Začnite písať

Uncategorized

Organizátorky radia ako konečne zorganizovať LEGO kocky raz a navždy

LEGO je fenomén a jednou z najobľúbenejších stavebníc na svete už niekoľko generácii. Milujú ho deti aj dospelí, častokrát sa dedí z rodiča na dieťa, dokonca u vzácnejších kúskov môže byť aj forma investície, nakoľko niektoré sety časom získavajú na hodnote.

Vyskytuje sa skoro v každej detskej izbe, je takmer pravidlom, že ho nikdy nie je dosť a zbierka LEGA sa rozrastá a potrebuje čoraz viac priestoru. Preto sme sa rozhodli, že sa s vami podelíme, aké tipy a triky odporúčame pri skladovaní a ukladaní stavebníc LEGO my v Komínky – Well Organized Home.

V tomto článku sme si pre vás pripravili tipy ako LEGO kocky:

  1. Triediť/ Organizovať
  2. Uskladňovať
  3. Udržovať a čistiť

Zároveň sa zameriame na obe varianty stavebnice, teda na LEGO klasické aj na LEGO DUPLO pre menšie deti.

Ako triediť LEGO

Vo väčšine domácností začína uskladnenie či už LEGA alebo LEGA DUPLA tzv. „veľkým chaosom“ – teda všetky časti stavebnice na jednom mieste. Tento systém však pri určitom množstve začína byť neprehľadný a neudržateľný, nakoľko nájsť požadovaný kúsok je veľmi náročné. Vtedy prichádza na tému otázka organizácie a spôsobu ako lego roztriediť, aby sa v ňom dalo dobre orientovať a hľadanie požadovaného kúsku sa zjednodušilo.

Ku triedeniu lega existuje viac prístupov a rôzni „legomaniaci“ preferujú rôzne spôsoby:

U najmenších sa spravidla DUPLO triediť vôbec nezvykne, všetky kocky bývajú na jednom mieste. Ak však má dieťa stavebníc viac a je potrebné ich kvôli množstvu rozdeliť do organizérov, odporúčame triedenie podľa typu stavebnice – to znamená triedenie na kocky, koľajnice, zvieratká a postavičky, prípadne oddeliť jednotlivé sady (domček, džungľa, vláčik a pod.). Dieťa tak jednoduchšie nájde kúsok, ktorý hľadá.

Pri LEGU u väčších detí sa ohľadne triedenia dohadujeme už priamo s jeho majiteľom, majiteľkou, aby im navrhnutý systém vyhovoval. Najčastejšie prístupy k triedeniu/ organizácii sú nasledovné:

  • Triedenie podľa farby (kocky rovnakej/ príbuznej v farby v jednom organizéri) – čo je vizuálne veľmi príťažlivé, ak sa organizéry zoradia napríklad podľa poradia farieb dúhy.
  • Triedenie podľa druhu / tvaru stavebnice (rovnaké dieliky spolu).
  • Triedenie podľa setov (kompletný set v jednom boxe, prípade špeciálne časti v rámci setu sú oddelené vo vreckách alebo menších škatuľkách).

Uskladnenie lega

Pokiaľ LEGA/ DUPLA ešte nie je priveľa a nie je vytriedené, vhodná je stredne veľká, ľahká plastová alebo látková škatuľa alebo látkový kôš. Výhodou je jednoduchá manipulácia a upratovanie bez triedenia.

Takéto organizéry nájdete napríklad v Ikea (napr. plastové boxy TROFAST, KUGGIS, SOCKERBIT, VESSLA, GLIS, látkové škatule DRÖNA, alebo koše URSKOG). Pozor na veľkosť a hmotnosť úložného boxu, aby sa dieťaťu so stavebnicou dobre manipulovalo.

Hlavne pre malé deti, alebo na cestovanie sú praktické tzv. hračkovaky. Jedná sa o úložný vak, podložku na hranie a cestovnú tašku v jednom. Z osobnej skúsenosti máme najradšej tie od Juicy Monsters, nakoľko sú z ľahkého, prakticky tenkého vodeodolného materiálu a navyše sú navrhnuté a šité na Slovensku. Vaky z hrubších materiálov, ako napríklad bavlna sú podľa našej skúsenosti horšie skladné, nakoľko samotný vak zaberá dosť miesta a bývajú aj ťažšie.

V prípade už vytriedeného lega sú vhodné prehľadné plastové škatule, alebo škatule oštítkujeme, aby bolo na prvý pohľad jasné, aký druh stavebnice sa v nich nachádza.

Na vytriedené lego dobre poslúžia napríklad už spomínané boxy TROFAST, ktoré je možné umiestniť do policového dielu priamo na to určeného (taktiež sa volá TROFAST). K boxom odporúčame dokúpiť aj vrchnáky, aby sa na stavebnicu neprášilo.

Okrem Ikea pri organizáciách LEGA využívame napríklad aj transparentné plastové boxy z OBI – Kiss Box Transparent, ktoré sú dostupné v rôznych veľkostiach. Boxy možno prakticky pevne uzavrieť a stohovať.

Menšie zbierky vieme umiestniť aj do dizajnových výsuvných priesvitných akrylových organizérov, alebo priamo do organizérov od spoločnosti LEGO v tvare skladačky, ktoré sú zároveň krásnym doplnkom detskej izby. Pokiaľ lego skladujete podľa setov, nezabudnite si spraviť organizér aj na návody na skladanie stavebnice. Ideálne je návody skladovať v jednom boxe pohromade.

Údržba a čistenie LEGA

LEGO, ako všetky ostatné hračky, ktoré deti chytajú do rúk (a niekedy tie menšie aj dávajú do úst), alebo sa na vystavené kúsky práši, je vhodné podľa potreby vyčistiť.

Výrobca LEGA odporúča kocky čistiť ručne vo vlažnej vode do 40 °C s jemnou handričkou alebo špongiou. Je možné použiť jemný detergent na riad a následne je potrebné jednotlivé časti opláchnuť a nechať voľne vyschnúť. Aby nám menšie dieliky „neutiekli“ odtokom, odporúčame malé časti vložiť pred čistením do vreciek na pranie jemnej bielizne, alebo si prichystať jemné sitko a umývať tieto časti v ňom.

LEGO výrobca neodporúča umývať dieliky v umývačke, pračke alebo sušiť fénom, v mikrovlnnej alebo obyčajnej rúre, nakoľko skladačky môžu vplyvom tepla zmeniť tvar a už nebudú fungovať.

Vystavené kúsky možno zbaviť prachu aj vysávačom so špeciálnym nástavcom na malé predmety pri nízkom výkone vysávača. Na trubicu vysávača (pod nástavec) je dobré dať silónovú ponožku, ktorá nebráni ťahu vysávača ale zabráni, aby ste prípadne vysatú skladačku museli hľadať až vo vrecku vysávača. 🙂

 

Vedeli ste, že stavebnicu LEGO si môžete aj požičať? Pokiaľ nie ste zberateľ lega, aj toto môže byť spôsob, ako deťom dopriať radosť z hry za dostupné ceny a zároveň svoj priestor nezaťažiť ďalšími predmetmi. A keď deti stavebnica omrzí, môžu si požičať ďalšiu. Odporúčame pohľadať na internete, aké sú možnosti vo vašom okolí, prípadne pozdieľať LEGO so susedmi alebo priateľmi.

Páčil sa vám tento článok a tipy v ňom?

Pre viac inšpirácie k našej domácnosti navštívte náš Instagram @2kominky a pokojne nám aj napíšte a pochváľte sa svojou premenou domácnosti, budeme sa tešiť.

Netrúfate si, alebo nemáte čas alebo chuť zorganizovať niektorú časť Vašej domácnosti sami? Potrebujete v niečom poradiť, prediskutovať nejaký problém s organizáciu alebo motiváciou upratovať s ktorým bojujete už dlhšie? Ozvite sa nám na https://kominky.cz/domacnosti/, alebo nám napíše 2kominky@gmail.com a spolu to zvládneme 🙂

 

Vaše organizátorky Ela a Nika 🙂

Zdroj foto: Komínky – Well Organized Home

Tagy