Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

VIDA! v Brne je skvelý tip na edukatívny výlet v zlom počasí

Ak máte radi zmysluplne strávený čas s deťmi, odporúčame návštevu vedecko zábavného parku VIDA! v Brne. VIDA! je zábavno-vedecký park, ktorý sa nachádza priamo v Brne, blízko brnenského výstaviska.

Na ploche väčšej ako 6200 m² sa nachádza viac ako 180 interaktívnych exponátov, vďaka ktorým môžete objavovať, ako funguje svet okolo nás. Unikátna stála expozícia je rozdelená do šiestich tematických celkov: Planéta, Človek, Mikrosvet, Civilizácia, Detské vedecké centrum (pre deti od 2 do 6 rokov) a Vonkajšia expozícia (otvorená od mája do konca septembra).  Nie je to muzeum, kde platí zákaz chytať sa vystavených exponátov. Tu to platí práve úplne opačne. Exponátov sa jednoducho dotýkať musíte! Je však vysoko pravdepodobné, že nevyjdete z údivu. Všetky exponáty sprevádzajú vysvetľovacie / informačné tabule.

Expozícia Planéta: dokážete tu vypustiť teplovzdušný balón, pochopiť, čo spôsobuje ničivú povodeň, zahalíte mesto do tmy, na vlastnej koži zažijete víchricu, vyskúšate si moderovanie počasia, rozpútate tornádo a budete sa snažiť ustáť zemetrasenie a mnohé ďalšie skvelé aktivity.

Expozícia Civilizácia: rozbehnite chladničku na ľudský pohon, na stenu nádeje zapíšete svoje priania, odpálite vodíkovú raketu, z lega postavíte vlastný stred Brna, skúsite prekričať tryskáč v hlukovej miestnosti. Odvážlivci sa môžu prejsť na bicykli po lane šesť metrov nad expozíciu.

Expozícia Človek:  v obrom srdci sa započúvate do vlastného tepu, vyskúšate si, aká je namáhavá činnosť hrubého čreva, masážou srdca sa pokúsite zachrániť ľudský život, odmeráte si výšku vášho skoku, preniknete do tajov znakovej reči, vyskúšate si, ako vidia ľudia so zrakovými vadami, vytiahnete mega veľkého ježka z klietky (hlavolam), …

Expozícia Mikrosvet: vyskúšate vlastnosti vodičov i izolantov, zistíte, akými farbami horia rôzne prvky, pokúsite sa zmraziť vlastný tieň, zostaviť si DNA alebo priamo celú bunku, postavíte si magnetickú sochu či preskúmate svet pod mikroskopom.

Detské science centrum: pre najmenších návštevníkov tu čaká dopravné ihrisko, guličková dráha, archeologické pieskovisko, hovoriace auto, obrí klavír, poznávanie vlastných zmyslov, obľúbený tobogán či detská sušička.

Vonkajšia expozícia: potešíte sa hučiacemu kameňu, tlakovej fontáne alebo akustickým ušiam. Vonkajšia expozícia je v cene vstupenky do centra. Je však otvorená len v prípade priaznivého počasia.

Science show

V rámci vstupného máte možnosť zúčastniť sa science show (vedeckého predstavenia) v dĺžke 30 minút. Hrá sa trikrát denne, presné začiatky sa vždy ohlasujú rozhlasom. Miesta sa síce nedajú rezervovať, ale tým, že všetko sa nachádza na jednom poschodí a je to relatívne ľahko dostupné, nemal by byť s miestami problém.

Show je naozaj veľmi vtipná a zábavná, zasmejú sa aj dospelí. Núti deti i dospelých trošku rozhýbať ich mozgové bunky. Veľmi zábavným a vtipným spôsobom sú vysvetlené javy z fyziky a iných vied, dozviete sa veľa nového. Určite sa oplatí prísť a zúčastniť sa.

Tip na výlet v Maďarsku: Interaktívne a edukatívne centrum FUTURA

Cenník a otváracie hodin

Cez týždeň je otvorené v čase od 09:00 – 18:00, cez víkend 10:00-18:00. Pri plánovaní návštevy je vhodné pozrieť si aktuálne oznamy, nakoľko vo VIDA! bývajú aj servisné dni, kedy býva zatvorené.

  • Bežné vstupné: 250 Kč / osoba
  • Znížené vstupné (deti 3-15 rokov, študenti, seniori 65+, ZŤP, ISIC/ITIC) : 150 Kč / osoba
  • Rodinné vstupné „A“ (2 dospelí + 1-3 deti do 15 rokov alebo študenti): 650 Kč / rodina
  • Rodinné vstupné „B“ (1 dospelý + 2-3 deti do 15 rokov alebo študenti): 490 Kč / rodina
  • Organizovaná skupina od 10 osôb (bez ohľadu na vek): 170 Kč / osoba

Cenník vstupného je zverejnený tu. Je možné si zakúpiť za 50 Kč aj lístok na 3D premietanie filmu v Divadle vedy (príplatok ku vstupnému).

Občerstvenie

Ak vás trápi hlad alebo si chcete dať dobrú kávu a koláč, v suteréne science centra sa nachádza pekná farebná jedáleň. Veľmi milo prekvapila iná ponuka jedál (napr. cestovinový šalát s kuracím mäsom, zeleninové rizoto, bravčové na paprike s cestovinami a podobne). Jedálny lístok je zverejnený na webovej stránke.

Jedáleň je otvorená každý deň v čase 11:00 – 17:00 hod. Taktiež veľmi oceňujem, že VIDA! podporuje aj projekt Mary´s Meals, k čomu boli v jedálni umiestnené informačné tabule. Pri pití kávy si človek uvedomil, ako málo stačí, ak chceme zmeniť a ovplyvniť životy niekomu inému. Stačí 18,30 EUR (možno jedno menu v drahej reštaurácii alebo jedny šaty, ktoré až tak nepotrebujeme) a jedno dieťa v Afrike má zabezpečené jedno teplé jedlo na celý rok. Tak málo stačí a ľudský život môže byť zachránený.

Prečítajte si aj rozhovor s hlavným dobrovoľníkom Mary´s Meals na Slovensku: Jedno jedlo denne a možnosť chodiť do školy by mali byť právom každého dieťaťa

Odporúčanie:

  • výborný tip na zážitkový darček (narodeniny, meniny, Vianoce),
  • pokojne sa dá prísť aj každý rok pri periodicite 1x do roka,
  • dospelí budú rovnako nadšení ako deti,
  • povedzte o tom aj vašim známym a kamarátom, deti treba rozvíjať vo všetkých smeroch.

My sa sem ešte určite vrátime. A čo vy? Pridáte sa k nám?

Tagy