Začnite písať

MAMA A KARIÉRA

Zamestnávatelia prichádzajú o každú druhú ženu, ktorá sa rozhodne mať deti

48% žien sa po materskej pauze ku svojmu pôvodnému zamestnávateľovi nevráti. 58% neostane ani pri pôvodnej pozícii, čím sa pri počte približne 60 000 žien aktuálne na materskej signifikantne preskupujú sily na pracovnom trhu.

Tieto čísla vyplývajú z prieskumu OZ Pracujúce mamy, ktorý v termíne 19.-29.8.2022 spracovala agentúra IPSOS Slovensko.

Firmy hľadajú kvalifikovaných a lojálnych zamestnancov, pre ženy po materskej je návrat do práce komplikovaný. Obe strany pritom môžu urobiť jednoduché kroky s veľkým dopadom,” hovorí Patrícia Hirschnerová, spoluzakladateľka OZ Pracujúce mamy, ktorá sa ako jediná na Slovensku systematicky venuje firmám aj matkám zároveň.

Z prieskumu vyplývajú aj ďalšie paradoxy. Jedným z nich je tzv. príjmové vákuum”, v ktorom sa ocitne až 36% jednodetných matiek. Po dovŕšení tretieho roku dieťaťa už nie je možné poberať rodičovský príspevok, avšak približne 6-12 mesiacov matke trvá, kým sa opätovne zaradí do pracovného procesu a teda začne mať príjem. Významným problémom je dostupnosť predškolskej starostlivosti. Až 50% opýtaných žien sa vyjadrilo, že ich návrat do práce komplikoval nedostatok miest v škôlkach alebo iného riešenia pre ich deti.

OZ Pracujúce mamy sa zameriava na matky, ktoré sa chcú zaradiť do pracovného procesu a rovnako aj na zamestnávateľov, ktorí by ich mohli zamestnávať. “Nejde totiž o jednostranný problém,” vysvetľuje Terézia Miháliková z OZ Pracujúce mamy. Z jej skúseností majú firmy obavy z takejto spolupráce, pretože si so zamestnávaním žien-matiek spájajú časté čerpanie OČR alebo iný typ absencie. “Ak sa im však podarí včas a vhodne otvoriť diskusiu o možnostiach spoločného fungovania, dochádza k obojstranne výhodným riešeniam,” dodáva. Aktívne kroky pre lepšie zamestnanie sa po rodičovskej dovolenke založené na otvorenej a ohľaduplnej komunikácii by mali robiť matky a rovnako tak aj zamestnávatelia.

“S rokmi strávenými doma s deťmi prichádza u matiek strata profesného sebavedomia, ktorá spôsobí, že inak seniorná zamestnankyňa s rokmi praxe opúšťa svoje odvetvie a často prijíma nižšie kvalifikovanú prácu. Dôvodom je najmä potreba flexibility alebo skráteného úväzku, ktorý lepšie korešponduje s jej rodinnými prioritami,“ opisuje Patrícia Hirschnerová.

Riešením situácie je okrem nastavenia komunikácie aj možnosť zdieľaných pracovných úväzkov. Mnohé modely zo zahraničia ukazujú, že ide o funkčné riešenia.

Titulná foto: freepik.com

Tagy