Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Slovenský raj: Čo vidieť s deťmi

slovenský raj

Kto z nás by nepoznal Slovenský raj? Minimálne z počutia a z obrázkov vie každý, o čom je reč. Tento rok sme sa rozhodli zobrať do tohto raja aj naše deti. Presne na chodníky a cestičky, ktoré sme kedysi, pred pár rokmi, prešli ešte bez nich. V Slovenskom raji sme pobudli presne 4 dni. Stačilo to? Stačilo, ale vedeli by sme tu stráviť aj dlhší čas.

Slovenský raj – Suchá Belá

Prvý deň sme sa rozhodli zdolať Suchú Belú. Je to jedna z najromantickejších tiesňav Slovenského raja a rozhodne najzaujímavejšia. Rebrík sem, rebrík tam, drevené rebríky, kovové rebríky temer kolmo hore. Istenie reťazami. Deťom až oči svietili, keď to videli. Žiadne nohy neboleli. Aktuálne bolo vody minimum, čiže aj chodník dole bol úplne suchý a vodopády boli väčšinou vyschnuté (Misové vodopády, Okienkový vodopád, Korytový vodopád a iné).

Zaujímavou je skutočnosť, že história tejto tiesňavy siaha až do roku 1900, dokonca až v roku 1908 bola trasa vyznačkovaná a upravený turistický chodník. Celá roklina ako ju poznáme dnes bola sprístupnená až v roku 1957.

Prielom Hornádu

Na Prielom Hornádu sme sa vydali pešo priamo z Betlanoviec. Prielom je približne 16 km úsek na hornom toku Hornádu. Rieka Hornád tu vytvorila kaňonovité údolie a celá cesta vedie vlastne pozdĺž rieky. Príjemná cesta lesom je pretkávaná stupačkami ponad rieku Hornád. Je potrebné dbať na bezpečnosť, poriadne sa držať reťazí, pozerať, kam človek stúpa a zbytočne sa na vypätých úsekoch nerozptyľovať. My sme si cestu naplánovali aj s Tomášovským výhľadom. Naspäť sme prišli autobusom zo Spišských Tomášoviec. Bol to príjemný celodenný výlet s prestávkami, oddychom, občerstvovačkou v bufete na Letanovskom mlyne.

Krásy okolia

Navštívili sme aj ukrytú malú vodnú nádrž Blajzloch, ukrytú neďaleko obce Vernár. Vedie tu aj nenáročný a krátky náučný chodník. V strede jazierka sa nachádza malý ostrovček s lavičkou na sedenie, na ktorý sa dostanete cez drevenú lávku. Je to veľmi romantické miesto, keď len tak v tichu sedíte a nasávate lásku prírody. Vyskúšali sme si aj „knajpovanie“ a chlapci sa pokúšali opraviť postavené (a niektoré aj pokazené) vodné mlyny. V tejto oblasti dokonca nebol ani telefónny signál! Malé zašité miesto, ale veľmi sa nám páčilo. Deti sme nemohli odtiaľ dostať preč. Viem si predstaviť presedieť pri potôčiku alebo na lavičke v strede jazierka s knihou v ruke aj celý deň.

Takisto sme si nenechali ujsť mesto Levoča so slávnym oltárom Majstra Pavla, Spišský hrad (prekvapili nás milo sysle na hradnej lúke – top zážitok z hradu, nakoľko horný hrad je stále v rekonštrukcii), nálezisko neandertálskeho človeka v Gánovciach (staré viac ako 100 000 rokov), gejzír v Gánovciach (cca každých 30 minút strieka termálnu vodu). Taktiež sme preskúmali náučný chodník Kvetnica s lomom s krásnou hlbokou vodou (zatopený bývalý kameňolom). Hoci sa tu nachádzajú tabule so zákazom kúpania, našlo sa pár odvážlivcov, ktorí sa v modrých vodách lomu osviežovali. Na svoje si tu prídu aj potápači. Všetky spomínané miesta sa dajú stihnúť v priebehu jedného dňa, ak si vopred pozriete, kde sa nachádzajú a naplánujete si tak cestu.

Slovenský raj ukrýva v sebe nespočetne veľa možností. Je len na vás, ako si vyskladáte cestu, po ktorej sa vaše nohy vyberú. Výhodou je, že naozaj je z čoho vyberať. Ak sa vám neťaží, môžete si vybehnúť aj do Vysokých Tatier, prípadne do termálneho kúpaliska Vrbov.

Slovenský raj – ubytovanie

Ubytovanie sme tento rok riešili nízkonákladovo. Chceli sme byť veľa vonku, v prírode. Rozhodli sme sa pre ubytovanie Relax Marianka priamo v Betlanovciach. Je to dvojposchodový dom, dole je spoločná kuchyňa s jedálňou. Izby majú vlastné sociálne zariadenie. Vonku je k dispozícii detské ihrisko, trampolína, vzadu sa pásli ovečky, ktoré si deti mohli pohladkať.

Veľmi oceňujem prístup majiteľov, ktorí nám osobne všetko vysvetlili, poukazovali a cítili sme sa tam ako doma. Výhodou bola možnosť vlastnoručne čapovaného piva, kávy grátis, stolného futbalu a možnosti zahrať si pingpong. Deti po celodennej túre našli v sebe silu skákať každý deň ešte dve hodiny na trampolíne. Do postele doslova odpadli. Výhodou ubytovania bolo, že asi za 3 minúty autom sme sa doviezli priamo do „centra“ Slovenského raja. Prípadne sa dalo tento úsek cca 3-4 km prejsť pešo.

V okolí je viacero možností na ubytovanie, či už v penziónoch alebo privátoch. Samozrejme, k dispozícii je aj ubytovanie pre náročnejších hostí.

Naše odporúčanie:

  • výlety ako Prielom Hornádu a Suchá Belá odporúčame pre deti cca. od 5 rokov (resp. podľa zváženia rodičov) – je potrebné, aby dieťa dodržiavalo bezpečnostné pokyny a nekonalo na vlastnú päsť. Ak máte dieťa, ktoré by neposlúchalo, že sa má držať reťaze alebo vyslovene si robí, čo chce, v rámci bezpečnosti by som radšej tieto možnosti neodporúčala – takisto neodporúčam ani pre deti v nosičoch;
  • nepodceniť pevnú obuv a dobré turistické vybavenie (pršiplášť) – na horách sa ľahko a rýchlo mení počasie;
  • mať pripravené drobné v hotovosti (pri vstupe do Slovenského raja sa platí vstupné: dospelý 1,50 EUR, deti od 6 rokov 0,50 EUR);
  • ísť radšej skôr ráno, aby ste sa vyhli dlhému čakaniu pri reťaziach a taktiež poobedným búrkam (nie je nič príjemné ísť po rebríkoch, držať sa reťazí a počuť šľahať blesky);
  • nezabúdať na pitný režim a niečo drobné pod zub (hoci je trasa relatívne v chládku, chránená pod priamym slnkom, človeku sa na vysokom rebríku môže nebezpečne zatočiť hlava aj z dôvodu nedostatočného pitia).

Zdroj foto: Kristína Majerová

Tagy