Začnite písať

Uncategorized

Ako sa starať o detské oblečenie a ako zapojiť do domácich prác aj deti?

Rodičia sa často obávajú, že pranie detského oblečenia je komplikovaný proces, ktorý si vyžaduje veľa, pretože detská pokožka je veľmi jemná a citlivá. Oblečenie by malo spĺňať určité požiadavky na kvalitu a nemalo by spôsobovať problémy.

 

Tip pre mamy: Rovnako ako vaše deti, aj vy si zaslúžite kvalitné oblečenie. Viete ako si kupovať kvalitné dámske oblečenie, ktoré dlho vydrží?

Verte ale, že starostlivosť o detské oblečenie nie je nijako náročné. Stačí len vedieť, ako na to. Navyše, ak máte doma malých pomocníkov, práca vám môže ísť ako od ruky.

Ako na pranie detskej bielizne

Výber čistiaceho prostriedku

Predtým, než sa dostanete k samotnému praniu oblečenia, musíte nájsť správny prací prostriedok. Existuje mnoho značiek, z ktorých môžete vyberať. Niektoré deti môžu byť citlivé aj na rôzne navoňané produkty, potom vyberajte z produktov bez vône.

Mnohí rodičia sa rozhodnú vyrobiť si aj vlastné pracie prostriedky, pretože sa jedná o lacnejší variant pracích prostriedkov. Keď si navyše vyrobíte prací prostriedok doma, môžete si byť istí jeho zložením.

TIP: Nové oblečenie je najlepšie vyprať ešte predtým, než si ho dieťa oblečie. 

Na internete nájdete množstvo domácich receptov. Väčšina z nich obsahuje iba niekoľko prísad. Či už si vyberiete značku z obchodu alebo domácu verziu, vždy majte prací prostriedok mimo dosahu dieťaťa.

Prať detské oblečenie oddelene?

Niektorí rodičia perú oblečenie dieťaťa oddelene – teda od zvyšku oblečenia ostatných členov rodiny. Dôvodov môže byť veľa. Ak však zmeníte prací prostriedok pre celú domácnosť, môžete prať všetko oblečenie spolu. 

Dôvody, prečo by ste nemali prať oblečenie spolu s detským:

  • dieťa má ekzém alebo veľmi citlivú pokožku
  • niekto vo vašej domácnosti pracuje s nebezpečnými chemikáliami
  • uprednostňujete silne voňavý prací prostriedok

Odstraňovanie škvŕn

Prvým krokom k odstráneniu škvŕn je namočenie odevu do vlažnej vody. Najlepšie je ho posypať sódou bikarbónou, nechať pôsobiť 5-10 minút a následne očistiť jemnou kefkou. Potom môžete oblečenie vyprať ako obvykle. 

Prípadne môžete na odstránenie škvŕn použiť žlčové mydlo, ktoré taktiež nanesiete priamo na škvrnu, necháte pôsobiť a následne vyperiete. Bielidlá a chemické odstraňovače škvŕn sú pre detské oblečenie nevhodné.

Čas na práčku

Photo by PlanetCare on Unsplash

  • Pred vhodením oblečenia do práčky, skontrolujte štítky. Niektoré detské odevy môžu mať špecifické pokyny na pranie, najmä ak periete špeciálne veci ako napríklad detské softshellové oblečenie.
  • Niektoré z odevov je možné prať iba ručne. Dajte si na to pozor a naozaj perte len v rukách alebo oblečenie zaneste do čistiarne. 
  • Ďalším spôsobom, ako udržať veci ako nové, je použiť jemný cyklus. Aj keď jemné pranie nemusí byť najlepšie na pranie látkových plienok, malo by to stačiť na každodenné oblečenie, podbradníky aj prikrývky. 
  • Ak má vaše dieťa extrémne citlivú pokožku alebo trpí ekzémom, môže byť dobré spustiť cyklus plákania dvakrát. Dodatočné plákanie by malo zabrániť tomu, aby akýkoľvek prací prostriedok zostával vo vláknach tkaniny.

Teplota prania

Visačka na oblečení vám napovie, na akej teplote môžete oblečenie prať, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Väčšina bežných baktérií, plesní a iných choroboplodných zárodkov neprežije 40°C pranie. Roztočov sa zbavíte až pri teplote okolo 60°C. 90°C používajte na pranie spodnej bielizne a látkových plienok, aby ste zahubili fekálne baktérie.

Sušenie

Oblečenie dieťaťa môžete sušiť rovnako ako akékoľvek vaše oblečenie. Svetre by ste pravdepodobne mali položiť naplocho, aby sa neroztiahli. Väčšina ostatných odevov môže zostať visieť.

Žehlenie

Detské oblečenie by ste mali žehliť aspoň prvých pár mesiacov. Pomáha to zbavovať sa baktérií a po žehlení bude oblečenie jemnejšie a príjemnejšie na dotyk.

Skladanie a ukladanie oblečenia

Niektoré veci je lepšie poskladať, iné zavesiť. Do skríň ukladajte len dobre vyčistené a vyžehlené oblečenie. Svetre je lepšie poskladať, ľanové a bavlnené kúsky zavesiť a nechať medzi nimi drobné priestory, aby sa nepokrčili. Veci, ako je spodná bielizeň, ponožky a pančuchy, je dobré ukladať na jedno miesto, najlepšie do šuplíka v komode.

Ako prať bielizeň ekologickým spôsobom?

Priemerná práčka spotrebuje niekoľko litrov vody na jednu náplň a aj sušička prispieva k vyššej ročnej spotrebe energie v domácnosti. Ak chcete pomôcť znížiť toto zaťaženie životného prostredia, snažte sa prať viac ekologicky a vštepujte rovnaké hodnoty aj vašim deťom.

  • Vždy dbajte na to, aby ste prali s plnou náplňou, aby ste nemuseli prať niekoľkokrát v týždni.
  • Vždy, keď môžete, využite pekný deň a namiesto sušenia v sušičke zaveste oblečenie vonku.
  • Môžete tiež investovať do inteligentných spotrebičov, aby ste ušetrili peniaze a zároveň pomohli znížiť množstvo vody a energie spotrebovanej na pranie.

Čo môžete urobiť ešte naviac? Prečítajte si aj ďalšie tipy pre ekologické pranie.

Výhody inteligentných práčok

Koncept smart alebo inteligentnej domácnosti sa stáva čoraz populárnejším. Ak aj vy uvažujete nad postupným zriaďovaním smart domácnosti, potom je inteligentná práčka pre vás tou najlepšou voľbou. 

Inteligentná práčka vám uľahčí pranie a o všetko sa postará. Dokáže totiž optimalizovať spotrebu vody aj elektrickej energie. Navyše ju môžete zapnúť odkiaľkoľvek prostredníctvom aplikácie v tablete alebo telefóne a pranie si tak môžete naplánovať tak, aby ste sa po príchode domov vrátili k čerstvo vypranej bielizni.

Prečo chcieť, aby sa dieťa zapojilo do domácich prác?

Zapájať deti do domácich prác od útleho veku rozhodne nie je žiadna tyrania ani detská práca. Naopak, ide o skvelú možnosť, ako dať deťom dobré základy do ich budúceho života. 

Naučiť deti pomáhať v domácnosti môže byť niekedy náročná úloha, hlavne v prvých rokoch života, keď sa zdá, že deti urobia viac neporiadku, než by kedy dokázali upratať. Pokiaľ však použijete trochu stratégie a predstavíte im upratovanie správnym spôsobom, bude pre deti upratovanie zábavné a zaujímavé.

Poďme sa ponoriť do tejto problematiky a preskúmať niekoľko tipov, ako naučiť deti, aby vám pomohli v domácnosti a naučili sa troche zodpovednosti.

Prečo je dôležité dávať deťom úlohy?

  • Úlohy ich učia životným zručnostiam a pripravujú ich na úspech v mnohých oblastiach života
  • Dávajú deťom pocítiť, že sú dôležitými členmi rodiny, čo zvyšuje ich sebaúctu
  • Naučí deti, že každý musí urobiť aj nepríjemnú prácu, čo buduje dobrú pracovnú morálku
  • Úlohy podporujú v deťoch zmysel pre zodpovednosť, učenie sa zapájať 

Deti a pranie bielizne

Photo by cottonbro

Pranie bielizne patrí k jednoduchším domácim prácam, a tak je možné viesť k nej deti akéhokoľvek veku. Pranie:

  • učí deti zručnosti, ktoré budú potrebovať v dospelosti
  • učí deti samostatnosti a zodpovednosti, ktorá im pomôže v škole, pri sociálnej interakcii, ale aj neskôr v ich kariére
  • znamená menej práce pre vás

Kedy by ste mali deti učiť prať?

Do procesu prania sa môžu zapojiť deti všetkých vekových kategórií.

  • Deti vo veku 2 alebo 3 rokov môžete naučiť triediť veci podľa farieb a zároveň z toho urobiť vzdelávaciu hru, ktorá ich naučí základy farby. 
  • Deti v školskom veku už môžu začať pomáhať aj so skladaním a ukladaním a organizáciou bielizne. Pod vaším dohľadom sa deti v tomto veku môžu tiež začať učiť vkladať a vykladať oblečenie do/z práčky. 
  • Deti okolo 10 roku už môžu samostatne ovládať celý cyklus prania. Sú dostatočne zrelí na to, aby pochopili, ako spotrebiče fungujú a ako ich používať opatrne bez toho, aby niečo poškodili alebo sa zranili. 
  • Tínedžeri už môžu mať plnú kontrolu nad vlastným praním oblečenia. 

Ako naučiť deti prať a starať sa o svoje oblečenie

Ak chcete, aby detské oblečenie vydržalo čo najdlhšie, je nevyhnutné, aby ste sa oň dôkladne starali a naučili aj deti oblečenie prať správne. Deti vám s touto činnosťou môžu dokonca pomôcť a postupne sa v skladaní, odkladaní a triedení vecí stále viac osamostatňovať.

Triedenie oblečenia

Deti vám môžu pomôcť aj s triedením bielizne. Na začiatok stačí oddeliť tričká od spodného prádla alebo nohavice od posteľnej bielizne, zablatené kúsky od menej špinavých. Neskôr môžete zakomponovať aj efektívne a nenáročnejšie triedenie ako:

  • zoradenie oblečenia podľa farieb – biele, čierne, svetlé, farebné
  • všetko biele oblečenie môžete prať spolu
  • námornícku modrú a čiernu prať spolu
  • denim prať oddelene

Ukážte im, ako používať pomôcky k praniu

Vyhraďte si čas na to, aby ste dieťaťu ukázali, ako používať práčky a sušičky. Táto práca je pre vaše dieťa úplne nová a môže si vyžadovať veľa trpezlivosti. 

Čítajte štítky

Ďalším krokom, ktorý deti musia pochopiť, je dôležitosť čítania štítkov na oblečení. Štítky o látke veľa prezradia – ako ju prať, pri akej teplote, či sa môžu prať s inými látkami v práčke a ako odevy treba sušiť. 

Tiež je dôležité, aby deti pochopili, že niektoré látky, ako je hodváb, satén a ďalšie jemné látky, je potrebné očistiť chemicky. Aj keď tieto látky deti ešte nerozpoznajú sami, štítok by im mal pomôcť.

Niektoré štítky naznačujú, že odev z vlny, s potlačou, s nažehľovacími záplatami alebo z jemnej bielizne, by sa mal prať ručne v umývadle.

Vysvetlite, ako odstrániť škvrny

Každý rodič vie, že pokiaľ sa na oblečení objavia veľké škvrny alebo iné znečistenie, je potrebné ich odstrániť ešte predtým, než ho hodíte do práčky. To by mali vedieť aj vaše deti. Vysvetlite im, že pokiaľ je ich oblečenie zašpinené od jedla, blata, trávy alebo inej látky, čistenie vyžaduje viac než len vložiť oblečenie do práčky.

Preveďte deti procesom odstraňovania škvŕn tak, že im ukážete, ako používať odstraňovače škvŕn. Pokiaľ je vám nepríjemné, aby vaše dieťa používalo chemické prostriedky, odstráňte škvrny sami, popr. používajte prírodné odstraňovače škvŕn, ako je ocot a voda, citrónová šťava s vodou alebo jedlá sóda s vodou.

Vložte oblečenie do práčky a nalejte prací prostriedok

Vysvetlite deťom, koľko oblečenia by sa malo dať do práčky bez toho, aby bola príliš naplnená. Po dokončení tohto kroku im ukážte, ako odmerať správne množstvo pracieho prostriedku, ktorý budú potrebovať – či už práškového alebo tekutého.

Vysušiť oblečenie

Po dokončení pracieho cyklu je čas vysušiť oblečenie. Ale nie všetko oblečenie môže ísť do sušičky. Nezabudnite deťom vysvetliť, že všetko, čo je elastické alebo vyrobené z jemnej látky, je najlepšie sušiť na vzduchu. Opäť vám k tomu pomôže čítanie štítkov na oblečení.

Naučte ich skladať oblečenie

Prvým krokom je naučiť deti, že skladaním bielizne priamo zo sušičky sa obmedzuje pokrčenie, takže je najlepšie to urobiť čo najskôr. Najjednoduchší spôsob, ako naučiť deti skladať oblečenie, je robiť to s nimi, kým to nezvládnu. Ukážte im rôzne techniky skladania odevov, ako si zavesiť svoje oblečenie späť do ich skrine, pripadne uložiť do šuplíka a políc.

Urobte z prania zábavu

Hry a aktivity sú to, čo pomáha deti udržať zapojené a motivované pri rôznych činnostiach, vrátane domácich prác. Potom si deti ani neuvedomujú, že pracujú.

Naučte ich poriadku

Byť čistotný a usporiadaný by sme sa mali učiť už od detstva. Čím skôr to naučíte svoje deti, tým lepšie a jednoduchšie bude neskôr upratovanie. A skvelým spôsobom, ako začať, je naučiť dieťa aj starostlivosti o svoje oblečenie.

Bezpečnosť pri praní

Je dôležité nielen učiť deti prať, ale zdôrazniť, aby boli počas prania opatrné. Povedzte im, aby neliezli na spotrebiče a neškriabali sa na otvorených dverách. Označovanie fliaš s bieliacim a čistiacim prostriedkom pomôže naučiť deti, aby sa ich nedotýkali ani ich nepožívali. 

Použiť môžete rôzne potlačiteľné nálepky, ktoré môžu deťom pomôcť zapamätať si, že pracie prostriedky sú nebezpečné a malo by sa s nimi zaobchádzať opatrne. Ak je to možné, mali by byť tieto predmety umiestnené na vysokých poličkách mimo dosahu alebo v uzamknutých skriniach.

Tip: Pokiaľ máte tú možnosť, vytvorte deťom vlastný kútik a poskytnite im priestor, kde sa môžu o svoje oblečenie bezpečne starať a triediť ho. Taká detská pracovňa môže zostať čistá a ďaleko od chemikálií a to až do doby, kým deti povyrastú a zvládnu celý proces prania a starostlivosti o oblečenie samostatne.

Ďalšie domáce práce vhodné pre deti podľa veku

Vedieť, ako začať s domácimi prácami, môže byť výzva, tak ako snaha určiť, na ktoré úlohy sú deti vývinovo pripravené. Žiadny rodič predsa nechce odradiť svoje dieťa tým, že mu dá prácu, ktorá presahuje jeho schopnosti.

1-3 roky

I keď sa vám možno v tomto veku batoľatá môžu zdať príliš nezrelé na to, aby pomáhali v domácnosti, práve tento vek je ideálny čas začať deti učiť pomáhať. Batoľatá sú zvedavé, túžia skúšať nové veci a sú ochotné pomôcť. 

Využite túto fázu vývoja tým, že dieťaťu umožníte pomáhať. Medzi vhodné činnosti pre batoľatá patria:

  • Dávanie bielizne do práčky alebo jej vyberanie z práčky
  • Podávanie kolíčkov či prvé pokusy o vešanie bielizne
  • Upratovanie hračiek po sebe
  • Pomoc pri varení
  • Pomoc na záhrade s hrabaním lístia, zalievaním, zberom ovocia a zeleniny

4-5 rokov

Keď sa deti stanú predškolákmi, ich motorické zručnosti dozrievajú a sú schopní prejavovať väčšiu zodpovednosť. Takto staré deti sú tiež schopné začať vykonávať každodenné práce. K tým predchádzajúcim sa nanovo pridávajú činnosti ako:

  • ustlanie si postele
  • vkladanie riadu do umývačky
  • vyberanie pošty
  • kŕmenie domácich zvierat
  • pomoc s nákupom

6-10 rokov

Photo by cottonbro

Keď deti nastúpia do základnej školy, sú schopné prevziať na seba oveľa viac zodpovednosti a začať robiť úlohy, ktoré predtým robili rodičia. V tomto veku je pomerne jednoduché začleniť do detskej rutiny aj ďalšie domáce práce ako sú:

  • základné upratovanie kúpeľne
  • vytieranie, vysávanie
  • príprava desiaty do školy
  • upratovanie vlastnej izby
  • vynášanie odpadkového koša
  • umývanie riadu
  • skladanie si bielizne

Tip: Viete ako pomáhať deťom budovat‘ si zdravé sebavedomie?

11 a viac rokov

Deti v tomto veku sú tiež schopné naučiť sa životné zručnosti, ako je pranie bielizne od začiatku až do konca, ako aj prípravu jednoduchého jedla pre svoju rodinu. Majte na pamäti, že keď deti vstúpia do tínedžerského veku, ich život je viac zaneprázdnený, takže nájsť si čas na upratovanie a pomoc v domácnosti môže byť náročnejšie. 

Samozrejmosťou by mala byť samostatnosť detí v tomto veku – osobná hygiena, schopnosť obliekania, starostlivosť o domácich miláčikov. Staršie deti môžu pomáhať aj s kosením trávy, umývaním okien, žehlením.

Ako naučiť deti, aby začali s domácimi prácami – a udržať ich motiváciu?

Začať s detskými prácami si vyžaduje trochu počiatočnej práce. Ale ak sa k tomu pristupuje so správnym prístupom a tónom, deti sa pravdepodobne zhostia domácich úloh s ľahkosťou. A čoskoro budú domáce práce jednoducho bežnou súčasťou ich každodennej rutiny.

Začnite s domácimi prácami čo najskôr

Ak je vaše dieťa ešte malé, máte tú výhodu, že batoľatá a deti v predškolskom veku môžu byť zvedavými pomocníkmi. Ak začnete deti zapájať už v útlom veku a budete k domácim prácam pristupovať so správnym prístupom, deti v akomkoľvek veku si na ne zvyknú, čo im bude veľkou výhodou v dospelosti.

Nastavte prostredie pre úspech

Upravte prostredie v domácnosti pre dieťa tak, aby dokázalo viac urobiť samo. Umiestnite štipce na bielizeň tak, aby si mohlo zavesiť bundičku, pyžamko, uteráky. Umiestnite ich veci do zásuvky alebo poličky v kuchyni na miesto, kam dosiahne. Vyberte kvalitné zariadenie do detskej izby a to isté urobte aj pre oblečenie, hračky, knihy a čokoľvek iné, čo vám napadne.

Hľadajte príležitosti a čas na učenie 

Samozrejme, že je často oveľa rýchlejšie a jednoduchšie urobiť všetku prácu za deti a upratať si po svojom, než čakať dvojnásobok času a potom po deťoch často ešte prácu prerábať. Pokiaľ ale máte v úmysle vychovávať deti zodpovedne, treba im kus zodpovednosti za domácnosť prenechať.

Aj keď sú deti často chaotické, nekoordinované, hľadajte príležitosti, kedy ich zahrnúť do domácich prác v akomkoľvek veku. Môžete zaobstarať detskú stoličku s bezpečnostným zábradlím a nechať dieťa oplachovať zeleninu v dreze, niečo zamiešať alebo presypať suroviny na bábovku z jednej misy do druhej. Dieťa môže v obchode skladať nákup do košíka a na pás. Verte, že deti sa tešia z každej príležitosti pomáhať.

Buďte trpezliví, vyhraďte si na detské pomáhanie dostatok času a naučte sa aj vy spomaliť. Niektoré deti potrebujú viac času, než vám ukážu, čo všetko dokážu.

Začnite rodinným stretnutím

Zorganizujte rodinné stretnutie, aby ste prediskutovali rozdelenie práce vo vašom dome. Zdôraznite, že každý v rodine pomáha, vrátane detí a rodičov, a že je v záujme každého udržiavať čistý a uprataný domov.

Pohovorte si o tom, ktoré úlohy v domácnosti je potrebné vykonať a kto ich vykoná. Počas diskusie je dôležité vytvoriť zmysel pre tímovú prácu. Deti budú viac motivované pomáhať, ak sa budú cítiť ako súčasť rodiny, ktorá spoločne pracuje pre spoločné dobro.

  • Nájdite si čas na to, aby ste deti naučili, ako robiť svoje domáce práce. Deti sa budú cítiť motivovanejšie, ak sa budú cítiť kompetentne. Preto je dôležité naučiť ich, ako robiť pridelenú prácu a vytvoriť im doma kreatívny priestor. 
  • Používanie vysávača alebo vyprázdňovanie umývačky môže byť pre vás samozrejmosťou. Ale aj keď sa tieto domáce úlohy zdajú byť jednoduché, deti zvyčajne potrebujú trochu usmernenia, ako ich robiť dobre. 
  • Pri upratovaní môžu kontrolné zoznamy pomôcť deťom sledovať, čo treba urobiť a v akom poradí.

Držte latku vysoko a budete prekvapení

Rodičia často robia pre svoje deti veci, ktoré by zvládli aj samé. Aká je nevýhoda? Nepodporujete ich nezávislosť, čo nakoniec môže viesť k nevôli z ich strany alebo tej vašej. Pre deti je dobré, keď môžu prevziať zodpovednosť za úlohy, ktoré sú schopné urobiť.

Čomu sa pri učení detí domácim prácam vyhnúť?

Nespájajte domáce práce s odmenením

Pre mnohých rodičov je prirodzené spájať domáce práce s odmenami, aby motivovali deti. Tento systém odmeňovania však môže v skutočnosti demotivovať a neúmyselne vysielať kontraproduktívne signály. 

V určitom okamihu sa vaše dieťa môže rozhodnúť, že už nechce odmeny, ktoré poskytujete a začne odmietať robiť domáce práce. Alebo čo horšie – začne o odmenách zjednávať a vy ho bez systému odmeňovania neprinútite urobiť nič samé od seba. Dieťa musí vidieť zmysel v tom, čo robí.

Nesnažte sa o dokonalosť

Dospelí vedia, že čistá podlaha znamená nenechať si hračky v rohu, že čistý drez si vyžaduje odstrániť nečistoty okolo odtoku. Na druhej strane sú deti v upratovaní nové a nie vždy si uvedomujú, čo všetko sa od nich vyžaduje. Deti sa neustále učia a možno budú potrebovať ďalšie vedenie. 

Najlepší spôsob, ako im ukázať, kde je potrebné pridať, je poukázať na jednu vec, ktorú dieťa urobilo dobre a potom sa opýtať, či môžete dať radu nabudúce a následne poukázať na to, čo urobiť nabudúce lepšie. Deti sú potom otvorenejšie vašim návrhom.

Dávajte si pozor, aby ste ich nekritizovali ani neodsudzovali

Aj keď vaše dieťa prejavuje známky lenivosti alebo nedokončuje prácu dobre, vyhýbajte sa ich kritizovaniu. Neustále počúvať kritiku od rodiča môže byť pre deti veľmi demotivujúce. Snažte sa udržiavať pokoj a sústreďte sa na vyšší cieľ.

Záver 

Ak dokážete priviesť deti k myšlienke pomáhať vám prať bielizeň už v mladom veku, stane sa to štandardnou súčasťou vášho rodinného života. Niet pochýb o tom, že je dôležité, aby sa deti sústredili na učenie, štúdium a rast, ale je tiež dôležité, aby sa naučili, ako sa o seba postarať.

Pri správnom prístupe môže byť pranie pre deti zábava. Vy ako rodič môžete urobiť tento proces zábavným a dokonca zaujímavým. Nebojte sa povzbudiť deti, aby vám pomáhali nielen s praním, ale aj s inými domácimi činnosťami. Chce to len trochu kreativity. Nakoniec budete radi, že ste tak urobili.

Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače