Začnite písať

RECEPTY

Ako dlho variť kukuricu? Vyskúšajte 3 spôsoby na prípravu skvelej kukurice

ako dlho variť kukuricu

Väčšine z nás sa s letom spája aj chuť zlatožltých klasov kukurice s poriadnou dávkou soli. Kto by ich nemiloval? No viete, ako ju správne pripraviť? Pripravili sme si pre vás prehľad časov, ako dlho variť kukuricu v prípade rôznych kuchynských úprav. A nielen to. Inšpirujte sa tipmi ako si túto typickú letnú pochúťku môžete pripraviť aj na grile alebo v rúre.

Kukurica – indiánske zlato

Pôvod tejto plodiny je na americkom kontinente. Do Európy sa dostala po príchode Španielov do Ameriky. Na Slovensko sa dostala z Maďarska v polovici 18. storočia. Dnes je rozšírená po celom svete, pretože vďaka cudzoopelivosti je veľmi prispôsobivá.

Po pšenici a ryži patrí je treťou najpestovanejšou poľnohospodárskou plodinou na svete. V rozvinutých krajinách sa kukurica pestuje prevažne ako krmivo pre dobytok či už vo forme zrna alebo siláže a ako surovina pre spracovateľský priemysel. Jej priama spotreba ako potraviny je okrajová, napriek tomu rastie význam sladkej kukurice ako zeleniny.

Kukurica v 100 g obsahuje len 85 kalórií a 3,2 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, komplex vitamínov B, vitamín C, z minerálnych látok obsahuje draslík, horčík, sodík, vápnik, železo, selén, zinok, mangán.

Kukurica posilňuje nervy, zlepšuje výkonnosť mozgu, posilňuje libido a potenciu, znižuje hladinu cholesterolu, je bezlepková, dodáva živiny pre krásnu pleť a zdravé vlasy, atď.

Ako dlho sa varí kukurica?

Varenie kukurice môže byť niekedy trochu veda. Dobu varenia totiž ovplyvňuje nielen druh kukurice, ale aj stupeň jej dozretia. Čas varenia bude iný pri kukurici, ktorú ste kúpili v obchode alebo niekde na tržnici a iný oproti tej, ktorú ste si „prisvojili“ niekde z poľa popri ceste. Prečo?
Na konzumáciu sa najčastejšie využíva cukrová kukurica, ktorá má jemnú sladkú chuť a aj doba jej varenia je relatívne krátka. Ak je ešte mladá, dá sa dokonca konzumovať aj za surova. Na poliach sa však zvyčajne pestuje kukurica kŕmna, ktorá je prioritne určená na spomínané krmivo alebo iné spotrebiteľské účely. Aj tento druh kukurice je úplne bezpečný na konzumáciu. Dlhším zrením však stráca na sladkastej chuti a má o niečo tvrdšiu konzistenciu, preto je nutné ju variť dlhšie, ideálne až 1 hodinu alebo aj viac.
Spôsob prípravy kukuriceČas prípravy
Varená kukurica vo vode3 – 10 minút
Kukurica v mikrovlnke4 – 6 minút
Kukurica na pare15 – 20 minút
Upečená kukurica30 – 40 minút
Ugrilovaná kukurica20 – 30 minút
Narezaná varená kukurica vo vode4 – 8 minút
Uvarená kukurica z plechovky2 – 5 minút
Uvarená mrazená kukurica4 – 5 minút

3 tipy ako si pripraviť tú najlepšiu kukuricu

Kukurica na grile

Leto a grilovačky patria neoddeliteľne k sebe. Okrem takej klasiky, ako sú klobásky a mäso, si na grile môžete pripraviť aj celkom chutnú kukuricu.

  1. Kukuricu potrieme maslom a zabalíme do alobalu tak, aby roztopené maslo nevytieklo do grilu.
  2. Na grile ju takto zabalenú držíme ideálne s ďalšími kukuricami, aby si udržiavali teplo.
  3. Vyhýbame sa plameňu a držíme ju len nad pahrebou kvôli teplu.
  4. Občasným otvorením zistíte, či je kukurica uvarená. Takto uvarená môže byť rýchlejšie, ako na klasickom grile.

Kukurica v rúre

Ak práve nemáte po ruke gril, kukuricu si jednoducho môžete pripraviť aj v rúre. V takom prípade by ste mali siahnuť po mladšej cukrovej kukurici. Zásadou je kukuricu nelúpať. Spolu so šúpolím ju vložte priamo na rošt do rúry a pečte pri teplote 150 – 170 stupňov Celzia približne 20 minút. Po upečení kukuricu zbavte šúpolia a vláskov, potrite maslom a posoľte. Takúto kukuricu je ideálne konzumovať ešte teplú.

Kukurica s chilli majonézou, feta syrom a koriandrom

Ak sa vám už zunovali tradičné jednoduché kombinácie, vyskúšajte si svoju kukuricu trochu „okoreniť“.

  1. Klasy kukurice obvarte vo vode približne 5 minút a nechajte ich v teplej vode až kým nepôjdu na gril.
  2. Klasy vyberte z vody, osušte, potrite majonézou a posypte chilli vločkami. Dajte na gril na približne na 5 minút a priebežne otáčajte.
  3. Po upečení posypte kukuricu kúskami feta syra a nasekaným koriandrom. Podávajte s kúskami citróna alebo limetky, ktorými si túto pochúťku môžete pokvapkať.

ako dlho variť kukuricu

Zdroj foto: unsplash.com

Tagy