Začnite písať

Uncategorized

Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach zo školy?

strach zo školy

Dokonca aj najsociálnejšie dieťa môže zažiť určitú úroveň úzkosti pri návrate späť do školy. Klinická psychologička a blogerka o materstve Emily Edlynn, Ph.D., ponúka tipy a stratégie na uľahčenie prechodu z prázdninového režimu na školský – pre deti aj rodičov.

Ak som sa niečo naučila o rodičovstve a deťoch za 12 rokov, čo som mamou, tak je to to, že začiatok školského roka nesie so sebou aj dávku stresu. Nezáleží na ich veku alebo na tom, ako si myslíme, že sme pripravení vrátiť sa do normálu, prvých pár týždňov je plných rôznych pocitov.

Svojim deťom závidím pohodové letné rána a poldenné tábory plné zábavných aktivít, keďže sa vždy čudujú, že stále pracujem. Úplne chápem, ako pomalé letné tempo robí rýchly školský rok veľmi nepríťažlivým. Je to ako pondelok v práci po týždňovej dovolenke, desaťnásobne. S tým povedané, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť na uľahčenie prechodu z prázdninového režimu opäť do školského, aj keď to nemôžete urobiť úplne bez stresu.

Veľké a malé zmeny sú pre deti (a rodičov) ťažké a niektoré deti sú citlivejšie ako iné. Vy svoje dieťa poznáte najlepšie, preto zvážte nasledujúce tipy v kontexte jeho osobnosti a temperamentu. So sociálnou a prispôsobivou povahou to pre neho bude pravdepodobne jednoduchšie ako pre iné deti, ktoré majú problém sa rýchlo adaptovať.

Spánkový režim

Mám tri deti, ktoré vstávajú skoro ráno, ale v mojej terapeutickej praxi vnímam vstávanie do školy ako najväčší šok. Čím väčší je rozdiel medzi časom letného vstávania a časom vstávania v školskom roku, tým je prechod bolestivejší. Náhle zmeny v spánkovom cykle nespôsobujú len nevrlosť, ale spôsobujú, že stres je oveľa viac ochromujúci. Jedna z najlepších vecí, ktoré môže každý rodič urobiť, aby sa pripravil na plynulejší prechod do školy, je postupne posúvať čas vstávania skôr aspoň niekoľko dní pred prvým školským dňom. To napomáha ďalšiemu dôležitému spánkovému návyku – skoršiemu spánku! Keď sa zobudíme skôr, sme skôr unavení. Posun plánu letného spánku tak, aby sa priblížil plánu spánku v školskom roku, bude mať najpozitívnejší účinok na nové zmeny v školskom roku.

Pozitíva a perspektíva

Väčšina detí má na škole niečo, čo sa im páči, aj keď to môže byť práve prestávka medzi hodinami. Ale  možno je niečo, čoho sa vaše dieťa v škole bojí alebo ho to stresuje. Skúste sa nacítiť na jeho emócie a potom mu pomôžte vyrovnať misky váh tým, že mu pripomeniete, čo má rado. Mohlo by vám pomôcť zamyslieť sa nad inými školskými rokmi, spomenúť si na najdôležitejšie udalosti a nezabudnuteľné zážitky. To mu pripomína, že to nie je všetko o rutinách a učebniciach! Možno si v škole našiel nového najlepšieho priateľa, bez ktorého teraz nemôže žiť, alebo mal obzvlášť zábavného učiteľa, alebo zažil osobný úspech, napríklad účinkovanie v talentovej šou. Zamyslenie sa nad rastom počas každého školského roka pridáva pohľad na to, že škola je oveľa viac ako len nudné hodiny a domáce úlohy, aj keď to vaše dieťa nikdy neprizná.

Zamerané na kamarátstva

Škola sa zameriava prevažne na vzdelávanie, ale väčšina detí nepovažuje učenie za veľmi motivujúce. Keď sa môj syn spriatelil so spolužiakom o ulicu ďalej, každé ráno vyšiel z dverí načas, pretože si nechcel nechať ujsť prechádzku s kamarátom. Každé dieťa má svoju vlastnú sociálnu situáciu, ale vášmu môže pomôcť stráviť nejaký čas navyše s kamarátmi zo školy pred začiatkom školského roka, aby sa tieto priateľstvá upevnili pred začiatkom školského roka. Je oveľa jednoduchšie tešiť sa na stretnutie s priateľmi, ako na dlhé sedenie v lavici! A sociálny rozvoj našich detí je rovnako dôležitý ako ich akademický rozvoj, preto stojí za pozornosť v rámci prípravy na školský rok.

Naplánujte si odmenu

V našej rodine máme tradíciu ísť po prvom školskom dni na večeru. To dáva našim deťom niečo, na čo sa môžu tešiť na konci dňa, ktorý môže byť nervydrásajúci a nadmerne stimulujúci. Toto nie je podplácanie! Keď niekto z nás robí niečo, čo je ťažké alebo dôležité, oslava je skvelý rituál. Vaša odmena môže vyzerať inak, ale páči sa mi naša rodinná večera ako spôsob, ako zabezpečiť čas a priestor pre každého, aby sa podelil o všetko o svojom prvom dni v škole. Tento typ odmeny nie je o získaní predmetu, ale o vychutnaní si zážitku.

Zdroj: parents.com

Tagy