Začnite písať

TEHOTENSTVO

Ako zastaviť vypadávanie vlasov po pôrode?

vypadávanie vlasov po pôrode

Ak si všimnete, že vám po pôrode vypadávajú vlasy, je to úplne normálne. Väčšina žien pociťuje vypadávanie vlasov okolo tretieho mesiaca po pôrode, zatiaľ čo u iných sa to prejavuje o niečo neskôr, ak dojčia.

Nie je veľa, čo môžete urobiť, aby ste tomu zabránili, ale s dobrou starostlivosťou o vlasy, kvalitnými vlasovými produktmi a miernym vylepšením stravy môžete povzbudiť a stimulovať opätovný rast. Po prvé, je dôležité, aby ste sa tým nestresovali, pretože to všetko len zhorší.

Čo spôsobuje vypadávanie vlasov po tehotenstve?

Počas tehotenstva telo zažíva stúpajúcu hladinu estrogénu a progesterónu, čo podporuje rast vlasov, vytvára lesklejšie, hrubšie pramene a pomáha k slávnej „tehotenskej žiare“. Bohužiaľ, u väčšiny mamičiek táto kvalita vlasov po pôrode dlho nevydrží, pretože hormóny sa začnú vyrovnávať, čo často vedie k vypadávaniu vlasov a chudnutiu. Táto zmena sa môže na prvý pohľad zdať dramatická, ale nebojte sa, je to úplne normálny a prirodzený stav. Vaše telo sa začne opäť udomácňovať vo svojom zvyčajnom rytme, rovnako ako vaše vlasy.

Ako dlho trvá vypadávanie vlasov po tehotenstve?

Strata zvyčajne trvá 10-12 týždňov, ale potom by sa mali začať objavovať nové vlasy. Ak vám vlasy aj po tomto období vypadávajú viac než zvyčajne, na vine môže byť strava, stres alebo hormonálna nerovnováha, ktorú je potrebné riešiť s trichológom (odborníkom na vlasy a vlasovú pokožku).

Najdôležitejšie vitamíny a živiny proti vypadávaniu vlasov po pôrode

Vlasy sa skladajú z bielkovín, preto vyvážená strava pomôže podporiť ich opätovný rast.

Do jedálnička by ste si mali zaradiť tmavú listovú zeleninu, bobule, potraviny bohaté na bielkoviny, ako je červené mäso, ryby, tofu a šošovica. Všetky sú totiž známe pre svoje vlastnosti na posilnenie vlasov.

Vyskúšať môžete napríklad aj tradičnú šošovicovú polievku ako od mamy:

Šošovicová polievka ako od mamy

Pošírované vajcia sú fantastickým zdrojom bielkovín a biotínu, ktoré môžu podporiť rast. Vhodné je aj dopĺňanie kyseliny listovej, ktorá podporuje prirodzenú regeneráciu a rast vlasov. V prípade výberu vitamínových doplnkov sa ale nezabudnite poradiť so svojím lekárom, najmä v prípade keď dojčíte.

Zamyslite sa nad každodennou rutinou starostlivosti o vlasy

Pri starostlivosti o vlasy mnoho žien zabúda na samotnú pokožku hlavy. Ona je predsa tá, ktorá zásobuje vlasy všetkými potrebnými živinami pre rast. Okrem kvalitného jedálnička si tak skúste zaviesť aj novú rutinu v starostlivosti o pokožku hlavy.

Začať môžete pravidelnými masážami pre optimalizáciu zdravého rastu vlasov. Poproste svojho partnera alebo priateľa, aby jemne zatlačil na pokožku hlavy prstami alebo rukami, čo stimuluje prietok krvi a pomôže vám relaxovať. Alternatívne môže pomôcť stimulovať krvný obeh aj kefovanie pokožky hlavy každý večer. Uistite sa ale, že na takúto masáž si zaobstaráte mäkkú kefu s prírodnými štetinami, ktorá pomôže masírovať pokožku hlavy a zároveň znižuje lámavosť vlasov.

Pouvažujte nad zmenou účesu

Jedným zo spôsobov, ako získať späť svoje vlasy, je osvieženie štýlu. Vypadávanie vlasov je často najviditeľnejšie vpredu, pretože pozdĺž línie vlasov rastú malé, tenké, slabé pramienky.  Prečo teda nevyskúšať nový vzhľad experimentovaním s ofinou? Ofina vhodná k symetrii vašej tváre je skvelý spôsob, ako pridať objem a textúru vašim vlasom, vďaka čomu budú vyzerať plnšie a hustejšie.

Prípadne skúste vlasy zostrihať do kratšej postupky, pretože jemné vlasy často vyzerajú plnšie a ľahšie sa s nimi manipuluje. Krátke účesy nesťahujú vlasy smerom nadol a celému účesu dodávajú ľahkosť, zdvih a objem.

Zmierte sa so zmenou

Ako vlasy začnú dorastať, mnohé ženy si všimnú, že farba, štruktúra alebo ich stav sú zrazu odlišné. Vlasy totiž rastú v sedemročných cykloch, takže sa môžu časom pomaly a prirodzene meniť. Tehotenstvo urýchľuje celý tento proces, takže sa zdá, že k týmto zmenám dôjde akoby cez noc, čo môže byť trochu šok.

Ak sú vaše „nové“ vlasy radikálne odlišné, možno budete musieť prehodnotiť svoj starý štýl a naučiť sa žiť so svojou novou korunou krásy. Ale tehotenstvo môže priniesť skutočne pozitívne a trvalé veci aj vášmu vzhľadu. Niektoré ženy s predtým veľmi slabými vlasmi, si po narodení dieťaťa užili najkrajšie vlasy svojho života. 

Tagy