Začnite písať

ROZHOVORY ZDRAVIE

Nikola Hanusková: Téma PCOS a ženského zdravia je mi blízka najmä vďaka osobnej skúsenosti

Diagnóza syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) môže byť pre niektoré ženy strašiakom a pre iné, ktoré sa už dlhodobo snažia riešiť svoje zdravie, naopak riešením problémov. Svoje o tom vie aj Nikola Hanusková, zakladateľka prvého slovenského webu a eshopu, ktorý sa venuje téme PCOS. Svoje poznatky a praktické skúsenosti bude zdieľať aj s účastníčkami konferencie Pre zdravie ženy v Bratislave.

Nikola, rozhodli ste sa šíriť povedomie o ochorení PCOS. Čo vás k tomu viedlo?

Sama mám syndróm polycystických vaječníkov a prežila som si na vlastnej koži rôzne prístupy k „liečeniu“ resp. riešeniu tohto problému. Zažila som si prvotný šok z googlenia na slovenských stránkach, neskôr som si preštudovala mnoho článkov a štúdii hlavne zo zahraničných zdrojov a prišla som na to, že tu chýbajú informácie, či komunita a podporné doplnky výživy, ktoré sa javia ako veľmi účinné na manažovanie symptómov.

Časom som prišla na to, že téma ženského zdravia, PCOS a zdravého životného štýlu ma naozaj zaujíma a stala sa aj súčasťou môjho života. Rozhodla som sa podať nazbierané informácie ďalej a sprostredkovať kvalitné výživové doplnky na slovenský trh a pomôcť tak iným ženám s PCOS a šíriť osvetu medzi širokú aj odbornú verejnosť.

Ako ste prišla na to, že sama trpíte touto chorobou? Spozorovali ste nejaké typické príznaky?

Bola to celkom dlhá cesta, možno dokopy aj 3 roky, kým vôbec niekto prišiel na to, kde je problém. Hlavným príznakom pre mňa bolo, že som pár mesiacov niekedy aj rok nemala menštruáciu. Neskôr som prišla na to, že som mala aj iné symptómy, ktoré som si nespájala a nevedela, že môžu spolu súvisieť. Ako napr.: akné, vypadávanie vlasov, nespavosť, či úzkosti. Až keď som to všetko zobrala do vlastných rúk a vyhľadala som súkromného gynekológa, prišiel na to, že aj keď nemám “typické príznaky” ako je obezita alebo nadmerné ochlpenie, mám PCOS.

Ako prebieha vyšetrovanie ochorenia? Dá sa ľahko identifikovať alebo sa musí podstúpiť viacero testov?

PCOS je najčastejšou endokrinnou poruchou u žien vo fertilnom veku, cca. medzi 18 až 44 rokom a zároveň najčastejšou príčinou porúch menštruačného cyklu a plodnosti. Pre diagnostikovanie PCOS je nutné, aby pacientka mala minimálne 2 z nasledujúcich bodov:

  • hyperandrogény stav – to znamená nadmerné hodnoty mužských hormónov,
  • chronická anovulácia, nepravidelný cyklus,
  • polycystické vaječníky viditeľné na ultrazvuku.

Diagnostikovanie niekedy nie je úplne jednoduché a jednoznačné. PCOS je komplexný endokrinný a metabolický problém žien a často majú veľmi odlišné príznaky. Často sa stáva, že sa diagnostikuje v priebehu dospievania. Vtedy sa síce môžu prejavovať podobné príznaky, ale telo sa v tomto období len učí s hormónmi pracovať. Ďalej sa môže zameniť aj s funkčnou hypotalamickou amenoreou alebo zníženou funkciou štítnej žľazy. V každom prípade je dobré, aby aj pacientka mala dostatočnú informovanosť a keď sa jej niečo nezdá, dožadovala sa ďalších vyšetrení.

Nechcem definovať, čo všetko sa má vykonať na potvrdenie, nie som lekár, ale u mňa to boli: ultrazvukové vyšetrenie, hormonálny profil a návšteva diabetologickej ambulancie, kde sa merala hladina cukru v krvi.

Akou liečbou ste si prešla?

U môjho klasického gynekológa sa moje vynechávanie cyklov riešilo vyvolávacími injekciami, hormónmi alebo hormonálnou antikoncepciou, ale po vysadení sa vždy všetko vrátilo do starých koľají. Ako som už spomínala, až súkromný gynekológ mi v skratke vysvetlil o čo ide. Mala som konzultáciu u diabetologičky, ktorá mi vysvetlila stravovanie sa pre diabetikov, čo nie úplne fungovalo. Veľmi mi bola nápomocná tradičná čínska medicína, hormonálna joga, či výživové doplnky ako je Inositol.

Dá sa povedať, že PCOS je ochorenie na celý život?

PCOS je celoživotný zdravotný stav a preto je dôležité sledovanie každej fázy života, aby sa predišlo zdravotným komplikáciám. Rizikám a symptómom sa však dá predísť úpravou životného štýlu. ?

Na aké všetky aspekty života ženy má PCOS vplyv?

Telo, myseľ a duša sú dokonale prepojené a úplne platí aj pri PCOS. Je to multidisciplinárne ochorenie, preto môže vplývať na viacero oblastí života od fyzickej, mentálnej, emočnej stránky až po sexuálny život.

Na konferencii Pre zdravie ženy sa s vami budú môcť účastníčky stretnúť v rámci koučingového kruhu. Aké témy budete rozoberať?

Na konferencii vytvoríme bezpečné miesto, aby sme zachovali intimitu a čokoľvek sa povie, ostáva tam. ? Cieľom bude sa podporiť a motivovať, nadobudnúť pocit, že v tom nie sú samé. Ženy dostanú priestor na zdieľanie svojho problému, povieme si 10 tipov ako upraviť symptómy PCOS prirodzenou cestou, spravíme si malú ukážku dýchacieho cvičenia a nakoniec si povieme pár manifestácii.

A ešte otázka na záver. Čo by v prvom rade mala urobiť žena, ktorá sa dozvie diagnózu PCOS a má z toho rôzne zmiešané pocity?

Neprepadnúť panike, spraviť si mierny nadhľad a povedzme si na rovinu, na svete je naozaj veľa žien s týmto problémom, ktorým sa podarilo väčšinu príznakov zmierniť. ? Prípadne si overiť diagnózu z viacerých zdrojov, preveriť si výsledky.

Každá žienka sa môže pripojiť k FB komunite PCOS Slovensko, aby sa necítila, že je jediná a je v tom sama. Pomôcť môže aj zistenie aký typ PCOS má, čo je práve ten jej zdroj problému a podľa toho začať pomalými krokmi robiť zmeny životného štýlu.

Ak nevie ako na to, vyhľadať pomoc odborníkov z rôznych odvetví, či už to bude lekár, psychológ, fertility kouč, tréner, odborník na stravu, či na tradičnú čínsku medicínu, bude určite veľmi nápomocné. Odporúčam sledovať aj instagramový profil @holi.foli, ktorý je venovaný tejto téme a je tam kopec tipov a informácii ako manažovať symptómy PCOS prirodzenou cestou.

Pridajte sa k nám na konferenciu Pre zdravie ženy v Bratislave a okrem koučingového kruhu s Nikolou môžete zažiť množstvo skvelých prednášok a zábavy v expo zóne.

Vstup je ZDARMA, stačí sa vopred zaregistrovať.

Tagy