Začnite písať

RECEPTY

Rýchly pšenový nákyp s čokoládou a ríbezľami

pšenový nákyp

Ak ste fanúšikom rýchlych koláčov, ktoré si nevyžadujú veľa surovín, tak tento pšenový nákyp je práve pre vás. Spojenie nevšednej textúry pšena s chuťou horkej čokolády a kyslosťou čerstvých ríbezlí vyčarí v ústach explóziu chutí. Týmto koláčom určite nepohrdnú ani kolegovia v práci či mamičky na detskom ihrisku.

Pšeno – na sladko aj na slano

Pšeno patrí medzi obilniny, ktoré sa na našom stole nevyskytujú až tak bežne. Možno aj preto, že mnoho ľudí ani poriadne nevie, ako túto surovinu pripraviť. Pri tom jeho zrniečka sú bohaté na množstvo živín a vďaka tomu, že neobsahuje lepok ani alergény, býva súčasťou mnohých receptov pre celiatikov a alergikov.

Je veľmi ľahko stráviteľné. Má priaznivý pomer makroživín: sacharidov 70 %, bezlepkových obilnín je 10 %. Obsahuje viac tukov ako lepkové obilniny – 4 %.  Vyššie percento tukov spôsobuje žltnutie pšena (čiže rýchlejšiu oxidáciu), preto je dobré uchovávať pšeno na suchom a chladnom mieste, alebo ho čo najrýchlejšie zjesť. Z mikroživín je vzácne vďaka obsahu B-komplexu, draslíka, horčíka, železa a zinku.

Pšeno sa vyznačuje neutrálnou chuťou, preto sa môže použiť ako do slaných, tak aj do sladkých receptov. Najčastejšie ním môžete nahradiť rôzne prílohy ako ryžu alebo cestoviny. Veľmi dobre sa hodí aj na prípravu rôznych nákypov so zeleninou. V sladkých receptoch sa najčastejšie kombinuje s jablkami, slivkami alebo aj tvarohom. Môžete z neho vykúzliť celkom chutnú „žemľovku“, pokiaľ práve nemáte po ruke rožky. Hodí sa aj na prípravu kaší na rôzne spôsoby. V kuchyni sa vám určite nezunuje, inšpirácii v jeho využití sa medze nekladú.

Ako dlho sa varí pšeno?

Príprava pšena je veľmi podobná príprave ryže. Pšeno je dobré pred varením prepláchnuť horúcou vodou, ktorá odstráni prípadnú horkosť. Potom varíme v pomere 1:2 (1 diel pšena na 2 diely vody). Keď pšeno začne vrieť, stiahneme plameň a trochu odklopíme pokrievku, aby mohla para voľne unikať. Varíme až do odparenia vody, zvyčajne to trvá 15-20 minút, záleží však aj od množstva, ktoré sme sa rozhodli uvariť.

Pšenový nákyp – suroviny

  • 1 hrnček pšena (v surovom stave)
  • 3-4 vajcia
  • 1 tabuľka horkej čokolády (70% obsah kakaa)
  • 3-4 PL cukru
  • ríbezle (čerstvé alebo mrazené)

Pšenový nákyp – postup

  1. Podľa návodu uvedeného vyššie si pripravíme pšeno.
  2. Do ešte teplého pšena nalámeme na kúsky horkú čokoládu a necháme rozpustiť. Celú zmes necháme trochu ochladnúť.
  3. Do zmesi pšena a čokolády pridáme vajíčka, cukor a dobre premiešame. Výsledná hmota by mala mať konzistenciu hustejšieho cesta.
  4. Na pečenie použijeme nádobu s nepriľnavým povrchom alebo misu z jánskeho skla. Rozmer nádoby by nemal byť príliš veľký, pretože nákyp bude zbytočne nízky.
  5. Cesto vylejeme do pripravenej nádoby, uhladíme a vrch posypeme ríbezľami.
  6. Pečieme pri 170 stupňoch Celzia 20-25 minút.

pšenový nákyp

Zdroj foto: Jana Guráňová – Zdravo s Jankou

Tagy