Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Mamy na TikTok-u sa podelili o praktické TIPY ako zvládnuť začiatok školského roka

školský rok

Nový školský rok je pred dverami. Okrem novej rannej rutiny so sebou však prináša aj množstvo iných výziev, ktorým budú musieť rodičia čeliť. Mamy na sociálnej sieti TikTok sa podelili so svojimi tipmi, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť niektoré nástrahy prvých školských mesiacov.

S nákupom nového oblečenia počkajte

Deti rastú veľmi rýchlo a ich šatník im musíme obnovovať takmer každú sezónu. Najmä pred začiatkom školského roka sa chceme uistiť, že v skrini bude mať dostatočnú zásobu všetkých potrebných kúskov. Kým sú deti v škôlkarskom veku, módu až tak neriešia. No ak už máte doma staršie dieťa, je možné, že jeho predstavy o vhodnom oblečení budú diametrálne odlišné od tých vašich.

Aby ste si ušetrili nervy a aj peniaze, skúste tento trik. Prejdite si s dieťaťom jeho oblečenie spoločne a zbavte sa kúskov, ktoré už nesedia alebo sa mu nepáčia. Nakúpte niekoľko nových kusov oblečenia, ale len toľko, aby stačili na približne prvé dva týždne školského roka. Potom niektorý víkend opäť zájdite do obchodu a dokúpte to, čo bude vaše dieťa chcieť nosiť.

Ako tým ušetríte? Móda a trendy sa menia zo dňa deň. Staršie deti sa chcú vyrovnať rovesníkom a zapadnúť do kolektívu. Prvé týždne školy stačia na to, aby zistili, aké módne kúsky sú v trende. Vďaka vyčkávaciemu prístupu sa vyhnete tomu, aby ste nakúpili nové oblečenie, ktoré by nakoniec len sedelo v skrini nenosené.

Pýtajte sa otázky, na ktoré deti aj odpovedia

Ak máte doma škôlkara či školáka, určite ste zažili túto situáciu:

„Ako bolo v škole?“

„Dobre.“

Je vám to povedomé? My rodičia sme zvedaví, ako sa našim deťom darí v škole. Či to zvládajú a nemajú prípadne nejaký problém, s ktorým by potrebovali pomôcť. Alebo nás jednoducho zaujíma, ako sa im vodilo bez nás a čo nové zažili. Začiatok školského roka môže byť trochu náročný. Najmä menšie deti vám však nemusia vedieť presne povedať, čo všetko cez deň zažili, pretože si na to jednoducho nespomenú. A tie staršie zase nemajú potrebu sa s vami o všetkom rozprávať.

Riešením môže byť naučiť sa klásť tie správne otázky. Môžete si to trénovať už ako vaše dieťa navštevuje škôlku. Skúste sa ho pýtať špecifickejšie otázky, na ktoré vám určite dá konkrétnejšiu odpoveď. Neskôr si zvykne, že sa zaujímate o jeho deň a samo vám rozpovie, čo všetko zažilo v škôlke či škole.

Pripravte menštruačný balíček pre dcéru

Pre každé dievča je prvá menštruácia veľkým krokom k dospelosti. No v kolektíve je to to niečo, za čo sa mnohé hanbia. Najmä, ak s krvácaním nemajú ešte veľa skúseností, môže ich sprevádzať pocit neistoty. Okrem rozhovoru môžete svojej dcére pomôcť aj tým, že ju do školy pošlete pripravenú na každú situáciu.

Venujte pozornosť aj príprave balíčka prvej pomoci v prípade, že sa menštruácia objaví počas vyučovania. Môžete spoločne vybrať menšiu kozmetickú taštičku, ktorá sa bude vašej dcéra páčiť a naplniť ju všetkým potrebným. Čo by v nej určite nemalo chýbať?

  • vložky alebo tampóny (označené podľa intenzity krvácania),
  • náhradné spodné prádlo pre prípad nehody,
  • lieky proti bolesti,
  • dezinfekčný prostriedok,
  • hygienické vreckovky alebo vlhčené utierky,
  • vlhčené utierky pre intímnu hygienu,
  • hroznový cukor pre doplnenie energie,
  • napríklad aj parfém.

V dnešnej dobe sú aj iné možnosti, ako zvládať menštruáciu v pohode. Mnoho žien využíva napríklad menštruačné nohavičky alebo kalíšky, ktoré sú oveľa diskrétnejšie. O výbere vhodných pomôcok by ste sa mali porozprávať spolu s vašou dcérou a nechať ju, nech si vyberie tie, ktoré jej budú najpríjemnejšie.

@your_period_sis

Packing a period kit for school#periodsarenormal#girlssuportinggirls

♬ original sound – Period_tips

Učiace nálepky do topánok

Malé deti majú často problém s obúvaním. Ak chcete ráno ušetriť čas pri odchode z domu alebo pri prezúvaní v škôlke, využite malý trik. Zadovážte si nálepky, ktoré sa lepia do topánok alebo papučiek a dieťa učia, kam patrí správna nôžka. Farebný obrázok pôsobí zábavne a navyše jeho dve polovice po priložení k sebe pasujú.

Zdroj foto: freepik.com

Tagy