Začnite písať

PR ČLÁNKY

3 praktické spôsoby, ako udržiavať zdravý zelený trávnik

trávnik

Kto povedal, že pôsobivá úprava trávnika sa dá dosiahnuť výhradne za pomoci profesionála? So správnym postupom, dávkou trpezlivosti a pravidelnou starostlivosťou dokážete vytvoriť trávnik s odtieňmi zdravej zelenej farby. Podľa akých krokov by ste mali postupovať?

1. Pravidelné prevzdušnenie trávnika

Trávnik je vo väčšine prípadov najvyužívanejšou časťou pozemku. Kvôli tejto skutočnosti môže neraz nastať situácia, kedy pôda pod trávnikom zhutnie – zvýši svoju hustotu. Takto silno skoncentrovaná zemina dokáže spôsobiť problémy spojené s cirkuláciou vzduchu, odtokom vody a absorpciou živín. V tvrdej pôde sa zároveň nemôžu usídliť prospešné organizmy, ako sú napríklad dážďovky. Ak chcete svoj trávnik skutočne ozeleniť a urobiť ho zdravším a krajším, mali by ste ho pravidelne prevzdušňovať.

Prevzdušňovanie trávnika sa uskutočňuje za pomoci rôznych nástrojov. Môžeme sem zaradiť vertikutátor – zariadenie na prerezávanie vrchnej vrstvy pôdy. Medzi alternatívy patria napríklad zaujímavé sandále na prevzdušnenie trávnika, s niekoľkými oceľovými klincami pripevnenými o spodok obuvi. Prevzdušňovať môžete aj ručne, prostredníctvom špeciálnych hrablí s krátkymi nožmi, či záhradného valca s prevzdušňovacími hrotmi.

2. Správny spôsob kosenia

Aby tráva rástla zdravo a silno, mali by ste ju skracovať na odporúčanú výšku. Dnešné moderné kosačky disponujú rozsiahlymi ovládacími prvkami, potrebnými pre nastavenie výšky kosenia. Podľa nepísaného pravidla by sa mal trávnik kosiť počas sezóny každých päť dní. Všetky steblá trávy nie sú rovnaké a ich vlastnosti závisia od príslušného druhu. Pokiaľ ide o rekreačný trávnik, steblá by mali siahať do výšky približne troch centimetrov.

Okrasný trávnik zvykne byť nižší a teda kosačky ho majú skrátiť na 1,2 až dva centimetre. Ak neviete aký typ semien máte vysadený, pri kosení sa zamerajte hlavne na to, aby tráva nebola skrátená viac ako o jednu tretinu. Väčšina ľudí si je vedomá, že mokrý trávnik sa nezvykne kosiť, pretože navlhnuté steblá trávy sa komplikovane dostávajú do zberného koša kosačky a lepia sa o jej spodok.

Jednou zo zaujímavých možností ako zlepšiť stav trávnika, je odmontovať zberný kôš od kosačky a pokosenú trávu nechať voľne na dvore. Pokosená tráva sa rýchlo rozloží a vráti do pôdy významné živiny. Tento prírodný mulč zároveň podporí samočinnosť trávnika, ušetrí čas medzi kosením a vynášaním trávy a zlepší štruktúru pôdy. Ak vám tento spôsob príde ako neestetický, trávu z kosačky jednoducho premiestnite na kompost.

3. Trávnik zalievajte intenzívne a menej často

Ak chcete mať zdravší trávnik, doprajte mu väčšie množstvo vody asi jeden až dvakrát týždenne. Menej frekventované polievanie s dostatočným objemom vody podporí rast koreňov trávy hlbšie do pôdy. Tráva tak zostane zelená aj počas obdobia sucha alebo extrémne horúceho počasia. Vyhnite sa vytvoreniu tepelnému šoku a trávnik nepolievajte uprostred dňa na najväčšom úpeku. Najvhodnejšia doba na zalievanie je buď skoro ráno, alebo večer po západe slnka.

Pri zavlažovacom systéme nastavenie malých dávok závlahy nepostačí. Takéto doplnkové zavlažovanie je potrebné skombinovať s objemnejším prísunom vody – napríklad prostredníctvom záhradnej hadice alebo pomocou výdatného dažďa. Ak je však vaším výhradným cieľom zaobstaranie automatického zavlažovacieho systému, vyhľadajte taký, ktorý dokáže zabezpečiť kvalitné zavlažovanie bezproblémového charakteru.

Zdroj obrázku: Brian A Jackson / Shutterstock.com

Tagy