Začnite písať

Uncategorized

Tipy, ako vytvoriť bezpečný balkón či záhradu pre deti na spestrenie ich voľného času

Ak žijete v dome so záhradou alebo byte s balkónom či terasou, ako rodič určite viete, že treba brať do úvahy aj bezpečnosť dieťaťa. Pustiť ho na balkón bez dozoru, môže spôsobiť rôzne riziká. Predtým je dôležité zaistiť, aby bolo v bezpečí.

 

Deti sú zvedavé a môžu robiť veci, ktoré by ich mohli ohroziť. Na čo myslieť pri zariaďovaní balkóna či plánovaní záhrady, aby boli vhodné pre deti a zároveň aj oázou pokoja?

Deti a bezpečnosť na balkóne

Uistite sa, že sú zábradlia dostatočne pevné a vysoké

Deti majú tendenciu utekať k zábradliu, aby sa pozreli von. Uistite sa, že je zábradlie dostatočne zabezpečené. 

Ďalšou vecou, ​​ktorú je potrebné mať na pamäti, je výška zábradlia, ktorá by mala byt‘ dostatočne vysoká, aby naň vaše dieťa nemohlo vyliezť.

Uistite sa, že na balkóne nemáte žiadne ostré predmety ani nástroje

Ak chcete vytvoriť balkón, ktorý je vhodný pre deti, vezmite na vedomie všetky veci, ktoré máte vonku. Ak sú vo vonkajšej oblasti uložené ostré predmety, prípadne chemikálie alebo hnojivá, uzamknite ich.

Správne umiestnite balkónový nábytok

Zaistite, aby bol všetok nábytok mimo balkónového zábradlia, aby naň vaše dieťa nemohlo vyliezť.

Zakryte medzery zábradlia

Deti sú flexibilné, vynaliezavé a dostanú sa do tých najrôznejších zákutí. Ak majú zábradlia na balkóne široké medzery, pravdepodobne ich budete musieť niečím zakryť. Môžu to byt‘ plachty, no pre estetickejší vzhľad zvoľte ochranné siete.

Zaistite okná a dvere

Zvážte aj pridanie detských poistiek na všetky okná alebo dvere, ktoré vedú na balkón, aby ste zabránili prístupu naň, keď deti nemáte v dohľade.

Zasklenie balkóna

Najvhodnejšou voľbou, ako vytvoriť bezpečný priestor nielen pre deti, je zasklenie balkóna. Nie je to síce lacná alternatíva, avšak je najbezpečnejšia. Okrem iného vám môže priniesť aj ďalšie výhody ako napríklad úspora tepla, menej prachu a hluku z ulice, ochrana pred hmyzom, dažďom alebo snehom a aj prípadná ochrana voči vykradnutiu. 

Ako zabaviť deti na balkóne

Váš balkón, terasu či záhradu je taktiež možné premeniť na zábavné miesto. Každý vonkajší priestor je veľkým plusom. Deti môžu byt‘ na čerstvom vzduchu, aj keď počasie nepraje.

Okrem menších doplnkov, ako sú deky a vankúše s veselými poťahovými látkami, z ktorých deti môžu stavať bunker alebo v nich len tak leňošiť, môžete na balkón pridať aj väčšie predmety s konkrétnejším účelom.

Bazén

Premeňte váš balkón na malé kúpalisko. Na teplé dni môžete deťom zakúpiť nafukovací bazén, v ktorom sa môžu špliechať. Nezabudnite však skontrolovať nosnosť vášho balkóna.

Pieskovisko

Premeňte napríklad starú poličku na pieskovisko pre domácich majstrov, ktorú vyplníte kinetickým pieskom, hračkami a formičkami.

Tabuľová stena

Využite tabuľovú stenu, kde môže vaše dieťa písať, kresliť a byť kreatívne.

Hrací stôl

Vytvorte na balkóne zónu spoločenských hier. Postavte deťom stôl a vyložte spoločenské hry ako napríklad scrabble, puzzle, pexeso, monopoly. S deťmi si môžete zahrať aj vy.

Remeselný stôl

Rozprúďte kreativitu dieťaťa s remeselným stolom. Využite priestor na podporu tvorivosti či už kreslením, maľovaním, pletením, modelovaním alebo výrobou rôznych DIY projektov. 

Balkón je skvelé miesto nielen na oddych, ale aj zábavu. Spestrite deťom voľné chvíle príjemnými aktivitami, ktoré ich budú baviť. Ak vytvoríte bezpečný balkón, nebudete sa musieť báť, že by sa niečo mohlo stať a vy si tak môžete oddýchnuť a v pokoji dopriať šálku voňavej kávy.

Nápady a tipy, ako si zútulniť a zariadiť balkón

Balkónový nábytok a doplnky

Určite väčšina z vás bude súhlasiť, že správne zvolený balkónový nábytok spraví balkón kompletným a útulným. A k tomu vám môže dopomôcť:

  • Vonkajšia pohovka či pohodlné kreslo ako ideálne miesto na posedenie.
  • Balkónový stôl a k nemu stoličky. Časťou voľbou bývajú jednoduché menšie drevené alebo drevo-kovové stoličky, ktoré budú esteticky ladiť takmer k akémukoľvek prostrediu.
  • Hojdacia sieť alebo závesné kreslo sú ďalšími skvelými nápadmi, ako využiť balkón na relaxáciu.
  • Veľmi obľúbeným elementom sú aj palety či drevené a textilné hojdačky pre deti.
  • Balkónový slnečník vám poskytne ochranu pred nadmerným slnečným žiarením.
  • Pre lodžie môže byť zaujímavou možnosťou namontovanie garniže so záclonou, ktorá v lete poslúži na tienenie a na jeseň na zachytávanie listov.

Dekorácie

Balkóny môžu byť doplnené najrôznejšími doplnkami, takže sa nebojte pohrať s dekoráciami. Zariadenie balkóna by malo byt‘ predsa o tom, aby sme sa na ňom cítili ako doma. Práve takéto maličkosti z neho urobia jedinečný priestor:

  • umiestnite praktickú úložnú lavicu, ktorá poslúži ako priestor, kde budete môcť ukladať napríklad náradie, prikrývky, plédy alebo vankúše
  • k zábradliu pripevnite už spomínaný slnečník na zatienenie relaxačnej zóny počas letných dní
  • zaveste záclonky alebo roletky tak, aby ukrývali neporiadok v policiach
  • pridajte rastliny a kvety, aby bol balkón zelenší a lákavejší
  • dobrú náladu vám pomôže navodiť dodatočné osvetlenie ako napríklad nástenné svietidlá, solárne lampy, sviečky, lampášiky
  • na stoličky alebo pohovku umiestnite mäkké vankúše, deky a prikrývky
  • na podlahu môžete umiestniť umelú trávu, vinylovú rohož alebo koberček 

Zeleň

Živá flóra a rastliny na balkóne môžu byť skvelým doplnkom vášho domova, z ktorého vytvoria malú súkromnú oázu pokoja. Rastliny si môžete zavesiť na šnúrky visiace zo stropu, umiestniť na police, kávový stolík, parapetu, ale aj priamo na zem. Či už ide o bylinky, ozdobné kvetináče naplnené kvetmi, zeleninové mini záhony, malé kríky alebo bonsaje, v kombinácii so sviečkami, fakľami, žiarovkami a iným dekorom vytvoria úžasné prostredie, z ktorého sa vám nebude chcieť odchádzať.

Aké rastliny si vybrať na balkón?

Na zariadenie balkóna sa najčastejšie vyberajú: petúnia, levanduľa, begónia, fuchsia, bazalka, cypruštek hrachonosný, pavinič päťlistý.

Farba a štýl

Balkón či terasu si môžete efektívne zútulniť aj tým správnym výberom farieb zvolených k výmaľbe múrov. Ak chcete vytvoriť konštantný celok, zaujímavou možnosťou je dekorovanie vo farbách, ktoré nadväzujú na interiérový dizajn miestnosti susediacej s balkónom.

 

Ten si môžete zariadiť aj v štýle francúzskej romantiky s obrusmi a podložkami s kvetinovým vzorom a čipkou, podsedáky môžete vybrať vzorované alebo jednofarebné. 

 

Ak si chcete zariadiť balkón v obľúbenom boho štýle, nezabudnite na pohodlné kreslá, k nim rôzne deky a prikrývky v pestrých farbách a exotickom nádychu.

Deti a bezpečná záhrada

Bezpečný trávnik

Okrem dostatočného množstva hier je dôležité vytvoriť pre deti motivujúci priestor, kde sa dá stále niečo objavovať, no zároveň je bezpečný. Deti sú šťastné, ak v tráve nájdu sedmokrásku alebo štvorlístok. Tu si treba uvedomiť, že aj krásny trávnik je postavený na umelých hnojivách a herbicídoch. To je nevhodné, ak chcete, aby sa na ňom deti hrali. Ak chcete bezpečný trávnik pre deti, hnojivá vyberajte dôsledne.

Photo by Matthew on Unsplash

Kontrola nábytku

Nielen na začiatku, ale počas celej sezóny je nevyhnutné kontrolovať aj záhradný nábytok. Hľadajte praskliny, škrabance a iné poškodenia, ktoré by mohli ublížiť vám aj vašim deťom. Ak sa rozhodnete vášmu nábytku pridať trochu farby, siahnite po netoxických a zdraviu nezávadných výrobkoch. 

Chemikálie patria pod zámok

Tak, ako v kuchyni, aj v záhrade sa používa množstvo chemických prostriedkov. Deti sú zvedavé, všade chodia a lozia, a to môže byť nebezpečné. Hnojivá, postreky, farby a laky patria jedine tam, kam deti nedosiahnu. Iba tak môže byť záhrada relatívne bezpečná.

Hĺbky a výšky

To všetko je pre deti veľmi lákavé – rôzne múry, stĺpy, vysoké stromy, strechy, susedova kôlňa alebo garáž. A ak stojí nablízku ešte rebrík, nič nie je neprekonateľné. A takých lákadiel môže byť plná záhrada. Preto aj tu veľký pozor – spadnúť aj z pomerne malej výšky, môže mať doživotné následky.

 

Deti by predovšetkým nikdy nemali zostať bez dozoru. Preto treba mať istotu, že aj keď na chvíľu nemáte dieťa na očiach, tak si počas tej chvíľky neublíži. Takisto by aj záhrada pre deti mala byť prispôsobená a zabezpečená.

Zábava na záhrade

Objavovanie

Vzťah k prírode sa najlepšie vytvorí priamym kontaktom. Deti priam zbožňujú vysievanie semienok a rady sledujú, ako rastlinka postupne rastie, kvitne a prinesie plod, ktorý sa dá zjesť. Vyhraďte deťom v záhradke malé políčko, kde sa môžu realizovať aj so svojim vlastným záhradníckym náradím ako malý fúrik, hrabličky, motyčka.

 

Ktoré rastliny a plodiny sú vhodné:

  • hrach, fazuľa, tekvica či slnečnica
  • kvety nechtíka, margarétok, zvončekov, echinacey, rudbekií, stračonôžok
  • liečivé bylinky ako harmanček, repík, pľúcnik, fialky, sedmokrásky
  • mäta, medovka, tymian, oregano

A samozrejme nesmie chýbať ani lahodné ovocie.

Tajomné skrýše

Aj v malej záhradke sa dajú vytvoriť zákutia, kam sa deti môžu schovať. Niekedy postačí pár kríkov, vyššie stromy či deliaca stena s popínavými rastlinami.

Prvky na hranie

Ak máte menšie deti, určite ich budete chcieť mať pod kontrolou a vedieť o tom, čo v záhrade robí. Na druhej strane malé deti nepotrebujú veľký priestor na hry, vystačia si aj s malým pieskoviskom, šmykľavkou alebo hojdačkou. Pri pieskovisku je dôležité vytvoriť kryt, aby do neho nenapršalo a hlavne proti neželaným zvieracím návštevníkom ako sú napríklad mačky.

Veľmi obľúbené nielen u detí, ale aj u dospelých, sú trampolíny a hojdačky. Možností je naozaj veľa, obchody ponúkajú široký výber, od detských až po lavicové hojdačky určené aj pre nás dospelých. 

Tip: Chcete využiť balkón alebo vašu záhradu aj v zime? Zvážte zasklievanie. Čo všetko by ste mali o ňom vedieť ešte predtým, ako sa pustíte do práce?

Tipy na zariaďovanie záhrady

Ak premýšľate o tom, ako zmeniť a zariadiť váš vonkajší priestor na záhrade na kúsok raja alebo priestor na detské ihrisko, inšpirujte sa. Zariaďovanie záhrady môže byt‘ niekedy dlhý proces, je však dôležité nikam sa neponáhľať a radšej postupovať krok za krokom.

Ak chcete, aby bola vaša záhrada ešte funkčnejšia, rozdeľte priestor na menšie častí ako napríklad oblasť na stolovanie, grilovanie, na detské aktivity, pestovanie zeleniny a podobne.

 

K funkčnosti samozrejme patria aj hlavné prvky, ktoré by vám v záhradke nemali chýbať:

  • Gril alebo ohnisko
  • Altánok alebo záhradný prístrešok
  • Slnečník
  • Stôl so stoličkami na posedenie
  • Detské ihrisko s preliezkami, hojdačkami, dreveným domčekom na strome, bazénikom alebo pieskoviskom
  • Hojdacie kreslo, hojdacia sieť a lavička na oddych a relax
  • Osvetlenie ako girlandy, lampáše alebo solárne lampy
  • Rastliny a kvety

Štýl

Minimalizmus

Záhrada v tomto štýle bude pre vás ideálna, ak nemáte dostatok času alebo priestoru na starostlivosť. Tak, ako v domácnosti, aj na záhrade je minimalizmus založený na jednoduchosti a otvorenom priestore. Hlavnými prvkami by mal byt‘ trávnik, ktorý by si mal vyžadovať najviac vašej pozornosti, mierna paleta farieb a jednoduchý nábytok.

Rustikálny štýl

Pri zariaďovaní rustikálnej záhrady zvoľte nábytok vyrobený z dreva alebo prútia. Ako hlavný prvok môžete zvoliť napríklad drevený altánok s krásnymi dekoratívnymi detailmi na obliečkach vankúšov a prikrývok.

Francúzska záhrada

Ak chcete niečo originálne, zariaďte si záhradu vo francúzskom štýle, ktorá je modelom poriadku a symetrie. Chodníky by mali byt‘ rovné, kríky pekne upravené a stromy v jednej rovine. Nezabudnite priestor doplniť o rybníček s vodou alebo malú studničku, obklopenú voňavými kvetmi.

Zariadenie zimnej záhrady

Ak máte doma zimnú záhradu, nábytok doplnky aj dekorácie môžete v postate využiť také, ktoré sa používajú aj vo vonkajšom priestore. Pre viac pohodlia môžete prikúpiť napríklad lehátka alebo záhradné postele. Nábytok vyberajte tak, aby vám slúžil hlavne efektívne a dlhodobo.

 

Na čo by ste však nemali zabúdať, je kúrenie. Vykurovanie priestoru zimnej záhrady môžete vyriešiť niekoľkými možnosťami. Môžete si inštalovať buď centrálne kúrenie, alebo vykurovať lokálne pomocou ohrievačov. Zabezpečiť si môžete aj tepelné žiariče, elektrické stropné ohrievače a iné. Pozor však na plynové tepelné žiariče, tie sú len na vonkajšie použitie.

 

Záhrada aj balkón často pre deti vytvárajú miesto na rôzne hry a činnosti, ale aj priestor, kde sa cítia voľné a slobodné. Preto vždy zvážte rôzne nástrahy, ktoré na ne môžu číhať a vždy sa snažte zabezpečiť, aby bol vonkajší priestor bezpečný pre detské hry.

 

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting