Slivkovo-makové košíčky z lístkového cesta

Sezóna sliviek je už v plnom prúde. Okrem klasického zavárania alebo lekváru sa z tohto ovocia dá pripraviť aj mnoho skvelých koláčov. My sme si pre vás pripravili tip na trochu netradičný dezert. Vyskúšajte si s nami pripraviť slivkovo-makové košíčky z lístkového cesta.
Prečo jesť slivky
Slivku tvorí až z 85% voda, ale zostávajúcich 15 % však obsahuje veľmi dôležité látky, ako vitamíny, minerály, antioxidanty, pektíny, vlákninu či polysacharidy. Toto ovocie je obrovskou zásobárňou vitamínu E, ktorý spomaľuje procesy starnutia, znižuje krvný tlak a ochraňuje vitamíny rozpustné v tukoch. Tiež obsahuje vysoký podiel vitamínu H, ktorý lieči kožné zápaly a podporuje rast vlasov. Ďalej nájdeme v tejto plodine aj provitamín A a vitamín C. Aj keď podiel zmieňovaných vitamínov je pomerne vysoký, v slivke sa nachádza omnoho viac stopových prvkov než vitamínov. Ide predovšetkým o draslík (pôsobí preventívne voči chorobám srdca), fosfor (nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému), vápnik (buduje pevné kosti a zuby), horčík (aktivuje viac než 300 enzýmov) a síru (lieči psoriázu či artritídu).
Slivkovo-makové košíčky z lístkového cesta – suroviny
Na 16 ks košíčkov budeme potrebovať:
- 1 balenie lístkového cesta
- 1/2 balenia slivkového lekváru
- 100g mletého maku
- škorica, citrónová kôra, pomarančová kôra
- 6-8 ks sliviek
- vajíčko na potretie
Na posýpku
- 5 PL jemných ovsených vločiek
- 2 PL cukru alebo medu
- 2 PL oleja alebo rozpusteného masla
Slivkovo-makové košíčky z lístkového cesta – postup
- Lístkové cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce. Ich veľkosť prispôsobíme veľkosti košíčkov, do ktorých ich budeme vkladať. Najvhodnejšie sú silikónové košíčky na muffiny alebo môžeme použiť plech na muffiny, ktorý ale predtým pomastíme a pomúčime.
- Pripravíme si plnku zmiešaním slivkového lekváru s makom, škoricou, citrónovou a pomarančovou kôrou.
- Do pripravených košíčkov dáme 1 ČL makovej plnky a na vrch položíme polovicu slivky, ktorú sme nakrájali na menšie kusy.
- Košíčky môžeme posypať aj posýpkou z ovsených vločiek, ale kto neobľubuje, môže ju aj vynechať.
- Okraje lístkového cesta, ktoré prevísajú, potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zvyšné vajíčko môžeme rozliať na vrch košíčkov, aby nám posýpka lepšie držala a nemusíme ho tým pádom vylievať do odpadu.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov Celzia približne 20 minút.
Zdroj foto: Zdravo s Jankou