Začnite písať

MAMA A KARIÉRA ROZHOVORY

Mama v rovnováhe: Matky sú tie najlepšie manažérky navyše s vysokou produktivitou

Byť mama je tá najkrajšia, no aj najnáročnejšia úloha v živote každej ženy. Niektoré situácie sa musím naučiť zvládať úplne inak, ako sme boli zvyknuté. S príchodom dieťaťa sa celý život, ako sme ho doteraz poznali a žili, zrazu otočí o 180 stupňov. Sú dni, kedy ide všetko ako po masle, a potom sú tu tie, kedy máme chuť sa na všetko vykašľať, zabuchnúť dvere a stratiť sa niekde v nenávratne. 

Hoci to nie je vždy jednoduché, každá to zvládame najlepšie ako vieme. Udržať si rovnováhu medzi rodinou, kariérou a svojimi vlastnými potrebami je ako balansovanie na visutom lane. Vždy sa nejaké závažie ako naschvál pridá len na jednu stranu a naruší tak veľmi jemnú rovnováhu. Možno máte v takých chvíľach pocit, že ste na svete jediná, ale pravdou je, že to je množstvo akčných mám, ktoré takéto situácie zažívajú denne. Len sa o nich až tak nepíše.

Začítajte sa teda do príbehov z radov akčných mám z nášho letného seriálu Mama v rovnováhe, ktoré sa s nami podelili o to, ako vnímajú tzv. work-life-balance (rovnováhu medzi prácou a súkromným životom) a či je to v spojení s materstvom vôbec reálne zosúladiť.

toth

Monika Toth – Zakariásová

Monika Toth – Zakariásová je temperamentná, energická mama na plný úväzok, ktorá podľahla čaru sveta marketingu a komunikácie. Keď sa raz do niečoho pustí, tak s plným nasadením. Hoci vyštudovala bankovníctvo, jej kariérna cesta ju zaviedla k digitálnemu marketingu, ktorému sa venuje dodnes.

Na vlastnej koži pocítila, že zvládať prácu aj rolu dokonalej manželky a mamy je fyzicky vyčerpávajúce. Práve vďaka tomu sa rozhodla nastaviť si pevné hranice, ktoré jej pomáhajú posúvať sa v kariére a zároveň tráviť plnohodnotný čas so svojou rodinou. 

„Napriek skúsenostiam sa však nová práca s dvomi malými deťmi nehľadala jednoducho. Na nejednom pohovore mi bolo naznačené, že riziko častých OČR prevažuje nad zaujímavým životopisom.“

Akým spôsobom ovplyvnilo materstvo vašu kariéru?

Zásadným (smiech). Napriek tomu, že som sa mamou stala na dnešné pomery veľmi skoro a mnohé veci som brala športovejšie, než by som ich zrejme brala v súčasnom veku, už pri prvom dieťati mi bolo jasné, že public relations a krízová komunikácia nie je zrovna ľahko skĺbiteľný job s rodinným životom. Byť k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni skrátka neprichádzalo do úvahy.

Napriek skúsenostiam sa však nová práca s dvomi malými deťmi nehľadala jednoducho. Na nejednom pohovore mi bolo naznačené, že riziko častých OČR prevažuje nad zaujímavým životopisom. Argument, že deti majú silnú imunitu, na ktorej som pracovala od ich narodenia a keď ich aj chytí nejaká viróza, doslova z večera do rána sa z nej vyspia, nepadal na úrodnú pôdu.

Verím, že sa za tie roky už situácia so zamestnávaním žien po materskej o čosi zlepšila, stále však v tomto smere máme na Slovensku rezervy. Pritom je fajn si uvedomiť, že matky sú skutočne tie najlepšie manažérky, navyše s vysokou produktivitou (keďže čas strávený pri kávičke s kolegyňami venujú dokončeniu práce, aby sa čím skôr vedeli venovať svojej rodine).

Rozbeh po materských dovolenkách teda nebol jednoduchý, ale nevzdala som sa. Hoci som nakrátko prijala ako študovaný ekonóm prácu na účtovníckej pozícii v nadnárodnej spoločnosti, kde som okamžite dostala homeoffice dvakrát do týždňa, môj skvelý nadriadený mi do pol roka od nástupu pomohol posunúť sa na komunikačnú pozíciu. A odvtedy už len komunikujem (smiech). Marketingovo, digitálne, korporátne. ?

Dá sa podľa vás skĺbiť rola matky s konceptom work-life-balance?

Dá! Priznám sa, že mne to chvíľu trvalo a stálo ma to i zdravotné problémy. Dnes som za ne, paradoxne, vďačná, pretože mi ukázali, akým smerom cesta nevedie. Prioritou totiž zo začiatku boli spokojné deti a manžel, tip-top domácnosť, čerstvo navarená domáca strava, na 120% odvedená práca. A potom kdesi ďaleko som bola ja. Unavená matka, ktorá sa snažila rodine i nadriadeným dokázať, že si správne vybrali a ktorá vôbec nepočúvala svoj vnútorný hlas, radiaci jej spomaliť.

Keď som však v jeden deň skončila na nemocničnom lôžku, nevediac, či sa ešte vrátim domov živá, všetko zrazu dostalo iný rozmer. Našťastie mám tuhý koreň a dokázala som sa pozviechať bez následkov. Musela som však zásadne zmeniť svoj život. Dnes už viem, že za šťastnou rodinou stojí spokojná matka, ktorá si nájde čas i na seba, svoje záľuby či kamarátky. Vďaka podpore môjho manžela, ktorý navyše mojim nápadom veril, aj keď ich iní zavrhli, sa dokážem posúvať i kariérne a zároveň svojej rodine ponúknuť plnohodnotne strávený čas, na ktorý sa nezabúda!

Ako podľa vás vyzerá ideálny work-life-balance? Čo si vy osobne predstavíte pod týmto pojmom?

Keďže v živote nič nie je ideálne, ani work-life balance nefunguje podľa jednotnej šablóny. Pre mňa je však zásadou číslo jeden pravidelný pohyb a otužovanie. Predtým som zvykla chodiť na skupinové cvičenia a od čias vypuknutia kovidu cvičím pomocou predplatených online programov, ktoré striedam s jumpingom na fitness trampolíne vo svojej záhrade a s bicyklovaním. Vďaka otužovaniu sa zas cítim byť mentálne odolnejšia a imunitu som si „vytunila“ o niekoľko stupňov. Keďže si moja práca vyžaduje aj strategické myslenie a kreatívneho ducha, športom a ľadovou vodou očistená myseľ vidí nové príležitosti a produkuje aj chytľavejšie slogany – nielen v slovenskom jazyku ?.

K športu a otužovaniu sa snažím viesť aj moju rodinu. A hoci sa im do vody zatiaľ veľmi nechce, z work-life balancu dokážeme spraviť aj príjemný rodinný program. Zároveň sa napriek vášni k svojej práci, pri ktorej hrozí, že sa pri nej zabudnem na dlhšie než je pracovný čas, snažím držať v rovnováhe aj svoje voľno. Nehrozí, že by som si nestihla vyčerpať dovolenku v danom roku a prenášala ju do toho ďalšieho. Navyše, keďže mám kanceláriu vo svojom dome, v piatok poobede na nej zatvorím dvere a s výnimkou sobotného upratovania ich otvorím až v pondelok. ? Kvalita práce sa totiž nemá merať množstvom odpracovaných hodín, ale výsledkami, ktoré hovoria samé za seba. A práve s oddýchnutou mysľou sa rodia tie najlepšie nápady či dokončujú veľké projekty.

Myslíte si, že matky musia robiť väčšie kompromisy v porovnaní s otcami, ak sa snažia skĺbiť rodinu a prácu?

Nemusí to byť vždy len žena, ktorá robí väčšie kompromisy než muž. Osobne si myslím, že sa aj sami manželia musia vedieť dohodnúť, kto bude ten, čo sa bude chcieť kariérne viac posúvať. Obaja súčasne nemôžu. Respektíve môžu, ale potom už na úkor detí a rodiny. Preto je dobré, ak majú v tomto smere obaja partneri jasno a vzájomne sa rešpektujú tak, aby ani jeden z nich neťahal za kratší koniec.

Ako som už spomenula, mne samej je manžel obrovskou oporou. Či už prijmem väčší projekt, zahraničnú cestu či rovno pracovnú ponuku, viem sa naňho plnohodnotne spoľahnúť a rátať s ním. Viem totiž, že sa počas mojej neprítomnosti postará o deti i domácnosť a v prípade potreby sa aj v práci zariadi.

Na druhej strane sa sama musím priznať, že keď mám od mojich milovaných odísť na pár dní na služobku do zahraničia, tak i napriek tomu, že sa na kolegov v Nemecku teším, je mi vždy vnútorne ľúto, že deti a manžela nemôžem brať so sebou.

Aké systémy/metódy vám osobne najlepšie fungovali pri nastavení si rovnováhy medzi prácou a rodinným životom?

Pre mňa je rodina základom a ak by som sa mala rozhodnúť, či si vybrať medzi prácou a rodinou, voľba je jednoznačná. V práci je totiž každý nahraditeľný, ale doma nie! Za svoje pôsobenie na trhu práce som si navyše už prešla kadečím a niektoré zážitky sú priam absurdné, ale to je na iný typ rozhovoru. ?

V mojom prípade je šťastím a darom súčasne, že mám možnosť pracovať pre skvelú zahraničnú spoločnosť, ktorá popri kariérnom rozvoji dbá i na súkromný život zamestnancov. Ak teda človek má skvelú prácu, ktorá ho baví, s nadriadeným, ktorý ho vníma ako ľudskú bytosť a súčasne pohodové rodinné zázemie, tak má vyhraté. Potom sa i občasné výnimočné „nadčasy“, v súvislosti s nečakanou situáciou či veľkým eventom, dajú zvládnuť bez ujmy na rodinnom živote. A keďže som človek aktívny a mimopracovných aktivít mám tiež neúrekom, radšej si ráno privstanem a porobím si veci navyše, kým sa moja rodina zobudí.

Zdroj foto: archív M.T.

Tagy