Začnite písať

RODIČOVSTVO

Čo to je Huggy Wuggy? Deti ho milujú, rodičia nenávidia

huggy wuggy

Natrafili ste už na podivnú zubatú hračku, ktorá sa na vás škerí takmer z každého obchodu? Prišli za vami deti, že by chceli Huggy Wuggy a vy neviete, čo to vlastne je? Prečítajte si príbeh za aktuálne najviac trendy hračkou. Hoci ju deti milujú, mnohí rodičia sú skôr zdesení. Aký názor na ňu majú odborníci?

Čo to je Huggy Wuggy a odkiaľ sa tu vzal?

Huggy Wuggy je hlavným postavou vo videohre Poppy Playtime z roku 2021 a slúži ako hlavný antagonista prvej kapitoly „Tight Squeeze“. Huggy Wuggy bol vytvorený spoločnosťou Playtime, aby ho deti objímali. Hračka sa čoskoro stala najúspešnejším produktom spoločnosti, ale nakoniec bola pred udalosťami hry upravená na monštrum.

Zmyslom tejto podivnej hračky je naučiť deti nebáť sa monštier a strašidiel. Výrobcovia sa snažia takýmto spôsobom vytvoriť dojem, že objatie od Huggy Wuggy je rovnako podporujúce a dieťa takto lepšie dokáže prekonávať strachy a rôzne negatívne emócie. Mnoho detí si však jeho „priateľského“ zubatého úsmevu aj tak bojí.

Marek Madro z mimovládnej organizácie IPčko nedávno na Facebooku uviedol post k tomuto fenoménu, keďže sa v organizácii aktuálne stretávajú s mnohými podnetmi od rodičov ohľadom tejto trendy hračky.

Hračka postavičky Huggy Wuggy z hry Poppy Playtime je humanoid s veľkým úsmevom, niekoľkými radmi ostrých a tenkých zubov, šialeným smiechom a slinami. Poppy Playtime je survival hororová videohra a pri jej popise autori uvádzajú napríklad takýto slogan: „Ste pripravení dostať husiu kožu a zimomriavky?“ Už z toho je zrejmé, že nejde o hru, ktorá je vhodná pre deti, ktoré naozaj nedokážu spracovať niektoré emócie, vzrušenie, či strach, ktorý počas hrania hry môžu cítiť a zažiť,“ uvádza sa v poste organizácie IP-čko.

V hre Poppy Playtime musí hráč preskúmať tajomnú továreň na hračky Playtime Co., aby zistil, čo sa stalo s chýbajúcim personálom. Čaká tam na neho množstvo pomstychtivých hračiek a strašidelných scén. Symbolom hry je už spomínaná hračka Huggy Wuggy, ktorá hráča prenasleduje v továrni, desí ho, naháňa a vyvoláva strach. Z ničoho nič sa objaví a snaží sa hráča chytiť a ak ho chytí, tak ho zabije.“

Prečo je hračka Huggy Wuggy takým trendom?

Je možné, že za Vami Vaše dieťa príde s tým, že by chcelo mať tohto plyšáka, pretože ho majú všetci. Je to úplne prirodzené a je za tým oveľa viac, ako vlastniť hračku. Je to potreba prijatia, záujmu, je to niečo lákavé, nové, s čím sa nestretlo, a najmä je to túžba byť súčasťou tejto „plyšákovej skupiny“.
Ak to nebude tento plyšák, bude to niečo iné, čo spája deti a mladých ľudí do niečoho, čím žijú a je trendy. Niekedy je to pre nás dospelých ťažko pochopiteľné, napríklad aj pri pohľade na Huggy Wuggyho, ktorý nevyzerá úplne atraktívne.

Ako reagovať, ak už máte Huggy Wuggy doma?

Podľa odporúčaní organizácie IP-čko je vhodné sa s vašim dieťaťom porozprávať, ak už máte hračku doma.

  • Opýtajte sa vášho dieťaťa, čo o Huggy Wuggy vie, a čo pre neho znamená. Nie z pozície kontroly, dajte deťom čas a záujem, vďaka čomu získate cenné informácie, ktoré môžete objektívne a citlivo doplniť, prípadne priniesť iný uhol pohľadu.
  • Zistite, ako vaše dieťa rozumie príbehu o Huggy Wuggym a čo si o tomto príbehu myslí.
  • Nedopĺňajte príbeh vášho dieťaťa o ďalšie hororové scény, ktoré ste sa dozvedeli alebo niekde dočítali. Pri rozhovore používajte len to, čo pozná dieťa a ponúknite svoj pohľad.
  • Ste to práve vy, rodičia, ktorí môžete pomôcť rozvíjať estetické cítenie, vnímanie krásy, vkusu, nevkusu a gýču, ale aj hodnôt, ktoré takého hračky, či iné predmety reprezentujú. Huggy Wuggy je hračka, predmet. Pre deti môže vyjadrovať dobré potreby zapojiť sa, byť súčasťou skupiny, zaujať, tieto potreby vieme ale pomôcť dieťaťu napĺňať aj inými spôsobmi.
Ak sa vaše dieťa rozhodne po spoločnom rozhovore hračku odložiť, veľmi ho za to oceňte a podporte. Ak sa po rozhovore rozhodne hračku ešte stále mať, doprajte mu čas a s odstupom času sa k rozhovoru môžete vrátiť, a opýtať sa či, a ako o Huggy Wuggym premýšľalo.
Je veľmi dôležité, aby dieťa s vašou podporou mohlo odolať tlaku, vlastniť túto hračku. Odporúčame preto, aby dieťa vedelo primerane svojmu veku, čo je to za hračku, akú má povahu, čo reprezentuje. Jednoducho povedané, vybaviť vaše dieťa informáciami, podporiť a oceniť ho, ak hračku Huggy Wuggy nechce mať a rozhodne sa svoj názor prezentovať aj v okruhu svojich rovesníkov.
huggy wuggy

Zdroj: Facebook

Čo na túto hračku hovoria rodičia?

Názory rodičov na vlastníctvo tohto plyšáka sa rôznia. Kým niektorí sú zdesení a znechutení, keď sa dozvedia, čo a koho hračka reprezentuje, iní s tým nemajú najmenší problém. Dokazujú to aj komentáre v rôznych skupinách a príspevkoch, kde sa riešia názory na túto hračku.
  • Moja dcéra ho doniesla z výletu, dala som jej prečítať článok, pochopila rýchlo a sama ho vyhodila do koša… Je to otrasná hračka, to radšej plyšovu rybu pyranu….
  • Raťafák a Kuko boli tiež príšery a stále nám ich podsúvali…
  • Ešte jeden pohľad – rozumiem, že nejaké dieťa si túto hračku môže obľúbiť a nepoznať jej pôvod (ja som mala v detstve tiež škaredého panáčika). Ale – čo keď si dieťa práve túto hračku zamiluje a následne sa dostane k danému filmo-hororu? Viete, bude nejaký úvodný obrázok na Netflixe, HBO… ktoviekde všade to bude… a už mu to príde známe, dokonca milé a bude to chcieť pozerať alebo si to pozrie tajne samo… To píšem len na zamyslenie, či vôbec s takýmito hračkami začínať. Zo začiatku to môže byť ozaj nevinné, že hračka… a nakoniec to môže ísť k tomu filmu – na tom sa zhodneme asi všetci, že vhodný pre deti nie je.
  • Prečo by som ho mala od plyšáka odlákať? Môj syn vie, že je to len hra a nie je skutočný. Plyšák sa mu proste páči. Emotívny vývin má úplne v poriadku. Rovnako sa mu páčia aj nočné príšerky z Minecraftu. Ja mu nebudem nič brať, rozhovor je úplne zbytočný. Má ho rád, tak isto ako plyšovú mačku, nevidím v tom problém.
  • Úprimne. Môj syn ho ma. Miluje ho a nepozná jeho príbeh. Proste sa mu zdá taký škaredý, že je až pekný a mojka sa s ním, lebo nechce aby bol sám. Zase netreba zo všetkého robiť horor. Proste je to hračka a hotovo, všetko ostatné vytvárame my dospeli ☝️☝️☝️☝️!!!

A čo vy? Aký máte názor na tento fenomén? Máte ho doma?

Alebo by ste ho dieťaťu nekúpili?

Podeľte sa o skúsenosť na našom Facebooku.

Titulná foto: YouTube.com/TryHardNinja

Tagy