životom?

Metóda pokus/omyl je vynikajúca. ? A zdieľané kalendáre môj osobný, môj pracovný, manželov osobný a manželov pracovný. Vďaka tomu presne vieme, kedy kto „preberá velenie“ nad starostlivosťou o syna, kedy máme nejaké dôležité pracovné záležitosti alebo aj to, kedy ideme všetci spolu na výlet. Jasné, že nie je všetko nalinajkované, máme aj veľa prázdnych koloniek v kalendári, kedy ideme všetci spolu len tak na prechádzku. Priebežne to spolu ladíme, či je toho a onoho veľa alebo málo, preto spomínam metódu pokus/omyl.

Do svojej práce ste sa vrátila už počas materskej dovolenky. Hoci to bolo zo začiatku na skrátený úväzok, určite bolo náročné opustiť svoje bábätko. V čom to bolo pre vás náročné a v čom naopak prínosné?

Ja som mala výnimočnú flexibilitu a podporu od manžela aj majiteľov agentúry a kolegov. Vďaka tomu bol návrat do práce veľmi pozvoľný. Bábätko bolo spokojné a jeho mama tiež.

Z tohto pohľadu to práveže nebolo náročné. Vracala som sa do práce na dve doobedia do týždňa, čo je 1/5 úväzok. Jedno doobedie bol so synom manžel, takže som sa neobávala ničoho, vie sa o syna postarať perfektne a plnohodnotne rovnako ako ja.

Druhé doobedie chodila so mnou do práce opatrovateľka a tam syna strážila, pretože máme vyčlenenú jednu miestnosť ako „detskú izbu“. Navyše sídlime v Devíne, takže je to super miesto na prechádzky, máme veľkú záhradu, do práce chodia aj psíky. Pre dieťa je to vlastne celkom podnetné prostredie. Ja som bola v kľude, že ho mám blízko, keď sa hocičo dialo, prípadne som si ho zobrala na stretnutie alebo som sa s ním zahrala, nadojčila ho.

Tento skorý a zároveň čiastočný návrat do práce mal pre mňa veľký význam. Na materskej sa totiž môže ľahko stať, že stratíte kontakt s realitou. Ja osobne som prvé mesiace veľa pochybovala, či robím veci dobre. Spätnú väzbu vám také malé bábätko ešte nedá, respektíve veľa snahy vyjde navnivoč. Častokrát som cítila, že moja snaha je zbytočná, dostala som sa do akejsi bubliny a cítila som, že mi niečo chýba – svet dospelých, rozhovory o iných ako rodičovských témach, pocit uplatnenia. Úplne rozumiem tomu, aké je ľahké na materskej dovolenke vyhorieť a myslím si, že vďaka tomu návratu do práce sa mi podarilo tomu predísť.

Zdroj foto: archív M.M.

Mama v rovnováhe: Ja viem hovoriť za rodinu, kde otec nie je prítomný

Tagy