Začnite písať

RECEPTY

Recept na kysnuté cesnakové uzly – kysnuté cesto bez váženia

recept na kysnuté cesnakové uzly

Kysnuté cesto sa dá variovať na mnoho spôsobov. Väčšina ho obľubuje na sladko v podobe závinov a koláčov. No čo tak vyskúšať niečo iné. Pripravte si s nami kysnuté cesnakové uzly s dvoma druhmi cesnaku. Určite si ich chuť zamilujete.

Cesnak a jeho účinky

Cesnak patrí do čeľade ľaliovité. Mnoho ľudí sa mu vyhýba pre jeho výraznú arómu a aj celkom pikantnú chuť. V ľudovom liečiteľstve sa však veľmi často používal ako prírodné liečivo na rôzne neduhy.

Cesnak má vďaka obsahu živín svoje oprávnené miesto nielen v domácej lekárničke, ale aj v kuchyni. Jeho pravidelná konzumácia pomáha:

  • prirodzene podporiť imunitu.
  • liečiť vredy spôsobené baktériou Helicobacter pylori.
  • pri liečbe rakoviny mozgu, kože, prsníka, žalúdka, hrubého čreva. Cesnak spomaľuje progresiu rakoviny pľúc a lieči ho, pomáha predchádzať rakovine močového mechúra a môže pomôcť zastaviť progresiu rakoviny prostaty.
  • liečiť kvasinkové infekcie.
  • pri podpore dobrého trávenia.
  • pri liečbe alergií.
  • podporiť krvný obeh a srdce.
  • pri liečbe cukrovky.
  • zlepšiť stav pokožky a vlasov.

Cesnakové uzly – suroviny

Na kysnuté cesto potrebujeme:

  • 1 droždie
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 PL cukru
  • 1/2 kocky masla (približne 125 g)
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL lyžičky soli

Na potretie potrebujeme:

  • 4 PL olivového oleja
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1-2 ČL medvedieho cesnaku (sušený alebo čerstvý nasekaný)
  • soľ

Cesnakové uzly – recept

  1. Droždie nalámeme do vlažného mlieka a zamiešame doň aj lyžicu cukru. Necháme zaktivovať približne 15 minút.
  2. Medzitým si v miske premiešame múku so soľou, zvyšným cukrom a pridáme vajce a kvások. Vymiešame a nakoniec pridáme rozpustené maslo. Miesime, kým cesto nebude mäkké a tvárne. Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a dáme na 1 hodinu nakysnúť na teplé miesto.
  3. Medzitým si prelisujeme strúčiky cesnaku a rozmiešame ich v 2 PL olivového oleja spolu s troškou soli.
  4. V druhej miske si vymiešame 2 PL oleja spolu s nasekaným medvedím cesnakom.
  5. Vykysnuté cesto si premiestnime na dosku a vyváľame z neho valec.
  6. Z valca si nakrájame približne 12 kúskov. Uzlíky formujeme tak, že si každý kúsok vyváľame na „hada“, ktorého v rukách previažeme do tvaru uzla.
  7. Uzly dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
  8. Každý uzol potrieme zmesou strúčikového cesnaku s olejom.
  9. Dáme piecť do rúry na 25-30 minút, resp. kým nebudú upečené do zlata.
  10. Po upečení potrieme uzlíky zmesou medvedieho cesnaku s olejom, vďaka čomu získaj krásny zlatistý povrch.

Tip redakcie: Ak máte radi naozaj výraznú cesnakovú arómu, tak si môžete 1-2 prepasírované strúčiky cesnaku zamiesiť do cesta počas formovania na doske.

recept na kysnuté cesnakové uzly

Zdroj foto: Zdravo s Jankou – Ing. Jana Guráňová

Tagy