Ako dlho variť kukuricu? Vyskúšajte 3 spôsoby na prípravu skvelej kukurice
Väčšine z nás sa s letom spája aj chuť zlatožltých klasov kukurice s poriadnou dávkou soli. Kto by ich nemiloval? No viete, ako ju správne pripraviť? Pripravili sme si pre vás prehľad časov, ako dlho variť kukuricu v prípade rôznych kuchynských úprav. A nielen to. Inšpirujte sa tipmi ako si túto typickú letnú pochúťku môžete pripraviť aj na grile alebo v rúre.
Kukurica – indiánske zlato
Pôvod tejto plodiny je na americkom kontinente. Do Európy sa dostala po príchode Španielov do Ameriky. Na Slovensko sa dostala z Maďarska v polovici 18. storočia. Dnes je rozšírená po celom svete, pretože vďaka cudzoopelivosti je veľmi prispôsobivá.
Po pšenici a ryži patrí je treťou najpestovanejšou poľnohospodárskou plodinou na svete. V rozvinutých krajinách sa kukurica pestuje prevažne ako krmivo pre dobytok či už vo forme zrna alebo siláže a ako surovina pre spracovateľský priemysel. Jej priama spotreba ako potraviny je okrajová, napriek tomu rastie význam sladkej kukurice ako zeleniny.
Kukurica v 100 g obsahuje len 85 kalórií a 3,2 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, komplex vitamínov B, vitamín C, z minerálnych látok obsahuje draslík, horčík, sodík, vápnik, železo, selén, zinok, mangán.
Kukurica posilňuje nervy, zlepšuje výkonnosť mozgu, posilňuje libido a potenciu, znižuje hladinu cholesterolu, je bezlepková, dodáva živiny pre krásnu pleť a zdravé vlasy, atď.
Ako dlho sa varí kukurica?
Spôsob prípravy kukurice | Čas prípravy |
Varená kukurica vo vode | 3 – 10 minút |
Kukurica v mikrovlnke | 4 – 6 minút |
Kukurica na pare | 15 – 20 minút |
Upečená kukurica | 30 – 40 minút |
Ugrilovaná kukurica | 20 – 30 minút |
Narezaná varená kukurica vo vode | 4 – 8 minút |
Uvarená kukurica z plechovky | 2 – 5 minút |
Uvarená mrazená kukurica | 4 – 5 minút |
3 tipy ako si pripraviť tú najlepšiu kukuricu
Kukurica na grile
Leto a grilovačky patria neoddeliteľne k sebe. Okrem takej klasiky, ako sú klobásky a mäso, si na grile môžete pripraviť aj celkom chutnú kukuricu.
- Kukuricu potrieme maslom a zabalíme do alobalu tak, aby roztopené maslo nevytieklo do grilu.
- Na grile ju takto zabalenú držíme ideálne s ďalšími kukuricami, aby si udržiavali teplo.
- Vyhýbame sa plameňu a držíme ju len nad pahrebou kvôli teplu.
- Občasným otvorením zistíte, či je kukurica uvarená. Takto uvarená môže byť rýchlejšie, ako na klasickom grile.
Kukurica v rúre
Ak práve nemáte po ruke gril, kukuricu si jednoducho môžete pripraviť aj v rúre. V takom prípade by ste mali siahnuť po mladšej cukrovej kukurici. Zásadou je kukuricu nelúpať. Spolu so šúpolím ju vložte priamo na rošt do rúry a pečte pri teplote 150 – 170 stupňov Celzia približne 20 minút. Po upečení kukuricu zbavte šúpolia a vláskov, potrite maslom a posoľte. Takúto kukuricu je ideálne konzumovať ešte teplú.
Kukurica s chilli majonézou, feta syrom a koriandrom
Ak sa vám už zunovali tradičné jednoduché kombinácie, vyskúšajte si svoju kukuricu trochu „okoreniť“.
- Klasy kukurice obvarte vo vode približne 5 minút a nechajte ich v teplej vode až kým nepôjdu na gril.
- Klasy vyberte z vody, osušte, potrite majonézou a posypte chilli vločkami. Dajte na gril na približne na 5 minút a priebežne otáčajte.
- Po upečení posypte kukuricu kúskami feta syra a nasekaným koriandrom. Podávajte s kúskami citróna alebo limetky, ktorými si túto pochúťku môžete pokvapkať.
Zdroj foto: unsplash.com