Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Bryndza, biele slovenské zlato – zázračné účinky na zdravie

bryndza

Viete, prečo má ovčie mlieko také zdraviu prospešné zloženie? Pretože ovečky na slovenských pasienkoch spásajú množstvo zdraviu prospešných liečivých bylín, ktorých sila sa prenáša aj do ich mlieka, z ktorého sa vyrába bryndza, oštiepok i parenica.

Bryndza má veľmi špecifickú chuť, patrí medzi naše klenoty, pretože má veľmi dobrý vplyv na imunitný systém ako prírodné probiotikum. Veru, nie nadarmo sa jej hovorí aj slovenské biele zlato. Ak hľadáte zdravé produkty v akcii, prelistujte si akčné letáky na kaufino sk a žiadna akcia na bryndzu,  napríklad z aktuálneho letáku COOP Jednota, vám neunikne.

Tradičná Slovenská bryndza

Švajčiari majú ementál, Taliani parmezán, Francúzi roquefort a my, Slováci, sme hrdí na našu bryndzu, ktorá sa po domácky začala vyrábať už v 15. storočí. “Slovenská bryndza” sa môže vyrábať iba z mlieka, získaného na Slovensku. Bryndza sa totiž vyrába aj v Poľsku, Rumunsku, Bulharsku, či na Ukrajine. Klasická bryndza môže byť aj zo zmesi kravského a ovčieho syra a to v pomere 50 : 50. Prvá bryndziareň na Slovensku bola založená v roku 1787 Jánom Vagačom, rodákom zo Starej Turej.

Bryndza a mliečne výrobky za výhodné ceny

Ako môže byť každý váš nákup výhodnejší? Odpoveďou je Kaufino. Letáky Kaufino nájdete na webe hneď na titulnej strane. Z bohatej ponuky online letákov si poľahky vyberiete bryndzu a možno vás zaujmú práve COOP Jednota zľavy. Pretože COOP leták prináša najlepšie domáce potraviny na každý deň. Aktuálny COOP Jednota leták online vám ponúka aj pestrú ponuku akciových mliečnych výrobkov. Či vás zaujíma konkrétna akcia COOP Jednota, alebo hľadáte COOP Jednota zľavu na mliečne výrobky, napríklad mlieko, tak cena za COOP Jednota mlieko vás určite milo prekvapí.

Bryndza pre zdravie = bryndza v COOP Jednota, pretože je rýdzo slovenská, z radu Mamičkine dobroty, značky COOP Slovensko chutí.

Bryndza – zdravotné benefity

Bryndzu pozná každý, no napriek tomu nebýva až tak často zaradená do bežného jedálnička. Najznámejšia a najzdravšia je tzv. “májová bryndza”, ale to neznamená, že by sa mala konzumovať len v máji, no určite počas celého roka. Pravidelná konzumácia bryndze znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Znižuje tiež hladinu cukru v krvi, preto je vhodná pre diabetikov. V bryndzi sú bohato zastúpené baktérie mliečneho kvasenia, ktoré veľmi priaznivo vplývajú na trávenie. Pomáha tiež pri alergiách a rednutí kostí. Obsahuje bielkoviny, minerály, vitamíny skupiny B a kyselinu linolovú.

10 dôvodov, prečo jesť bryndzu

  1. Je to silné probiotikum.
  2. Chráni nás pred rakovinou.
  3. Prečisťuje krv.
  4. Je vynikajúca na kosti.
  5. Chráni pred problémami so srdcom.
  6. Je to prírodné antibiotikum.
  7. Zlepšuje imunitu pri alergiách.
  8. Je vhodná na zápaly.
  9. Znižuje krvný tlak.
  10. Vhodná aj pri alergii na kravské mlieko.

Chutné recepty z bryndze

Snáď každý pozná tradičnú slovenskú špecialitu – bryndzové halušky. Známa je aj bryndzová polievka s názvom Demikát. V oboch druhoch pokrmu dochádza k tepelnému spracovaniu bryndze, čím prichádza o množstvo výživných látok. Bryndzu je však dobré konzumovať aj tepelne nespracovanú, pozrite si naše tipy:

  • bryndza ako súčasť zeleninového šalátu, namiesto tradičného syra typu Feta,
  • bryndzová nátierka na chlieb alebo pečivo, ktorú si jednoducho pripravíte z bryndze, masla (alebo bieleho jogurtu), soli, mletej červenej papriky a nakrájanej lahôdkovej cibuľky,
  • palacinky na slano, plnené bryndzou,
  • v šupke uvarené (alebo upečené) prekrojené zemiaky, plnené čerstvou bryndzou a posypané bylinkami.

Ako skladovať bryndzu

Bryndza sa môže veľmi rýchlo pokaziť, oveľa skôr ako iné druhy syrov. Preto je potrebné dbať na jej správne uskladnenie. Čo najskôr po zakúpení je potrebné ju uložiť do chladničky. Treba na to myslieť hlavne počas letných dovoleniek a tiež vtedy, ak si na salaši zakúpite  bryndzu nepasterizovanú, ktorá sa môže rýchlejšie pokaziť.

Tagy