Začnite písať

Uncategorized

10 tipov, ako sa naučiť hovoriť po nemecky a inými cudzími jazykmi, čo najrýchlejšie a najefektívnejšie

Chystáte sa v blízkej dobe vycestovať do nemecky hovoriacich krajín a chcete nemčinu ovládať? Alebo sa chcete len pochváliť v práci? Už vás nebaví hovoriť v zahraničí iba po anglicky, ale chcete rozumieť a čo najlepšie hovoriť nemecky? Máme pre vás niekoľko tipov, ako na to!

Nemčina – veda sama o sebe

Často sa hovorí, že nemčina je jedným z najťažších jazykov. Dôvodov je množstvo, ale medzi najčastejšie patria zložité gramatické pravidlá a veľké množstvo slov s viacerými významami. 

Nemecká gramatika je notoricky známa svojimi dlhými reťazcami slov, v ktorých je náročné sa orientovať. Existuje tu tiež veľa nepravidelných slovies, čo znamená, že rovnaké sloveso môže mať v závislosti od kontextu rôzne významy.

Nemčina je ešte náročnejšia tým, že má štyri rôzne pády – nominatív, akuzatív, datív a genitív – ktoré ovplyvňujú používané členy a zámená. To môže byť pre študentov veľmi mätúce, pretože to môže úplne zmeniť celý význam vety.

Napriek všetkým týmto výzvam môže byť učenie sa nemčiny veľmi obohacujúce. Je to krásny jazyk s bohatou históriou a kultúrou. A akonáhle zvládnete základy, budete schopní komunikovať s viac než 100 miliónmi ľuďmi na celom svete!

TIP: Učenie jazykov môže byť tiež vhodný krúžok pre vaše deti. Rodičia často vyhľadávajú možnosti krúžkov, ktoré by rozšírili znalosti detí získané v škole alebo ich obohatili znalosťami o úplne nový jazyk.

Učenie sa nového jazyka môže byť vzrušujúce aj náročné. Pre množstvo ľudí je nemčina jazykom, ktorý sa vždy chceli naučiť. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu začať cestu k plynulej nemčine.

Stanovte si cieľ

Najskôr je potrebné si stanoviť cieľ, ku ktorému budete smerovať. Znie to ako samozrejmosť, ale verte, že keď nebudete mať konečný cieľ, tak nebudete ani z dlhodobého hľadiska dostatočne motivovaní.

Učenie sa bez cieľa je ako jazda autom bez cieľa – spočiatku je to zábavné, ale po chvíli nudné. Ak už sa chcete naučiť, ako sa presadiť v práci alebo si osvojiť niekoľko základných fráz na Oktoberfest, vyberte si cieľ, ktorý vás nadchne, niekam si ho zapíšte a hurá na to.

Pokiaľ už máte deti, učte sa spoločne. Opakujte si spolu slovíčka, hovorte na nich po nemecky. Deti sú zvedavé bytosti, ktoré nás sami veľakrát učia omnoho viac než my ich. Koniec-koncov, čo je lepšie, ako učiť vaše malé dieťa cudziemu jazyku až odmalička. Bude to prospešné pre obe strany.

Tip: Pomozte svým dětem lépe zvládat učení s vhodně zařízeným dětským pokojem.  

Základy, základy…

Začnite tým, že sa naučíte základy. Nesnažte sa preskakovať k pokročilým pojmom skôr, ako získate pevné základy. Nemecká gramatika môže byť zložitá a často napríklad aj nudná, ale je veľmi dôležité začať pomaly a postupne sa k vyšším úrovniam prepracovať.

Opakovanie je matka múdrosti

Precvičujte, precvičujte, precvičujte. Najlepší spôsob, ako sa naučiť nemecky, je precvičovať ju čo najčastejšie. Kľúčom k úspechu je ponorenie sa do nemčiny, preto sa snažte nájsť príležitosti k jej trénovaniu.

Pokiaľ nemôžete nájsť nemecky hovoriaceho partnera, existuje veľa online zdrojov, ktoré vám môžu pomôcť s precvičovaním. V dnešnej dobe je množstvo aplikácií priamo na telefón, ktoré vám môžu pomôcť minimálne s trénovaním nemeckej slovnej zásoby.

Slovná či grafická konštrukcia

Naučiť sa slovíčka naspamäť je jedna vec, ale dokázať ich používať v praxi, to už je náročnejšie. Je veľmi dobré spojiť slová s vizuálnymi predstavami a vnemami. Prečítajte si ich, vyslovte nahlas a vytvorte si obrázok v hlave. Skúste ich zapojiť aj do jednoduchých viet.

A čo ďalej? Píšte, píšte a píšte. Nové slovíčko si hovorte a zároveň píšte. Nejde len o pôsobenie známeho opakovania. Ale aj vďaka spojeniu ruky a hlavy sa naučené slová lepšie fixujú v pamäti a samozrejme v nej aj zostávajú.

Tip: Viete, ako rozvíjať pamäť a logiku? 

Aspoň jednu knihu

Fotka od Martine z Pixabay

Potrebujete niečo, čo vám poslúži ako sprievodca tým, čo a kedy sa máte naučiť. Niečo takéto síce môžete nájsť na internete, ale je ťažké zistiť, čo je dobrá rada a čo nie.

V začiatkoch si určite zaopatrite jednu knihu o gramatike a jednu o celkovom učení nemčiny. Kvalitná kniha vás bude udržiavať na ceste k vašim cieľovým požiadavkám. Kniha o gramatike vám umožní hlbší ponor, ktorý bude potrebovať, keď nebudete rozumieť nejakej gramatickej téme.

Môžete tiež skúsiť zrkadlové knihy. Sú to knihy písané tak, že vľavo je vždy stránka v nemčine a vpravo text preložený do slovenčiny. Alebo si skrátka prečítajte vašu obľúbenú knihu v nemčine. Stačí si vždy nad nemecké slovíčka písať preklad do slovenčiny a uvidíte, ako rýchlejšie si zapamätáte jednotlivé slová.

Nemecky hovoriaci partner

To je asi jeden z najefektívnejších spôsobov, ako sa naučiť rýchlo po nemecky. Nemecky hovoriaci partner vám v konverzácii pomôže precvičiť si vaše zručnosti a tiež poznať nemeckú kultúru.

Nemusíte sa báť alebo hanbiť, že si najskôr nebudete rozumieť. Od toho to je. Skúste hovoriť iba nemecky, aj keby to mali byť úplne jednoduché a banálne veci. Krok za krokom. Onedlho budete hovoriť v súvetiach.

Snažte sa počas konverzácie nevyužívať anglický alebo slovenský jazyk (pokiaľ partner vie) či prekladače. Proces vašej nemčiny tak bude mnohonásobne rýchlejší. Ďalšou výhodou je, že si aj napočúvate samotný jazyk a to konkrétne rýchlosť, výslovnosť a tak ďalej.

Hudba, filmy, seriály v nemčine

Počúvajte nemeckú hudbu a sledujte nemecké filmy. Počúvanie a sledovanie je skvelý spôsob, ako sa zoznámiť so zvukovou podobou jazyka. Môže to byť tiež zábavný spôsob, ako obohatiť vašu slovnú zásobu.

Viete, že veľa nemeckých filmov je nominovaných na medzinárodných festivaloch ako sú Zlaté glóbusy? Tak prečo si nespraviť popcorn a zahľadieť sa do nemeckej filmovej klasiky Toni Erdmann? Alebo pokiaľ dávate prednosť sci-fi záhadám, prečo neskúsiť prvý nemecký originálny seriál “Dark”?

Samozrejme, zo začiatku vám bude pripadať vhodnejšie, aby ste sa na filmy a seriály pozerali so slovenskými alebo českými titulkami. Ale akonáhle dosiahnete určitú úroveň, môže to často pôsobiť rušivo a nakoniec sa budete skôr sústrediť na čítanie než na lúštenie skutočnej nemčiny.

Skúste teda sami seba vyzvať – vyskúšajte niekoľko scén s nemeckými titulkami a potom niekoľko bez nich. Možno budete prekvapení, koľko toho pochopíte, pokiaľ pri tom vydržíte…

Jazykový kurz

Predtým, ako začnete hľadať kurz nemčiny, je dôležité spraviť krok späť a zamyslieť sa nad svojimi cieľmi. Čo chcete štúdiom nemčiny dosiahnuť? Potrebujete ju pre prácu, cestovanie alebo osobný rozvoj? Akonáhle spoznáte svoje ciele, môžete začať hľadať kurz, ktorý vám pomôže ich dosiahnuť.

Pokiaľ ste úplný začiatočník, budete potrebovať nájsť kurz, ktorý pokryje základy. Pokiaľ už máte určité znalosti nemčiny, môžete sa poobhliadať po kurze, ktorý je prispôsobený vašej úrovni. Nemá zmysel sa prihlasovať do kurzu pre začiatočníkov, ak ste už na stredne pokročilej úrovni – budete sa iba nudiť a nič nového sa nenaučíte.

Každý sa učí inak, preto je dôležité nájsť kurz, ktorý vyhovuje vášmu štýlu učenia. Môžete ušetriť čas a naučiť sa nemčinu s pomocou kvalitného online kurzu nemčiny. Alebo by ste dali radšej prednosť prezenčnej výučbe a osobnému stretávaniu sa s učiteľom či kolegami? Alebo kombináciu oboch?

Keď si prehliadnete rôzne kurzy nemčiny, nezabudnite si overiť, či ich obsah pokrýva témy, ktoré vás zaujímajú. Dobrý kurz bude zahŕňať všetky kľúčové jazykové schopnosti – čítanie, písanie, počúvanie a hovorenie –  a tiež gramatiku, slovnú zásobu a kultúru.

Kurzy nemčiny ponúka mnoho rôznych poskytovateľov, preto je dôležité vybrať si toho správneho. Urobte si prieskum na internete a prečítajte si recenzie od minulých študentov. Uistite sa, že lektor má dobré recenzie a je akreditovaný uznávanou organizáciou.

Ceny kurzov nemčiny sa môžu značne líšiť, preto je dôležité nájsť taký, ktorý je pre vás cenovo dostupný. Napriek tomu platí, že najdrahší kurz nemusí byť nutne ten najlepší, takže sa nerozhodujte iba na základe ceny.

Keď si pozriete rôzne kurzy, nezabudnite skontrolovať rozvrh, aby ste zistili, či sa hodí k vašim časovým možnostiam. Niektoré sa konajú večer alebo cez víkendy, takže si buďte istí, že sa môžete nemčine venovať.

Nakoniec sa nezabudnite spýtať vašich priateľov, rodiny a kolegov, či nemajú nejaké odporúčania. Pokiaľ niekto z vašich známych v nedávnej dobe absolvoval kurz nemčiny, bude vám môcť poradiť na základe svojich skúseností z prvej ruky.

Reálna konverzácia

Pokiaľ sa už môžete pustiť do konverzácie, choďte do toho! Nebude totiž dlho trvať, než budete schopní hovoriť o jednoduchých veciach bez toho, aby ste sa pozerali do slovníka.

Akonáhle prekonáte prvú bariéru ostychu, môžete sa začať pokúšať o reálnu konverzáciu, napríklad so študentmi Erasmu vo vašom meste, pokiaľ je to možné. Reálne konverzácie sú oveľa iné ako tie, ktoré vediete so svojím jazykovým partnerom alebo učiteľom nemčiny. Sú omnoho ťažšie a pre skutočné naučenie sa jazyka nevyhnutné.

A pozor! Pri cestovaní do zahraničia sa predovšetkým vyvarujte tomu, že si nájdete komunitu ľudí zo Slovenska a budete sa ich držať. Tak sa, bohužiaľ, cudzí jazyk nenaučíte a zbytočne sa o túto príležitosť ochudobníte.

A nakoniec…

Buďte trpezliví. Učenie sa novému jazyku vyžaduje čas, preto sa nenechajte odradiť, pokiaľ sa výsledky nedostavia okamžite. Vytrvajte a nakoniec začnite pozorovať pokroky.

Prajeme Vám veľa šťastia, odhodlania a trpezlivosti!

Daniela Vaková, SEO, Optimalizace webu pro vyhledávače