Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN PR ČLÁNKY

Túžite po relaxe v závesnom kresle? Takto si vyberiete to správne

kresle

Existuje vôbec kus nábytku, ktorý by lepšie symbolizoval relax a pohodu ako závesné kreslo? Možno vám napadla posteľ, ale v tej väčšinou „len“ spíme. My však myslíme taký ten relax, pri ktorom si napríklad zoberiete dobrú knihu a necháte sa „unášať“ jej stránkami počas toho, ako budete pohodlne sedieť práve v závesnom kresle.

Bývate v rodinnom dome? A nechcete závesné kreslo do záhrady?

Ešte predtým ako si v úvode spomenutým spôsobom budete vychutnávať svoje obľúbené knihy alebo len jednoducho zatiahnete vaše moderné závesy a trochu si v závesnom kresle zdriemnete, musíte si nejaké zaobstarať. Nájsť môžete závesné kreslá do interiéru/exteriéru, s rôznymi spôsobmi uchytenia a z rôznych materiálov. Podľa čoho si vybrať?

Ak bývate v rodinnom dome, musíte sa najskôr rozhodnúť, či chcete mať závesné kreslo v interiéri, alebo vonku. Ak vonku, siahnite po odolnejších kreslách, budú predsa musieť zniesť vplyvy počasia. Ak bývate v byte, toto riešiť nemusíte. V interiéri potom bude hrať hlavnú úlohu priestor, ktorý na závesné kreslo máte k dispozícii.

Z čoho bude kreslo vyrobené a ako bude zavesené?

Čo sa spôsobu uchytenia týka, závesné kreslo môže byť buď s konštrukciou, alebo na zavesenie. Závesné kreslá s konštrukciou potrebujú viac priestoru, ale nemusíte pri nich riešiť, či máte nejaký pevný kotviaci bod.

Materiál závesných kresiel môžeme rozdeliť na materiál poťahov a výplní a materiál konštrukcie. Poťahy a výplne sú zväčša textilné a dajú sa jednoducho vyprať v práčke. V exteriéri by ste si však mali dávať pozor, aby bol poťah dostatočne odolný voči rôznym vonkajším vplyvom.

Pri konštrukciách sa najčastejšie používajú prírodný a umelý ratan a kov. Prírodný ratan je vhodný skôr do interiéru, keďže príliš neodoláva vplyvom počasia. Umelý ratan už môžete dať bez obáv aj do exteriéru, keďže vplyvom počasia odoláva. Kov opracovaný a ošetrený proti korózii je na tom podobne ako umelý ratan avšak výhodou kovových závesných kresiel je ich pevnosť a vyššia nosnosť.

Zdroj obrázka:

Autor: ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Tagy