Začnite písať

ROZHOVORY

Kamila „CoolMom“ Štěpánková: Ak si chce žena splniť sen, nesmie sa nechať nikým odradiť

Hovorí sa, že keď sa pre niečo rozhodneš, celý vesmír sa spojí, aby si to dosiahol. Podobne by sa mohol začínať príbeh Kamily Štěpánkovej, ktorá si plní svoj sen o vydaní svojej knihy. O čom bude? Vyspovedali sme túto akčnú mamu, ktorá sa nám prihovorila až z ďalekého Oregonu v USA.

K vydaniu svojej knihy sa odhodlávala viac než rok. Zápisky si najskôr museli prejsť „odležaním“ a následným prepísaním. Veď v prípade materstva tomu už tak býva, že veci sa menia takmer zo dňa na deň. To vie asi každá z nás. Akčná mama Kamila Štěpánková sa ale rozhodla, že je čas pustiť jej myšlienky do sveta.

Existuje časť mňa, ktorá sa musí nejak sebarealizovať. Či už je to práca, fitko alebo môj blog či chystaná kniha. Všetko to skĺbiť dohromady dá niekedy zabrať, ale čo si budeme hovoriť – mamky to majú v krvi a vedia si poradiť. Hlavne musím potvrdiť, že na materskej si človek skutočne vycibrí svoj time management k dokonalosti,“ vysvetľuje Kamila.

Čomu je kniha venovaná a ako ju život zavial až do ďalekého Oregonu? Prečítajte si v tomto krátkom rozhovore.

Ako vznikol váš blog Cool Mom?

Nedávno som sa nad tým zamýšľala. Ja som si tak jedného dňa luxovala doma podlahu a hlavou sa mi honili mraky myšlienok – väčšinou zážitky s mojimi malými šelmami. Deti vedia byť tak bezprostredné a vtipné. S manželom sme obaja dosť aktívni, takže voľný čas radi trávime nejakými výletmi, cestovaním, poznávaním. No a tak sa nám pochopiteľne zrodilo veľa spoločných a funny zážitkov. Tak som si povedala – prečo o tom nenapísať a nezaložiť blog?

Aktuálne trávite život aj s rodinou v USA? Bol to asi veľký životný krok, čo vás k tomu viedlo?

Bol to pre mňa asi najväčší životný krok, aký som kedy učinila. Aj keď odísť v 19-tich z domu do úplne iného štátu (vtedy síce len do Brna), tomu trochu šľape na päty, ale tentokrát toto rozhodnutie ovplyvnilo i moje deti. Môj manžel dostal v práci ponuku presunu na pobočku v Hillsboro (neďaleko Portlandu). Mali sme doma samozrejme rodinnú poradu a keďže som sama v mladosti túžila ochutnať život v USA a dostať sa tam je naozaj ťažké, tak by bola škoda to nevyužiť.

Ako sa žije v USA? Je niečo, čo vás prekvapilo/zaskočilo?

Život je tu skvelý. Je to ozaj krajina plná možností. Niektoré procesy v rámci služieb sú tu zoptimalizované do takej miery, že vám ušetria more času. Či už pošta, bankomaty, nákupy… Ja nerada plytvám časom. ?

Mňa tu naozaj zaujalo ako prvé to, že je tu všetko tak strašne veľké. A keď hovorím veľké, tak myslím obrovské. Veľké autá, spotrebiče v domácnosti, veľké parkovacie plochy, obchody. Ľudia sú tu veľmi milí a príjemní. Ale čo je najlepšie, Oregon je nádherná krajina. Plná zelene, hôr, neďaleko máme oceán. Je to ako sen.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa CoolMom (@coolmom.blog)

Aktuálne plánujete vydanie svojej prvej knihy. O čom je?

Moja kniha CoolMom in da house je o téme, ktorá mi je posledných pár rokov veľmi blízka – o materstve. Keď sa stanete matkou, tak si myslíte, že viete do čoho idete a čo vás čaká. Ale skutočnosť je taká, že o tom viete až priveľmi málo. Nikto (i keď sa o to môže akokoľvek snažiť) vás nepripraví na to, že vstávať každú hodinu k bábätku je naozaj vyčerpávajúce. Že plač z boľavého bruška môže trvať tak neúnosne dlho. Že zvládnuť záchvaty hnevu dieťaťa dá poriadne zabrať. V knihe píšem o výchove, o rôznych situáciách, ktoré ma dostali takpovediac na kolená a ktoré sa snažím brať s humorom sebe vlastným, inak by ma z toho koľkokrát porazilo. ?

Moje príbehy popisujú cestu od začiatku materstva až sem – k aktuálnemu bodu, životu v USA. Keď sme sa sem presťahovali, pochopiteľne sme sa snažili preskúmať celý Oregon. Dobrodružstiev z našich roadtripov máme nespočet, kniha zachytáva i túto našu cestovateľskú stránku.

cool mom

Ako dlho ste knihu tvorila?

Niečo vyše roka. Začala som ju písať zhruba keď som založila svoj blog CoolMom. Ale ešte pred rokom vyzeral jej koncept úplne inak. Nebola som si istá, či je to ono, tak som ju na chvíľu schovala „do šuplíka.“ Rukopis som vytiahla asi po roku a celý ho prekopala. Zachovala som snáď len úvodnú časť.

Pre akú čitateľku je kniha určená? Čo by si z nej mala odniesť?

Pre všetky matky či nastávajúce matky. Kniha je ukážkou toho, že materstvo je síce nádherná vec, ale i veľmi náročná. O tom, že sa vám dieťa hodí v obchode na zem a dostane záchvat hnevu, ktorý je občas ťažké dostať pod kontrolu, vám vysmiata a vždy perfektne upravená maminka z reklamy v TV či z internetu nepovie ani slovo. Ako keby sa to snažili z nejakého dôvodu zamlčať. ? Dôležité je zachovať chladnú hlavu a ak sa človek na tieto momenty díva s nadhľadom a vtipom, pomôže mu to prekonať každú situáciu.

Napísať a vydať knihu bolo jedným z vašich snov. Máte aj nejaké iné, ktoré by ste si chceli splniť?

Aktuálne je mojim  najväčším snom vydanie mojej prvotiny CoolMom in da house. Ešte stále nemám vyhraté, je to v rukách ľudí. Okrem toho mi ostali už len dve túžby – aby bola moja rodina navždy zdravá. Potom je tu ešte pár cestovateľských snov. Vlastne je ich viac než pár. Milujem cestovanie a spoznávanie nových krajín.

Čo je podľa vás najdôležitejšie, ak sa zaneprázdnená akčná mama rozhodne splniť si svoj sen?

Vydržať, zotrvať, nevzdávať to. Stále si opakovať svoj cieľ a ísť si za ním. I keď sa niekedy vzďaľuje a človek nevidí ihneď plody svojej práce, v budúcnosti sa objavia. Ale k tomu je dôležité nepoľaviť a makať. ? A hlavne – nenechať sa nikým odradiť.

Stále sa v tejto fáze nachádzam. Kniha je síce napísaná, ale je v procese predpredaja. V rámci predpredaja je možné si za finančný príspevok vybrať nejakú odmenu, ktorých je tam mnoho – od možnosti získania knihy za výhodnejšiu cenu až po virtuálnu prehliadku jednej z najkrásnejších pláži Oregonu. Výťažok z predpredaja poputuje práve na vydanie knihy. Tento proces je aktuálne pre mňa nesmierne dôležitý. Vydanie knihy je v rukách ľudí. A preto vás prosím – podporte moju knihu a buďte u jej zrodu. Vopred vám srdečne ďakujem.

Vydanie knihy môžete podporiť na tomto linku: https://bit.ly/KupCoolMom.

Soňa Dedíková Johanesová berie materstvo s humorom. Svedčí o tom aj jej básnická zbierka

Tagy