Začnite písať

Uncategorized

Keď dieťa nechce spať – spánková regresia u batoliat. Ako ju zvládnuť?

spánková regresia

Batoľacie obdobie je často náročné. Z vášho pokojného spiaceho drobca sa stáva zvedavý a neposedný malý človiečik. Okrem nácviku na nočník a iných nových zručností, ktoré k tomuto obdobiu patria, sa môže vyskytnúť aj skrátenie dĺžky denného spánku či nečakaná bdelosť počas noci. Toto sa nazýva spánková regresia batoliat a zvyčajne sa deje okolo obdobia dvoch rokov. Ako si s týmto obdobím čo najlepšie poradiť?

Čo je spánková regresia?

Jednoducho povedané, keď batoľa, ktoré zvyčajne dobre spí, začne odmietať ísť spať. Dobrou správou je, že regresia spánku je zvyčajne dočasná a môže byť výsledkom rôznych vonkajších faktorov.

Spánková regresia v období medzi 1-2 rokom

Zo všetkých spánkových regresií je táto často najmenej rušivá,“ hovorí poradkyňa na spánok detí Lucy Wolfe. „Je to preto, že namiesto búchania v ich postieľke budete s najväčšou pravdepodobnosťou počuť, ako sa vaše dieťa rozpráva so sebou.“ Skoré ranné hodiny sú typickým časom, kedy sa bábätká v tomto veku zobudia a rady si precvičujú rozprávanie, spievanie či recitovanie abecedy.

Ich spánok je prirodzene hlbší v skorších častiach noci a s prichádzajúcim ránom sa stáva ľahším,“ hovorí Lucy. „Navyše, ich mozog je vo vysokej pohotovosti, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že sa prebudia v dôsledku zmien okolitého prostredia, ako je chlad v miestnosti alebo svetlo úsvitu prenikajúce cez závesy.

Pri spánkovej regresii v období dvoch rokov sa môže stať, že vaše batoľa začne odmietať denný spánok,“ hovorí Lucy. Nenechajte sa zmiasť, v tomto veku ho vaše dieťa ešte potrebuje. Dáva vám však najavo, že okolitý svet je jednoducho príliš zaujímavý na to, aby sa šlo spať. Namiesto toho, aby ste úplne zmenili režim, pokračujte v rutine a ponúkajte dieťaťu možnosť odpočinku aj napriek odmietaniu. Väčšinou sa jedná len o obdobie, ktoré prejde. Ak aj napriek tomu odmieta denný spánok, doprajte mu aspoň čas na oddych.

Čo spôsobuje regresiu spánku?

Zostavili sme niekoľko dôvodov, prečo sa môžu deti v noci častejšie budiť a čo môžete urobiť, aby ste im pomohli vrátiť sa do krajiny snov.

Prílišná únava

Akokoľvek hlúpo to znie, nadmerná únava môže spôsobiť obrovské narušenie nočného spánku. Batoľatá, ktoré náhle odmietnu poobedňajšie zdriemnutie alebo idú spať príliš neskoro, môžu skutočne bojovať s dobrým nočným spánkom jednoducho preto, že sú vyčerpané!

Čo robiť: Aj keď vaše batoľa rastie, nie je pre neho vhodné vynechať jeho denný spánok, prípadne ho nechať príliš dlho hore v noci. Tým magickým kľúčom je rutina. Hoci sa môže zdať, že deň strávený pri malom bábätku je totálne chaotický, mali by ste mať stanovených niekoľko pevných bodov, od ktorých sa budú odvíjať ďalšie aktivity. Batoľa by malo mať minimálne jeden denný spánok a večer by malo ísť do postele najneskôr do 19:00. Ak však vaše dieťa silo-mocou odmieta denný spánok, napriek tomu mu v tomto čase doprajte čas a priestor na oddych a „dobitie bateriek“. Či už to bude pri pozeraní obľúbenej rozprávky alebo si spolu prečítate detskú knižku. 

Životné zmeny

Bábätko? Sťahovanie domu? Tréning na nočník? Nástup do škôlky? Počas obdobia batoľaťa sa deje toľko nových a vzrušujúcich vecí, že rodičia si často neuvedomujú, že môžu mať vplyv na spánok.

Čo robiť: Príprava je kľúčová! Porozprávajte sa so svojím batoľaťom vopred o akýchkoľvek nových zmenách. Pomocou kníh a hier rozprávajte o zmenách a pomôžte mu pochopiť zmeny, ktoré sa dejú alebo len budú diať. Časom s množstvom lásky a uistenia sa veci upokoja, keď si zvyknú na zmenu.

Úzkosť z odlúčenia

Úzkosť z odlúčenia u batoliat je jednou z vecí, ktoré prichádzajú a odchádzajú a dá sa ľahko vyriešiť s trochou času, trpezlivosti a uisťovania. Môže sa prejaviť najmä v období väčších životných zmien alebo vtedy, ak sa objavia nočné mory alebo nočné strachy.

Čo robiť: Ak vaše batoľa plače, keď odchádzate z izby pred spaním alebo sa budí s plačom zo spánku, ponúknite mu veľa uistenia tým, že sa k nemu budete občas vracať, aby ste mu pomohli sa ukľudniť. Pokúste sa ho udržať v postieľke alebo posteli, zatiaľ čo vy budete sedieť vedľa neho a chvíľu ho držať za ruku alebo hladkať po hlave, kým sa upokojí. Postupne sa začnite vzďaľovať od jeho postele, až nakoniec budete pri dverách a potom vonku na chodbe. Je to jemný spôsob, ako mu dať vedieť, že ste nablízku a pomôcť mu, aby sa v posteli opäť cítilo bezpečne a šťastne.

Nočné strachy a nočné mory

Keď sa vaše batoľa priblíži k dvom rokom, jeho predstavivosť je tvorivou stanicou nápadov. To podporuje úžasné hranie cez deň, ale v noci môže spôsobiť problémy! Obavy z príšer, strach z tmy a strašidelné tiene sú výplodmi jeho bujnej fantázie.

Čo robiť: Nočné obavy a nočné mory vyžadujú pokojné a dôsledné zaobchádzanie. Investujte do malého nočného svetla s nízkou žiarou do izby vášho batoľaťa. Predtým možno vždy dobre spalo v čierno-čiernej tme, no tieto nové starosti potrebujú upokojiť, takže slabé svetlo mu umožní spať, no zároveň poskytne pohodlie, ak sa v noci zobudí.

Uistite sa, že vaše batoľa cíti, že jeho izba je pokojná a bezpečná, kontrolujte s ním priestor pod posteľou a neodbíjajte otázky o príšerách tým, že ich nazvete „hlúpe“. Pre batoľatá sú príšery a strašidelné tiene veľmi skutočné. Vyskúšajte nejaký domáci „sprej na monštrá“ pridaním niekoľkých kvapiek levandule do vody a rozprášením po spálni, aby ste zničili príšery.

Pre tých najmenších, ktorí zažívajú nočné mory, sa snažte držať ich v postieľke za ruku a veľa sa maznať a uisťovať, že to bol len sen. Neodchádzajte, kým nebudú pokojní a nebudú sa cítiť bezpečne. Nočné mory sú úplne normálne a nie je sa čoho báť, aj keď sú často dosť znepokojujúcim zážitkom.

Hladné bruško

Hladné batoľa je bdelé batoľa. Častou príčinou spánkovej regresie býva práve pocit hladu, ktorý dieťa preberie zo spánku.

Čo robiť: Rovnako ako menšie bábätká, aj batoľatá potrebujú prijať viac energie. Uistite sa, že vaše batoľa jedáva pestrú a dobre vyváženú stravu. Šálka ​​mlieka dieťa upokojí a zasýti pred nočným spánkom. Ak už svoje bábätko nekojíte a chcete ho odnaučiť od fľaše, môžete siahnuť po prvom hrnčeku. Na trhu sú dostupné hrnčeky s praktickými držadlami a tesniacim náustkom, aby ste predišli nehode s rozliatym mliekom v postieľke.

Prerezávanie zubov

Ak vášmu batoľaťu rastú zúbky, môže to byť jeden z dôvodov, prečo sa v noci budí. Ďalšími príznakmi prerezávania zúbkov, na ktoré si treba dať pozor, sú červené, citlivé ďasná, začervenané líca, celková podráždenosť alebo slintanie. Ak už má zuby, môže ho v noci rušiť aj škrípanie zubov.

Čo robiť: Ak sa vaše batoľa zobudí s problémami s prerezávaním zúbkov, najskôr počkajte, či opäť nezaspí samo. Ak to nevyjde, môžete skúsiť chladivé krúžky alebo gély a masti, ktoré sú navrhnuté špeciálne  pre toto obdobie. V prípade teploty môžete podať aj antipyretiká (paracetamol alebo ibuprofen), ktoré sú špeciálne určené pre deti.

Ako dlho bude trvať spánková regresia batoliat?

Existuje mnoho ďalších menej zrejmých dôvodov, prečo sa váš superspáč náhle zmenil na nočnú sovu, ale snažte sa netrápiť. Bez ohľadu na dôvod, prečo sa vaše batoľa prebúdza, buďte si istí, že to nebude trvať príliš dlho. S veľkou trpezlivosťou a dôslednosťou vo svojich metódach bude tento malý výkyv v spánkovej rutine čoskoro ďaleko za vami.

Zdroj foto: unsplash.com

Koľko spánku potrebuje vaše bábätko? Opýtali sme sa certifikovanej poradkyne spánku

Tagy