Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Tipy a inšpirácie ako sa s deťmi pripraviť na školský rok

Je to tu znovu, prázdniny končia a v septembri sa deti vracajú do školských lavíc.  Ďalší školský rok, nové krúžky a kopa povinností. Či už máte doma čerstvého prváčika alebo ostrieľaného školáka, jedno je jasné – prvé mesiace po prázdninách sú pre všetky deti veľkou zmenou, na ktorú sa treba pripraviť.

Ak doma máte prváčika, čakajú vás neľahké prvé mesiace, ktoré ale rozhodne budú stáť za to – prvé jednotky, noví kamaráti, ale aj zistenie, že v škole sa musia počúvať a pracovať. Ako všetko zvládnuť bez veľkého stresu a čo najlepšie začiatok školy zvládnuť?

Hovorte s deťmi o škole

Často sa stretávame v praxi s tým, že deti sú zo strany dospelých a starších detí upozorňované na to, že v škole ich to prestane baviť, že je to nuda, hrôza, že si majú užiť posledné prázdniny, pretože potom im to začne a podobne . Také reči by ale deti vôbec nemali počuť.

Hlavným znakom prváčika idúceho do školy by malo byť to, že sa teší. Dieťa idúce do prvej triedy by malo byť zvedavé, túžiť po poznaní a byť hrdé na to, že sa stáva školákom. Takéto pocity treba v deťoch podporovať.

Hovorte s deťmi o ich pocitoch, je možné, že škola nenaplnila v prvých dňoch ich očakávania, že sa niečoho bojí alebo sa im niečo nepáči. Pýtajte sa ich, ako sa im v škole páči, ako sa do školy tešia a podobne.

Tip: Podeľte sa s deťmi o vaše skúsenosti so školou, rozprávajte im príbeh o tom, ako ste šli do školy prvýkrát vy a ako ste sa cítili. Tiež hovorte o domácich úlohách. To všetko môže vášmu dieťaťu pomôcť lepšie si zvyknúť na školské prostredie a znížiť obavy z prvých dní.

Prípravy do školy sú dôležité

Prípravy do školy sú dôležité. Chystať si aktovku vždy na nasledujúci deň je samozrejmosť. Teraz sa bavíme skôr o prípravách pred samotným začiatkom školského roka. Takéto prípravy sa týkajú nielen nákupu všetkých školských potrieb, ale aj prípravy psychickej a organizačnej, ktorú rodičia so školákmi musia podstúpiť rok čo rok.

Pripravte školské pomôcky

Zatiaľ čo rodičom už zabehnutých školákov stačí obvykle dokúpiť len pár postrátaných pasteliek a dovybaviť niektoré nové školské pomôcky, rodičia prváčikov musia zaobstarať všetko od začiatku. Vezmite svoje deti so sebou na nákupy a nechajte ich, nech si sami vyberú školské potreby, ktoré sa im páčia.

Tip: Či už sa rozhodnete pre školské pomôcky s motívom Spongeboba alebo napríklad Ľadového kráľovstva, vyberajte hlavne zdravotne nezávadné školské potreby.

Zošity, perá, ceruzky, peračník, dosky na zošity, dosky na abecedu, pastelky, vodovky – to všetko bude váš školák potrebovať. Aby ste toho nekupovali zbytočne veľa, môžete požiadať o presný zoznam pomôcok triedneho učiteľa po nástupe do školy.

Školská taška 

Školská taška je najdôležitejším doplnkom pre školáka. Kvalitný školský plecniak potrebujú hlavne tí najmenší. Mal by byť vyrobený z kvalitných materiálov, mať vystužený chrbát a polstrované nastaviteľné popruhy, aby podporoval zdravý vývoj dieťaťa.

Dajte pozor na váhu batohu. Batoh by nemal byť príliš ťažký. Hmotnosť plnej tašky by mala byť primeraná hmotnosti dieťaťa, tzn. asi 10-15% hmotnosti dieťaťa. To znamená, že pokiaľ dieťa váži 25 kg, batoh by mal mať hmotnosť okolo 2,5 – 3,75 kg.

Photo by note thanun on Unsplash

Starší študenti preferujú hlavne štýlové batohy, ktoré môžu vyjadriť osobnosť školáka. Zároveň ale musí byť stále kvalitné, aby uniesol všetko potrebné a nedeformoval chrbticu.

Veci na telocvik

Telesná výchova je špecifickým predmetom v škole – neodohráva sa totiž v školských laviciach ale vonku alebo v telocvični. Takýto predmet si vyžaduje aj trochu inú prípravu pomôcok – nebudete totiž potrebovať žiadne pastelky ale skôr kvalitné športové topánky, oblečenie a ďalšie športové vybavenie.

Oblečenie na telocvik

Praktickým oblečením na šport sú tepláky, ktoré neobmedzujú v pohybe, majú elastický pás a šnúrkou sa dá regulovať veľkosť. Deti v teplákoch môžu behať, skákať a hrať loptové hry. Pokiaľ sa deti viac potia, je vhodné siahnuť po vzdušných a kvalitných materiáloch. Nezabudnite na telocvik zaobstarať šikovné športové vaky a vrecká.

Obuv na telocvik

Na telesnú výchovu je potrebná vhodná tréningová obuv, ktorá je vyrobená z odolných materiálov a má dlhú životnosť. Mala by mať priedušný zvršok a medzipodrážku, aby tlmila nárazy. Vhodnou alternatívou k tréningovým topánkam sú klasické cvičky, ktoré skvele držia na detskej nohe.

Ďalšie pomôcky na šport

Podľa toho, akému športu sa budú deti venovať, môžu potrebovať napríklad:

  • Kopačky
  • Chrániče, potítka
  • Ruksaky a vaky na športové náčinie
  • Ponožky, ktoré rýchlo vyschnú
  • Šiltovky
  • Lopty, iné športové náčinie
  • Plavky, plavecké okuliare 

a ďalšie

Pripravte oblečenie do školy

Deti cez prázdniny pravdepodobne z množstva oblečenia vyrástli. V septembri vás preto pravdepodobne čakajú aj nákupy nových kúskov do ich šatníka a tiež nákupy topánok.Viete ako obliecť deti do školy? 

Pri výbere oblečenia myslite na to, aby oblečenie pre deti bolo hlavne pohodlné. Sedieť v ňom v škole v lavici budú totiž niekoľko hodín a je dôležité, aby ich nič netlačilo, neškrtilo ani neškriabalo.

Nie je nutné za každú cenu podľahnúť módnym trendom. Pokiaľ kupujete tričká s potlačou, dbajte na to, aby potlač neobsahovala nevhodný text, ktorý v škole u učiteľov môže vyvolať pohoršenie. Vždy by ste mali kupovať tričká s nápismi, ktorým rozumiete. Ideálne sú hravé motívy.

Čo sa ale týka celodenného komfortu, to najlepšie, čo môžete svojmu dieťaťu nachystať na obliekanie je tričko vyrobené z bavlny alebo iného mäkkého, prírodného materiálu. V zimných mesiacoch nezabúdajte na vrstvenie oblečenia. Flísové mikiny dokonale zahrejú.

Oblečenie s reflexnými prvkami

Nezabúdajte deťom nakúpiť aj oblečenie so správnymi reflexnými prvkami. Tieto prvky sú najmä v prechodnom období jeseň-zima nevyhnutnou súčasťou pohybu po meste. Veľa búnd pre deti už má reflexné pásiky v zadnej časti o po stranách, keď ich kupujete, stačí reflexným prvkom len venovať dostatok pozornosti.

Ak ste však už zaobstarali bundu, ktoré reflexné prvky chýbajú, nevadí! Svoj účel dokonale splnia aj rôzne nálepky, prívesky, opasky a nášivky, ktoré môžete s trochou šikovnosti na jednotlivé kúsky oblečenia našiť.

Tip: Reflexné prvky môžete umiestniť aj na školské tašky. Deti označené reflexnými prvkami sú pre vodiča oveľa lepšie viditeľné.

Topánky do školy

Topánky deti nosia počas celého dňa, či už ide o vychádzkovú obuv, športovú obuv, papuče alebo cvičky. Preto je ich výber veľmi dôležitý. Prioritou pri výbere by mala byť tvarovaná stielka, ktorá stimuluje chodidlá a redukuje syndróm plochej nohy. Topánky deti nesmú nikde tlačiť, a preto nákupu venujte dostatok pozornosti a výber topánok vždy starostlivo skontrolujte.

Teenagerom školou povinným pravdepodobne nevnútite ortopedickú obuv – aj keď je kvalitná, nevyzerá nič moc. Snažte sa nájsť v obchodoch nejaký kompromis a poobzerajte sa po moderných prezúvkach s kvalitnou ventiláciou.

Precvičujte žiaduce zručnosti

Zoznam zručností, ktoré by malo dieťa pred nástupom do prvej triedy ovládať, je dlhý. Samozrejme sa môže stať, že dieťa v tej či onej zručnosti zaostáva, ale cieľom rodiča by malo byť, aby dieťa nastúpilo do školy čo najlepšie pripravené. Len tak môže byť jeho cesta vyučovaním čo najhladšia.

Samozrejmosťou by mala byť napríklad samoobsluha dieťaťa – prváčik by mal byť schopný sa sám obuť a obliecť alebo si zbaliť veci do aktovky. Deti v prvej triede by mali tiež poznať svoje meno, adresu, spoznať farby a tak ďalej.

Ďalšou zo základných zručností, ktorú treba u detí čo najviac rozvíjať, je jemná motorika a grafomotorika. Nikto nečaká, že vaše dieťa začne chodiť do školy a bude písať krásnym pravopisom. Dôležité je ale správne držanie písacích potrieb, ktoré napomáha k ľahšiemu osvojeniu si písania.

Photo by olia danilevich: https://www.pexels.com/photo/children-doing-homework-5088180/

Vyhraďte si preto dosť času na svoje deti nielen v predškolskom veku, ale aj počas začiatku školskej dochádzky a trénujte s nimi, čo treba.

To platí samozrejme aj pre rodičov ostrieľaných školákov. Žiadnemu dieťaťu neuškodí, keď si pred začiatkom nového školského roka precvičí učivo z nižších ročníkov. Učebnice ešte vyťahovať nemusíte, aby sa deťom hneď na začiatku škola nesprotivila. Stačí precvičovať pár minút denne.

Organizujte lepšie čas aj priestor

Časová organizácia je v školskom roku dôležitá a mnoho rodín s deťmi by bez nej nemohla vôbec fungovať. Nielen, že deti začínajú chodiť do školy, ale aj vy chodíte do práce, a tak je potrebné plánovať dopredu – Kto deti popoludní vyzdvihne v družine? Kto ich ráno do školy odvedie? A kto s nimi napíše domáce úlohy? To všetko totiž vyžaduje váš čas.

Rozmyslite včas aj voľný čas a mimoškolské krúžky. Vyhnete sa tak zbytočnému zhonu a budete mať istotu, že sa pre vás nájde miesto.

Zorganizovať všetko tak, aby všetko fungovalo, môže byť poriadnou výzvou už s jedným dieťaťom, nieto ešte s troma. Ak máte viac detí, je treba zostaviť harmonogram, aby ste vedeli dopredu, kto má aké povinnosti a nedochádzalo k nedorozumeniam. Aj keď vám plánovanie zo začiatku môže zabrať veľa času, v konečnom dôsledku čas len ušetríte a budete sa môcť venovať hraniu s deťmi.

TIP: Okrem školských povinností je tiež dobré deťom pridať aj povinnosti domáce a do harmonogramu rodiny pridať aj rozdelenie domácich prác. Už deti v prvej triede určite zvládnu doma pomôcť s vybratím umývačky, vynesením odpadkov alebo upratovaním svojej vlastnej izbičky.

Veci do školy chystajte už večer

Každý večer pred spaním odporúčame skontrolovať, či je do školy na nasledujúci deň všetko starostlivo prichystané. Vyhnete sa tak zmätkom v rannom zhone. Už večer môžete spoločne s deťmi nachystať oblečenie aj aktovky a pokiaľ je to možné, aj desiatu.

Vytvorte novú spánkovú rutinu

Pravdepodobne si aj vaše deti cez leto užívajú neskoršiu večierku a vstávanie bez budíka. Kým opäť deti nastúpia do školy, treba sa pomaly pripravovať na nový režim. Deti budú potrebovať nejaký čas, aby sa vrátili späť do školského spánkového režimu.

Aby ste im uľahčili skoršie vstávanie, začnite trénovať aspoň 2 týždne pred začiatkom školského roka. Vyberte čas spánku, ktorý dieťaťu zabezpečí dostatočne dlhý odpočinok a zároveň aj čas vstávania nastavte tak, aby ste sa ráno nemuseli ponáhľať. Optimálna doba spánku pre deti vo veku 6-13 rokov je asi 9-11 hodín.

Tip: Ak majú deti problém zaspať, zakúpte im  do detskej izby temniace závesy. 

Aby sa deti dostali do postele skôr, začnite upravovať ich denný režim postupne. Obmedzte televíziu a čas strávený na počítači a nenechajte ich ani dlho vyspávať. Vstávanie pred ôsmou bude potom pre ne jednoduchšie. Dostatočný spánok je pre školu dôležitý – je nevyhnutný pre dobré správanie a koncentráciu.

Organizácia detskej izby

Pred nástupom dieťaťa do školy treba tiež prispôsobiť veľkej životnej zmene aj jeho detskú izbu. Okrem zóny na hranie a spanie by sa mala objaviť aj zóna vhodná na učenie, ktorej by mal dominovať hlavne písací stôl a pohodlná stolička, na ktorej sa budú úlohy písať skoro sami.

Chýbať by na pracovnom stole nemali organizéry, písacie potreby a lampička. Nápomocné môžu byť aj rôzne prehľady – násobilky, vymenových slov alebo abecedy. Detskú izbu zariaďte a vyzdobte tak, aby motivoval na učenie.

Oblečenie do školy a potrebné pomôcky nachystajte už večer a pokiaľ je to možné, pripravte desiatu. Detskú izbu im zariaďte a vyzdobte tak, aby motivoval na učenie.

Hľadajte inšpiráciu na zdravú desiatu

Starší školáci si sú schopní pripravovať desiaty sami, tým mladším musia rodičia ešte pomôcť. Dobrú a nutrične vyváženú desiatu ocení každý školák. Hľadajte preto nielen na začiatku školského roka, ale aj v celom jeho priebehu, inšpiráciu na zdravé desiaty pre deti.

Zaobstarajte mladším školákom box na desiatu a tiež kvalitnú sklenenú alebo plastovú fľašu na pitie.

Zdravá desiata deťom v škole zabezpečí prísun energie a zaženie hlad počas výučby. Pripravte preto deťom rôzne dobroty, ktoré ich zaručene potešia – sendviče, tortily, obložené žemle, nakrájané ovocie a zeleninu, oriešky alebo napríklad domáci koláč.

Tipy na zdravú desiatu

Príprava zdravej desiaty vám vôbec nemusí zabrať veľa času. Skúste sa inšpirovať:

Sendvič a chlebík

Na obľúbený sendvič alebo obložený chlebík zvoľte celozrnné pečivo, kvalitnú šunku, maslo ako aj čokoľvek iné, čo má dieťa rado. Vždy však dbajte na kvalitu, pečivo z celozrnnej múky a kvalitné suroviny. Ku sendviču im do desiatového boxu zabaľte aj nakrájanú zeleninu a ovocie.

Ak dieťa zbožňuje rôzne nátierky, ozvláštnite desiatu špeciálnymi dipmi, ktoré môžete pripraviť deň vopred. Medzi obľúbené patrí avokádová, baklažánová či cícerová nátierka alebo hummus.

Müsli tyčinky

Müsli tyčinky sú plné orieškov aj sušeného ovocia a deti si ich rýchlo obľúbia. Dávajte pozor na tie z obchodu, ktoré často obsahujú veľa cukru a nezdravého palmového oleja. Skúste pripraviť vlastné domáce müsli tyčinky s orechami, ovsenými vločkami, medom a so sušeným ovocím. Alternatívou môžu byt‘ aj domáce koláčiky či raw dobroty.

Nezabúdajte sa hrať

Aj keď začala škola a deti sa vracajú do režimu chodenia do školy, mimoškolských krúžkov, športových tréningov a písania domácich úloh, nezabúdajte sa s mladšími školákmi hrať. Hra je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako pomôcť deťom uvoľniť sa a vyrovnať sa so stresom a znepokojením.

Hra pomáha deťom učiť sa, rásť, rozvíjať sa mnohými spôsobmi. Stačí len vedieť vybrať adekvátne hračky. Najlepšie urobíte, keď sa poobzeráte po hračkách v čo najvyššej kvalite s minimálnym environmentálnym dopadom na planétu. Ekologické a vzdelávacie hračky ponúka mnoho výrobcov, ako napríklad Janod, Haba, Djeco, Little Dutch, Kaloo, Small Foot a ďalšie.

Naopak dávajte pozor na hračky, ktoré sú pre deti nevhodné. Môže ísť o rôzne agresívne hry, hry a hračky z nekvalitných materiálov, s nepríjemným zvukom, nevhodným tvarom alebo bez CE označenia.

TIP: S budúcimi prváčikmi môžete vyskúšať aj predstieranú hru na školu – vy buďte učiteľom, dieťa žiakom a role si po čase môžete tiež prehodiť.

Pozor na stres

Začiatok školského roka je stresujúcim obdobím nielen pre vás, ale predovšetkým pre všetky deti. Najdôležitejšie je, aby sa deťom v škole páčilo. Preto je vhodné neprenášať stres na deti, nenervovať ich a udržiavať si pred nimi dobrú náladu. Nechcete predsa, aby sa im nástup do školy znechutil.

Myslite aj na seba

Aj keď začiatok a priebeh nového školského roka je náročný, nezabúdajte myslieť aj na seba. Je dôležité dopriať si odpočinok. K tomu samozrejme patrí pravidelný spánok, ale nezabúdajte ani na relax počas dňa. Či už pri športe, dobrej knihe alebo sledovaní televízie. Vhodná je aj meditácia, dychové cvičenia, joga, počúvanie hudby alebo prechádzky v prírode.

Tieto aktivity môžete vykonávať s celou rodinou, ale najväčší odpočinok dosiahnete, pokiaľ si vyhradíte čas len sami pre seba. Výhrou je, ak máte v blízkosti svojho bydliska starí rodičia, na ktorých sa môžete obrátiť s prosbou o pomoc stráženie detí alebo napríklad písanie domácich úloh.

Podporujte pozitívne správanie

Deti musia byť schopné robiť to, čo od nich učiteľ požaduje, dodržiavať pravidlá a primerane komunikovať s dospelými aj inými deťmi. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako podporiť tento druh pozitívneho správania je jeho odmeňovanie.

Keď sa vaše dieťa chová dobre, pochváľte ho, prejavte pozitívne emócie – usmejte sa, objímte ho alebo používajte odmeny ako napríklad samolepky, hviezdičky a ďalšie.

Tip: Kreatívnym darčekom pre malých školákov môžu byť interaktívne hračky, ktoré môžu pomáhať s rozvojom.

Záver

Niektoré deti sa tešia do školy, zatiaľ čo iné pociťujú hrôzu. Nech už je postoj vášho dieťaťa k škole akýkoľvek, venujte mu dostatok času, aby ste mu pomohli utriediť si myšlienky a pocity, pripraviť sa na povinnosti spojené so školou. Uľahčíte mu tak prechod z letných dní na sústredenejšie dni nového školského roka.

 

Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače