Začnite písať

MAMA A KARIÉRA ROZHOVORY

Mama v rovnováhe: Rodičovstvo si vyžaduje v nejakej miere obetu

mama v rovnováhe

Byť mama je tá najkrajšia, no aj najnáročnejšia úloha v živote každej ženy. Niektoré situácie sa musím naučiť zvládať úplne inak, ako sme boli zvyknuté. S príchodom dieťaťa sa celý život, ako sme ho doteraz poznali a žili, zrazu otočí o 180 stupňov. Sú dni, kedy ide všetko ako po masle, a potom sú tu tie, kedy máme chuť sa na všetko vykašľať, zabuchnúť dvere a stratiť sa niekde v nenávratne. 

Hoci to nie je vždy jednoduché, každá to zvládame najlepšie ako vieme. Udržať si rovnováhu medzi rodinou, kariérou a svojimi vlastnými potrebami je ako balansovanie na visutom lane. Vždy sa nejaké závažie ako naschvál pridá len na jednu stranu a naruší tak veľmi jemnú rovnováhu. Možno máte v takých chvíľach pocit, že ste na svete jediná, ale pravdou je, že to je množstvo akčných mám, ktoré takéto situácie zažívajú denne. Len sa o nich až tak nepíše.

Začítajte sa teda do príbehov z radov akčných mám z nášho letného seriálu Mama v rovnováhe, ktoré sa s nami podelili o to, ako vnímajú tzv. work-life-balance (rovnováhu medzi prácou a súkromným životom) a či je to v spojení s materstvom vôbec reálne zosúladiť.

Ľubica Reháková Vajsová

Ako sa na problematiku rovnováhy medzi materstvom a prácou pozerá mama a kariérna poradkyňa Ľubica Reháková Vajsová?

Svoje skúsenosti z praxe sa rozhodla využiť aj počas aktuálne trvajúcej materskej dovolenky. Ako kariérna poradkyňa sa venuje hlavne mamičkám na rodičovskej dovolenke, ktoré sa rozhodujú akou cestou ísť po skončení rodičovskej dovolenky a ako zladiť profesionálny život so súkromným. Tiež sa venuje študentom, kreatívnym profesiám a ľuďom, ktorí chcú úplne zmeniť pracovnú oblasť. 

„Rodičovstvo si vyžaduje v nejakej miere obetu a ochotu robiť kompromisy. Problémom je diskriminácia žien na trhu práce pred a po rodičovskej,“ uvádza Ľubica.

Akým spôsobom ovplyvnilo materstvo vašu kariéru?

Materstvo ovplyvnilo kariéru pozitívne, mierne som sa stíšila, zmenila priority a pohľad na niektoré veci. Začala som sa vzdelávať v oblastiach na ktoré som nemala predtým čas.

Dá sa podľa vás skĺbiť rola matky s konceptom work-life-balance?

Úprimne na Slovensku ťažko, pretože my a Česká republika máme najnižšiu flexibilitu pracovných úväzkov v Európe. Prieskum v Británii ukázal, že si 53 % headhunterov si myslí, že ženy, ktoré sa chcú dostať na vyššie pozície v súkromnej sfére, by mali na materstvo zabudnúť.

Na materskú dovolenku na Slovensku nastupuje každý štvrtý otec. Matky sa vtedy vracajú do práce skôr alebo majú čiastočný úväzok tak, aby aj otec mohol pracovať na čiastočný úväzok. Nie je veľa firiem, ktoré podporujú čiastočné úväzky pre ženy po rodičovskej dovolenke. Work life balance je samozrejme možný, ale závisí od viacerých faktorov, preto sa venujem ženám po materskej, ktoré častokrát sú mimo pracovného prostredia 6 a viac rokov a hľadajú možnosti ako sa nevrátiť do pôvodného zamestnania, ktoré už žene-matke nemôže poskytnúť work life balance.

Koronavírus priniesol aj pozitívne zmeny na trhu práce. Firmy chcú prejsť k flexibilnejším podmienkam a umožniť zamestnancom viac dní pracovať z domu, čo môže ušetriť aj čas dochádzky do práce a ten je možné efektívnejšie využiť a stráviť s rodinou. K work life balancu určite prispeje aj to, že od začiatku októbra 2022 by sa mala na Slovensku zaviesť otcovská dovolenka. Materskú dávku bude môcť počas dvoch týždňov v období šiestich týždňov od narodenia dieťaťa súbežne čerpať matka aj otec dieťaťa.

Ako podľa vás vyzerá ideálny work-life-balance? Čo si vy osobne predstavíte pod týmto pojmom?

Work life balance si predstavujem ako možnosť, aby si žena-matka mohla vybrať po rodičovskej dovolenke koľko hodín bude pracovať, tiež fungujúci školsky systém, dostupné jasle, materské školy. Pre niekoho možnosť home-officov predstavuje work life balance. Určite by pomohol tzv. job sharing, zdieľanie jedného pracovného miesta na hlavný pracovný pomer dvoma alebo viacerými zamestnancami.

Myslíte si, že matky musia robiť väčšie kompromisy v porovnaní s otcami, ak sa snažia skĺbiť rodinu a prácu?

Áno, aj keď v súčasnosti sa to vyrovnáva, občas muži uprednostňujú prácu z domu, aby boli bližšie k rodine a mohli pomáhať partnerke pred prácou v zahraničí alebo dochádzku za prácou. Rodičovstvo si vyžaduje v nejakej miere obetu a ochotu robiť kompromisy. Problémom je diskriminácia žien na trhu práce pred a po rodičovskej.

Bezdetnej ženy na pohovore sa pýtajú, kedy pôjde na materskú a mnohodetná žena má veľmi malú šancu sa zamestnať a preto volí často živnosť. Zaujímavým trendom je pozícia virtuálna asistentka, ide o administratívnu prácu z domu  pre 1 alebo viac „zamestnávateľov“, teda zadávateľov práce.

Aké systémy/metódy vám osobne najlepšie fungovali pri nastavení si rovnováhy medzi prácou a rodinným životom?

Momentálne tieto metódy stále testujem, je to o plánovaní činnosti, sebadisciplíne a ochote partnera vyjsť v ústrety. Záleží to aj od podpory rodiny. V minulosti žili ľudia viac v komunitách s nižšou mierou anonymity a práca v domácnosti a pri výchove detí sa prerozdelila. Dnes často vidím, že starí rodičia pracujú alebo žijú ďaleko a preto nie sú po ruke.

Tagy