Začnite písať

Uncategorized

Máte doma prváka? 12 tipov ako ho pripraviť na jeho prvý školský deň

prváka

Prázdniny sa prehupli do svojej druhej polovice. Ak máte doma prváčika, určite sa už teší na to, ako po prvý krát zasadne do školskej lavice. Určite mu chcete tento deň čo najviac spríjemniť. Tu je niekoľko tipov, čo môžete urobiť preto, aby sa vaše dieťa necítilo v prvý školský deň nervózne.

Mesiac pred začatím školy

Zoznámte sa s prostredím školy

Byť oboznámený so školou je kľúčom k úspešnému prvému dňu. V prípade, že vaše dieťa bude navštevovať menšiu vidiecku školu, prípadne malo predtým škôlku v tom istom areáli, tak pre neho prostredie nebude také nové.

Ak však prechádza na úplne novú školu, určite by ste tento krok nemali vynechať a v priebehu mesiaca absolvujte návštevu školy pokojne aj viackrát.  Prejdite sa po budove, ak máte dovolené. Nahliadnite do tried, pozrite sa na kúpeľne a nechajte dieťa vyskúšať si ihrisko. Ukážte mu tiež, kde ho na konci dňa vyzdvihnete.

Pokiaľ bude do školy cestovať autobusom, prevezte sa ním niekoľkokrát po tejto trase, zoznámte sa so šoférom autobusu, prípadne ho naučte nejaký poznávací znak, vďaka ktorému rozozná, ktorý autobus je ten správny.máte doma prváka

Trénujte si vyučovanie

Hoci prvý deň v škole nebýva venovaný klasickej výuke, je dobré pripraviť dieťa na dni, ktoré prídu po ňom. Skúste si s dieťaťom simulovať vyučovanie a domáce úlohy. Môžete sa hrať na učiteľa a žiaka a v týchto úlohách sa striedať. Vďaka tomu lepšie pochopí zmenu režimu oproti tomu, na ktorý bolo zvyknuté v škôlke.

Venujte sa podpore imunity

Opätovný nástup do detského kolektívu po prázdninách znamená aj zvýšené riziko rôznych chorôb a infekcií. Určite s tým máte skúsenosť už počas návštevy škôlky. Vopred si teda naplánujte stratégiu prirodzenej podpory imunity dieťaťa, aby vás zvýšená chorobnosť nezaskočila nepripravených.

Vhodné podporné doplnky skonzultujte so svojím pediatrom. Niektoré totiž potrebujú čas na to, aby stihli podporiť imunitný systém skôr, ako bude vystavený nadmernej záťaži. Prioritne by ste sa mali sústrediť ale na vyvážený jedálniček vášho dieťaťa. Okrem toho si pripravte zásobu základných voľnopredajných liečiv, ktoré ste zvyknutí používať v prípade rôznych nachladnutí a teplôt. Takto vás prvé soplíky nezaskočia.

2 týždne pred začatím školy

Skontrolujte si zoznamy

Niektoré školy poskytujú zoznamy potrieb, ktoré budú deti počas školského roka využívať. Skontrolujte si, či vaša škola nepripravuje podobný zoznam, aby ste nekupovali veci, ktoré dieťa nevyužije.

Čas na školské nákupy

Ak ste tak doteraz neurobili, je najvyšší čas na nákup školskej výbavy. Školská taška, peračník, zošity farbičky. Okrem povinného zoznamu nezabudnite však aj na nákup prezuviek či cvičiek a možno aj nového oblečenia. Do školskej tašky sa určite zíde aj dóza na desiatu a fľaša.

Naplánujte si zábavno-poučný výlet

Ak chcete v dieťati vzbudiť záujem a ukázať mu, že učenie nie je nuda, naplánujte si výlet na miesto, ktoré spája oba tieto aspekty. Môže to byť múzeum, galéria, vedecké centrum, hrad alebo zoo.

Pripravte si rodinný kalendár

Začiatok školského roka väčšinou so sebou prináša množstvo nových termínov. Okrem toho, že sa zvyšuje pracovné nasadenie po letných mesiacoch, pribudnú aj termíny u lekára či rôzne triedne stretnutia. Aby ste sa v tom všetkom nestratili, pripravte si doma plánovací kalendár, ktorý bude prístupný všetkým členom rodiny.

Farebné značky pomôžu každému zorientovať sa v termínoch, aby sa nestalo, že zrazu nebude mať kto vyzdvihnúť dieťa zo školy či odviezť vášho domáceho miláčika na kontrolu k veterinárovi.

Trénujte praktické zručnosti

Keď už máte školskú výbavu doma, nenechajte ju len tak ležať v kúte. Nechajte dieťa, nech sa s ňou zoznámi. Malo by sa naučiť všetky nové veci prakticky používať, aby si s nimi dokázalo poradiť aj v novom školskom prostredí.

  • Vyskúšajte školskú tašku a nastavte ramenné popruhy.
  • Trénujte otváranie a zatváranie zipsov na taške, peračníku, ale aj nových bundách či nohaviciach.
  • Nezabudnite na tréning zaväzovania šnúrok na topánkach.
  • Prakticky si s dieťaťom vyskúšajte otváranie a zatváranie všetkých nádob a termosiek, ak ste mu nejaké zadovážili na desiaty.

máte doma prváka

1 týždeň pred začatím školy

Pripravte si plán stravovania

Kým sa nový systém fungovania u vás doma trochu ustáli, skúste si vopred pripraviť niekoľko nápadov na raňajky a desiaty. Inšpirácie nájdete aj na našom webe, prípadne si s dieťaťom prejdite niekoľko jeho obľúbených jedál. Urobte si nákup, aby ste mali všetko potrebné v chladničke.

Rovnako by ste sa mali zamyslieť aj nad tým, ako sa bude vaše dieťa stravovať v škole. Bude chodiť na obedy alebo sa bude stravovať doma? Sú v škole k dispozícii automaty alebo bufet, kde si v prípade potreby vie zadovážiť nejaké jedlo? Je fajn mať prehľad aj o detailoch, aby ste boli pripravení na rôzne nepredvídateľné situácie.

Naplánujte si novú rannú rutinu

Kým počas prázdnin sa rána niesli vo voľnejšom režime, školský rok so sebou prináša aj istú dávku časového stresu. Ak potrebujete, aby dieťa bolo nachystané na konkrétny čas, zapracujte na novej rannej rutine. Pripravte si spolu plán, kde bude jasne stanovené, aké činnosti treba ráno stihnúť a aj koľko času sa im treba venovať.

Synchronizujte spánok dieťaťa s jeho školským rozvrhom

Ak je vaše dieťa zvyknuté ponocovať a potom vyspávať pomaly až do obeda, budúco týždňové nové pravidlá budú veľkým šokom. Malé deti sa našťastie rýchlo adaptujú. Namiesto toho, aby ste deti posielali do postele skôr – pretože by sa aj tak len prehadzovali a nedokázali zaspať – sústreďte sa radšej na pravidelný raňajší budíček a dostaňte ho z postele, nech sa deje čokoľvek. Nepodporujte ho v dlho vyspávaní. O pár dní sa jeho vnútorné hodiny samé prestavia.

1 deň pred začatím školy

Pripravte svoje dieťa na jeho veľký deň. Určite sa veľmi teší, no možno cíti aj nervozitu. Skúste tento deň venovať jeho obľúbenej činnosti alebo si zaveďte novú rodinnú tradíciu a oslávte koniec prázdnin po svojom. Vyberte sa všetci na zmrzlinu, na turistiku alebo na bicykle.

Skontrolujte sa zabaľte všetko potrebné na prvý deň v škole. Nezabudnite si s dieťaťom nachystať aj outfit, ktorý si oblečie na druhý deň. Zvykom je priniesť aj nejaký kvietok pre pani učiteľku, takže si to pripíšte do zoznamu.

máte doma prváka

Prvý školský deň

V živote rodiča ale aj dieťaťa je tento deň veľkým míľnikom, ktorý si každý zapíše do pamäti po svojom. A je jedno, či vaše dieťa navštevuje základnú, strednú alebo vysokú školu. V každom prípade je to obdobie, na ktoré ste sa určite tešili, no zároveň vám pripomína, ako rýchlo ten čas letí.

Nezabudnite si ho preto užiť spolu s vaším dieťaťom. Urobte si fotky na pamiatku, zájdite si po škole na zákusok, urobte si doma filmový večer a objednajte si pizzu. Spríjemnite si tento výnimočný deň tak, aby vám obom ostal v pamäti čo najdlhšie.

Zdroj foto: pexels.com

Tagy