Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Mama v rovnováhe: Uvedomila som si, že už nesypem odpovede z rukáva ako kedysi

mama v rovnováhe

Byť mama je tá najkrajšia, no aj najnáročnejšia úloha v živote každej ženy. Niektoré situácie sa musím naučiť zvládať úplne inak, ako sme boli zvyknuté. S príchodom dieťaťa sa celý život, ako sme ho doteraz poznali a žili, zrazu otočí o 180 stupňov. Sú dni, kedy ide všetko ako po masle, a potom sú tu tie, kedy máme chuť sa na všetko vykašľať, zabuchnúť dvere a stratiť sa niekde v nenávratne. 

Hoci to nie je vždy jednoduché, každá to zvládame najlepšie ako vieme. Udržať si rovnováhu medzi rodinou, kariérou a svojimi vlastnými potrebami je ako balansovanie na visutom lane. Vždy sa nejaké závažie ako naschvál pridá len na jednu stranu a naruší tak veľmi jemnú rovnováhu. Možno máte v takých chvíľach pocit, že ste na svete jediná, ale pravdou je, že to je množstvo akčných mám, ktoré takéto situácie zažívajú denne. Len sa o nich až tak nepíše.

Začítajte sa teda do príbehov z radov akčných mám z nášho letného seriálu Mama v rovnováhe, ktoré sa s nami podelili o to, ako vnímajú tzv. work-life-balance (rovnováhu medzi prácou a súkromným životom) a či je to v spojení s materstvom vôbec reálne zosúladiť.

Zuzana Stohlová Kiňová

Zuzana Stohlová Kiňová, akčná mama troch detí, už viac ako 11 rokov vedie Poradňu Alexis, n.o., ktorá pomáha neplánovane tehotným osobám, ženám zvažujúcim potrat a ženám, ktoré sa nevedia vyrovnať s následkami spontánneho alebo umelého potratu. Do nástupu na prvú materskú dovolenku sa okrem vedeniu poradne venovala aj poradenstvu týmto cieľovým skupinám. Od nástupu na materskú rieši už len nevyhnutné veci ohľadom chodu organizácie.

Akým spôsobom ovplyvnilo materstvo vašu kariéru?

Vytrhnutie z každodenného pracovného kolobehu spôsobilo, že viaceré moje profesijné zručnosti, ktoré som nadobudla nielen v poradni, ale aj v predošlých zamestnaniach, išli do úzadia. V zmysle, keď sa vás niekto niečo opýta, zrazu neviete promptne odpovedať. Uvedomíte si, že už „nesypete odpovede z rukáva“ ako kedysi.

Na druhej strane získate mnoho iných zručností, ktoré nadobudnete manažovaním rodiny, práce a pracovného tímu (ktorý u nás prevažne tvoria matky s viacerými deťmi).

Dá sa podľa vás skĺbiť rola matky s konceptom work-life-balance?

Určite áno. Sú však situácie, kedy môžete mať čokoľvek do bodky naplánované a musíte od toho upustiť alebo mať pri sebe ľudí, ktorým viete, že môžete dôverovať a vedia vás zastúpiť. Či už je to manžel, babka alebo zodpovedná kolegyňa v práci. Pre mňa sú takými situáciami, keď sú choré deti. Vtedy ide všetko ostatné bokom.

Keď však idú veci tak, ako majú, viete si nájsť priestor pre rodinu, oddych i prácu.

Ako podľa vás vyzerá ideálny work-life-balance? Čo si vy osobne predstavíte pod týmto pojmom?

Tak, že zo všetkého čo robíte, máte radosť. ? Ako spätnú väzbu si však vždy treba položiť otázku, či sú šťastní a spokojní aj tí okolo nás.

Myslíte si, že matky musia robiť väčšie kompromisy v porovnaní s otcami, ak sa snažia skĺbiť rodinu a prácu?

Áno. Hlavne v období, keď sú deti ešte malé – cca. do 3 – 4 rokov veku dieťaťa, kedy je ešte dosť naviazané na mamu. Muž si vie ľahšie urobiť čas sám pre seba, pre svoje aktivity.

Aké systémy/metódy vám osobne najlepšie fungovali pri nastavení si rovnováhy medzi prácou a rodinným životom? 

Predovšetkým komunikácia v rodine – vyjasnenie si očakávaní, potrieb, plánov. Stále to nie je ideálne, stále sa učíme, ako veci komunikovať a robiť lepšie. V neposlednom rade však musím povedať, že mám skvelého manžela, ktorý má pochopenie pre moju prácu a nie raz sa už zapojil aj ako dobrovoľník. ? Vnímam to tak, že si uvedomuje, že angažovanie sa v pomoci ženám/matkám v núdzi je pre mňa dôležité a napĺňa ma to, a preto mi vie tolerovať veci, ktoré by iní muži len ťažko „prekusli“, prípadne vôbec netolerovali.

Tagy