Začnite písať

TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Po novom budú bábätká po narodení automaticky poistené v zdravotnej poisťovni matky

zdravotnej poisťovni

Od 1. augusta 2022 začala platiť zmena zákona, podľa ktorej je bábätko narodené na Slovensku automaticky poistené v zdravotnej poisťovni matky. Ak mu neplánujete poisťovňu zmeniť, nie je potrebné vypisovať žiadnu prihlášku.

Informáciu o jeho narodení poisťovňa obdrží z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Následne ho zaeviduje ako svojho poistenca. Preukaz poistenca následne zašle poštou na adresu trvalého pobytu bábätka prípadne na korešpondenčnú adresu matky.

Rodičia tak budú odbremenení o ďalšie administratívne úkony, ktoré potrebujú absolvovať po narodení dieťaťa. K doteraz zrušeným papierovačkám, ako je vybavovanie rodného listu na matrike či príspevku pri narodení dieťaťa (tzv. kočíkovné), si tak rodičia ušetria aj cestu do zdravotnej poisťovne.

Čo ak sa dieťa narodí v zahraničí?

Ak sa bábätko narodí v zahraničí a nemá hneď vydaný slovenský rodný list, rodičia by mali kontaktovať vybranú zdravotnú poisťovňu z dôvodu potreby podania prihlášky. Inak sa môže stať, že informácia o narodení bábätka dorazí s oneskorením, čo môže byť niekedy až dva mesiace.

Premýšľate nad zmenou zdravotnej poisťovne?

Ak sa rozhodnete poistiť svoje bábätko v inej zdravotnej poisťovni, je potrebné vypísať prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne najneskôr do 30. septembra. Táto zmena bude platiť od 1. januára nasledujúceho roka. Dovtedy bude bábätko poistené v poisťovni matky.

Použité zdroje: webnoviny.sk; union.sk; dovera.sk