Začnite písať

Uncategorized

Deň kávy pre predčasne narodené deti

Káva silná čierna, osladená cukrom alebo zjemnená mliekom, každý si tú svoju šálku dopraj niekoľkokrát denne. Nie všetci však vedia, že najväčšími „fanúšikmi“ kofeínu sú predčasne narodené deti, ktoré po narodení dostanú dávku kofeínu predstavujúcu pre dospelého človeka vypitie 25 káv.

Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa kávy si ju spoločne v dňoch 24. 9. – 2. 10. doprajme s príchuťou pomoci, spolupatričnosti a lásky k tým najmenším a najzraniteľnejším, ktorí o svoje miesto na tomto svete musia neľahko bojovať, a to aj s pomocou kofeínu. Kde? Vo vašej obľúbenej kaviarni, ktorá venuje 25% výťažok z tohto kávového týždňa perinatologickému centru vo vašom meste.

Kofeín ako významný stimulant

Prvý októbrový deň patrí medzi obľúbené „sviatky“ všetkých milovníkov kávy. Jej hlavná zložka, kofeín, je pre človeka významným stimulantom, ktorý zlepšuje funkcie životne dôležitých orgánov, povzbudzuje činnosť organizmu vrátane centrálnej nervovej sústavy. Vďaka kofeínu sa zlepšuje vitalita srdca, mozgu, pľúc a odporúčaná dávka pre dospelého človeka by nemala prekročiť 350 – 400 mg kofeínu za deň. V prípade predčasne narodených detí podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zlepšuje okysličovanie organizmu, urýchľuje odpájanie od dýchacích prístrojov a pôsobí protizápalovo. Kofeín u týchto detí navyše zlepšuje ich dlhodobú prognózu, podporuje priaznivý neurologický vývoj a vďaka svojim účinkom je jedným z najčastejšie používaných liekov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov na celom svete.

Osveta života rodín s predčasniatkami

Predčasne narodené dieťa nie je „len“ malý novorodenec, objasňuje skorý príchod na svet každého 13. dieťaťa na Slovensku Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ malíček, ktoré už 11 rokov
poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku a, okrem iného, svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí. „Predčasný pôrod so sebou nesie viacero problémov, s ktorými sa musia tieto deti pasovať a mnohé z nich si do svojich životov nesú malé či závažné následky tohto skorého príchodu na tento svet. Aj vďaka kofeínu im však moderná medicína pomáha, aby sa základné životné funkcie naštartovali a maximalizovali ich šance na plnohodnotný život,“ hovorí predsedníčka združenia, ktorá je taktiež mamou predčasne narodeného syna v 26. týždni tehotenstva.

Prečítajte si aj: Najlepším liekom pre predčasne narodené deti je blízkosť

Medzinárodný deň kávy s Malíčkom

Aj z tohto dôvodu sa OZ malíček rozhodlo tento rok „osláviť“ Medzinárodný deň kávy v kontexte problematiky predčasniatok, a to zapojením 13 lokálnych kaviarní v 6 slovenských mestách, v ktorých sídlia perinatologické centrá. Pridať sa môže každý – stačí, ak si doprajete dúšok kávy v týchto kaviarňach a 25 % z ceny každej predanej šálky poputuje na toto oddelenie, v ktorom začínajú predčasne narodené deti svoj statočný boj o život. „Pretože predčasne narodené deti sú tí najmenší bojovníci, pre ktorých je kofeín doslova životabudičom,“ dodala ku kampani pri príležitosti Dňa kávy Ľ. Kaiserová.

Tibor Záhorec, autor knihy Denník predčasniatka: Život predčasne narodených detí sa skladá z maličkostí

Kávová kultúra pomáha

Cieľom Medzinárodného dňa kávy je priblížiť ľuďom kávovú kultúru. Celú cestu zrna, od jeho zasadenia, pestovania, cez zber až po praženie a samotné vychutnanie lahodného dúška kávy. Je to dlhá cesta, akou si musia prejsť aj predčasne narodené deti a ich rodičia, kým sa mnohými zdravotnými prekážkami prebojujú z oddelení nemocníc až do ich náručia a odchádzajú po náročných týždňoch či mesiacoch spolu domov. Oslávme teda spoločne „deň kávičkárov“ s podporou a pomocou tým najmenším a najstatočnejším. Projekt sa dá podporiť aj finančne na nasledujúcom odkaze: Pomáhajte finančne (darujme.sk)

Zaujímavosti

  • Plody kávovníka sú považované za ovocie, keďže káva pochádza z rastliny podobnej kríkom produkujúcej čerešne
  • Celosvetovo sa podľa WHO narodí každé desiate dieťa predčasne.
  • Objav kávy sa datuje do 9. stor. v Etiópii.
  • Posledných 30 rokov je 30% nárast predčasných pôrodov.
  • Účinky kávy odpozorovali podľa legendy najskôr na kozách.
  • Na Slovensku sa narodí každé 13. dieťa predčasne.
    Nedostatok kávy bol podľa legendy dôvodom na rozvod, a to vtedy, ak poskytol muž žene dostatočné množstvo kávy.
  • Na Slovensku sa ročne narodí 4500 predčasniatok.
  • Denne sa celosvetovo vypije až 2,25 miliárd šálok, čo robí z kávy po vode druhý najviac konzumovaný nápoj.
  • Za hranicu životaschopnosti dieťatka sa považuje 24. týždeň tehotenstva.
  • Aj bezkofeínová káva obsahuje cca 2-3% kofeínu.
  • 700 predčasniatok patrí k najrizikovejším, ich váha nepresiahne 1500 g.

Kto sa zapojí? My ideme do toho.

Tagy