Recept na kysnuté cesnakové uzly – kysnuté cesto bez váženia

Kysnuté cesto sa dá variovať na mnoho spôsobov. Väčšina ho obľubuje na sladko v podobe závinov a koláčov. No čo tak vyskúšať niečo iné. Pripravte si s nami kysnuté cesnakové uzly s dvoma druhmi cesnaku. Určite si ich chuť zamilujete.
Cesnak a jeho účinky
Cesnak patrí do čeľade ľaliovité. Mnoho ľudí sa mu vyhýba pre jeho výraznú arómu a aj celkom pikantnú chuť. V ľudovom liečiteľstve sa však veľmi často používal ako prírodné liečivo na rôzne neduhy.
Cesnak má vďaka obsahu živín svoje oprávnené miesto nielen v domácej lekárničke, ale aj v kuchyni. Jeho pravidelná konzumácia pomáha:
- prirodzene podporiť imunitu.
- liečiť vredy spôsobené baktériou Helicobacter pylori.
- pri liečbe rakoviny mozgu, kože, prsníka, žalúdka, hrubého čreva. Cesnak spomaľuje progresiu rakoviny pľúc a lieči ho, pomáha predchádzať rakovine močového mechúra a môže pomôcť zastaviť progresiu rakoviny prostaty.
- liečiť kvasinkové infekcie.
- pri podpore dobrého trávenia.
- pri liečbe alergií.
- podporiť krvný obeh a srdce.
- pri liečbe cukrovky.
- zlepšiť stav pokožky a vlasov.
Cesnakové uzly – suroviny
Na kysnuté cesto potrebujeme:
- 1 droždie
- 1 hrnček mlieka
- 3 PL cukru
- 1/2 kocky masla (približne 125 g)
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 vajce
- 1/2 ČL lyžičky soli
Na potretie potrebujeme:
- 4 PL olivového oleja
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1-2 ČL medvedieho cesnaku (sušený alebo čerstvý nasekaný)
- soľ
Cesnakové uzly – recept
- Droždie nalámeme do vlažného mlieka a zamiešame doň aj lyžicu cukru. Necháme zaktivovať približne 15 minút.
- Medzitým si v miske premiešame múku so soľou, zvyšným cukrom a pridáme vajce a kvások. Vymiešame a nakoniec pridáme rozpustené maslo. Miesime, kým cesto nebude mäkké a tvárne. Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a dáme na 1 hodinu nakysnúť na teplé miesto.
- Medzitým si prelisujeme strúčiky cesnaku a rozmiešame ich v 2 PL olivového oleja spolu s troškou soli.
- V druhej miske si vymiešame 2 PL oleja spolu s nasekaným medvedím cesnakom.
- Vykysnuté cesto si premiestnime na dosku a vyváľame z neho valec.
- Z valca si nakrájame približne 12 kúskov. Uzlíky formujeme tak, že si každý kúsok vyváľame na „hada“, ktorého v rukách previažeme do tvaru uzla.
- Uzly dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
- Každý uzol potrieme zmesou strúčikového cesnaku s olejom.
- Dáme piecť do rúry na 25-30 minút, resp. kým nebudú upečené do zlata.
- Po upečení potrieme uzlíky zmesou medvedieho cesnaku s olejom, vďaka čomu získaj krásny zlatistý povrch.
Tip redakcie: Ak máte radi naozaj výraznú cesnakovú arómu, tak si môžete 1-2 prepasírované strúčiky cesnaku zamiesiť do cesta počas formovania na doske.
Zdroj foto: Zdravo s Jankou – Ing. Jana Guráňová