Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN PR ČLÁNKY

Porovnanie výhod a nevýhod. Je lepšie bývanie v byte alebo stavba rodinného domu?

Jedna z najťažších dilem časti obyvateľstva, ktorých čaká výber vlastného bývania, je rozhodnutie medzi kúpou bytu alebo stavbou rodinného domu. Výber ovplyvní nasledujúce roky vášho života, ale aj celej vašej najbližšej rodiny. Na svete nenájdete jednotnú odpoveď na to, ktorý z týchto typov bývania ťahá za kratší povraz. Obe majú svoje výhody a nevýhody. Vlastnosti jedného typu nehnuteľnosti stoja za životnou radosťou jednej skupiny ľudí. Paradoxom je, že presne rovnaké vlastnosti zas môžu byť pre niekoho nočnou morou.

Rada nad zlato

Finálne rozhodnutie nemusíte robiť sami. V ideálnom prípade oslovte odborníka, no aj rady od známych alebo rodinných príslušníkov môžu byť nápomocné. V dnešnej dobe nie je nič jednoduchšie, ako otvoriť prehliadač a nájsť množstvo odborných stránok, ale aj rád bežných ľudí na fórach. 

Projekty domov, návrhy či inšpirácie sú dostupné jedným klikom. Bola by škoda takúto možnosť nevyužiť. Zároveň sa lepšie zorientujete v samotných výhodách a nevýhodách bytov a domov, čím si ušetríte prekvapenie, ktoré by mohlo nastať pri nevhodnom výbere vášho nového bývania. 

Väčšia sloboda…

Bývanie v rodinnom dome má nespočetné množstvo výhod. Ľudia, ktorí sa dostali do sporu s hlučným susedom v paneláku, by vám určite vedeli rozprávať. Súkromie na terase pri rannej kávičke je cenný a ťažko nahraditeľný pocit. O to viac, keď rozhodnutie o zariadení terasy a domu bolo úplne na vás a nebol k tomu potrebný súhlas ďalších spoluvlastníkov. Možnosť pestovania vlastného ovocia a zeleniny môže taktiež zavážiť pri rozhodovaní. Ak nie ste fanúšikom záhradkárčenia, voľný priestor môžete využiť na vybudovanie bazénu, či ihriska pre vaše deti.

…ale aj väčšia zodpovednosť

Vstupná investícia je častokrát rozhodujúcim faktorom, prečo si ľudia zvolia bývanie v paneláku. Samozrejme, tento faktor závisí od lokality a nie vždy musí byť pravidlom. Kúpou sa to pri rodinnom dome s vyššími nákladmi ešte nekončí. Podstatne vyššiu sumu si pripravte v prípade neočakávaných opráv, keďže tie budete znášať sami. Mnoho majiteľov domov by vám povedalo, že starať sa o dom je nikdy nekončiaci proces a čím je dom väčší, tým viac práce je okolo neho. Musíte rátať s tým, že dom vám dokáže z vášho voľného času odobrať značnejšiu časť než bývanie v byte. A presne to nemusí vyhovovať každému.

Starosti bokom

Nadnesene povedané, najväčšou starosťou života v byte je skonsolidovať čas schôdze vlastníkov bytov tak, aby to vyhovovalo každej rodine. Odpadá pravidelné kosenie, maľovanie plotu, údržba fasády, komínu či práce na záhrade. Vám tak zostane viac času na vaše koníčky a voľnočasové aktivity. Sídliská sú väčšinou lepšie občiansky vybavené a do obchodu a materskej škôlky to budete mať zrejme na skok. Život v byte by mohol vyhovovať aktívnym ľuďom, ktorí doma trávia minimum času.

Život v ponorke

Na druhej strane, život v byte dokáže byť limitujúci. Kvalita bývania do veľkej miery závisí od susedov, pretože mať dobrých susedov je naozaj požehnanie. Naopak, čakať v byte, kým prejde po chodbe ten nepríjemný pán z tretieho, s ktorým sa nechcete stretnúť, je na obtiaž. Najtvrdšie pandemické opatrenia nám ukázali, že záhrada môže byť vyslobodením. Život vtedy pri pohľade z okna prehriateho bytu skutočne mohol vyzerať krajší za plotom susedného rodinného domu.

Kompromis medzi vašimi túžbami a možnosťami

Finálne rozhodnutie môže byť naozaj náročné a bude vás pravdepodobne stáť veľa úsilia a pár prebdených nocí. Doprajte si čas. S výberom by vám mohla pomôcť aj tabuľka, v ktorej si porovnáte všetky pre a proti. Konečná odpoveď sa bude pravdepodobne ukrývať niekde na pomedzí vašich túžob a možností.

Tagy

1 Komentár