Začnite písať

Uncategorized

3 top TIPY ako si privyrobiť z domu počas materskej dovolenky

Hľadáte spôsob ako si privyrobiť na materskej? Nie ste v tom sama. Mnohé mamičky hľadajú spôsoby ako si počas materskej dovolenky privyrobiť peniaze prácou z domu. Zvládnuť malé dieťa a zároveň pracovať môže byť náročné. Existuje však niekoľko kreatívnych spôsobov, ako to zvládnuť. Máme pre vás 3 top nápady, ktoré vám pomôžu začať.

Doučovanie

Doučovanie môže byť skvelý spôsob, ako sa podeliť o svoje vedomosti s ostatnými a zarobiť si trochu peňazí bokom. Existuje mnoho spôsobov, ako si zarobiť peniaze doučovaním. Môžete pracovať na čiastočný úväzok pre spoločnosť poskytujúcu doučovanie, založiť si vlastnú firmu na doučovanie alebo dokonca ponúkať svoje služby online.

Ako začať doučovať?

  • Určite si, aký predmet budete doučovať.
    Musíte mať znalosti o predmete alebo téme, ktorú chcete doučovať. Vyberte si teda predmet, ktorý vám vyhovuje a dobre ho poznáte.
  • Nájdite si študentov, ktorí potrebujú doučovanie.
    Momentálne sú na trhu dve platformy, cez ktoré môžete ponúkať svoje služby. Doucma.sk, ktorá si účtuje mesačný poplatok za Váš inzerát a topdoucko.sk, na ktorom si svoj profil a inzerát môžete zverejniť zadarmo. V prípade ak nezískate dostatok klientov, dávajte si pozor, poplatok za inzerát môže predstavovať dodatočné náklady, hlavne ak máte obmedzený rozpočet.  Prípadne sa môžete opýtať vo svojom okolí, vyvesiť letáky alebo napísať do skupín na Facebooku.
  • Stanovte si rozvrh a cenu.
    Nezabudnite si naplánovať dostatok času pre každého študenta, aby ste sa mu mohli venovať tak, ako potrebuje. Pokiaľ ide o cenu, pozrite sa koľko si pýtajú iný doučovatelia a podľa toho sa rozhodnite, akú cenu považujete za spravodlivú. Nezabudnite, že poskytujete cennú službu, takže sa nepodceňujte!
  • Pred doučovaním sa dôkladne pripravte.
    Pripravte a poskytnite kvalitné sedenia. Toto je azda najdôležitejšia časť doučovania – poskytovať kvalitné sedenia, ktoré pomáhajú vašim študentom učiť sa. Nezabudnite sa vopred pripraviť a každé sedenie viesť pútavým a efektívnym spôsobom.

Etsy – platforma pre kreatívny typy

Ak ste kreatívny typ s láskou k ručnej výrobe, Etsy je ideálnou platformou, na ktorej si môžete privyrobiť.

Etsy je platforma, na ktorej si môžu kreatívne a zručné podnikateľky otvoriť svoje vlastné obchody a predávať svoje ručné výrobky. Predávať môžete prakticky čokoľvek – bižutériu, umenie ako obrazy, sochy, výšivky a mnohé ďalšie produkty.

Vytvorenie a správa vášho obchodu je bezplatná, môžete začať kedykoľvek.

Ako začať na Etsy?

Najprv si zaregistrujte účet na Etsy a vytvorte si obchod. Budete si musieť vybrať názov svojho obchodu a zvoliť niektoré základné nastavenia, ako napríklad menu, ktorú chcete používať, a svoju polohu.

Potom začnite vytvárať svoje ponuky. Urobte jasné, dobre osvetlené fotografie svojich výrobkov a napíšte popisy, ktoré budú informatívne a bohaté na kľúčové slová (frázy, ktoré vaši potencionálny zákazníci vyhľadávajú). Etsy poskytuje niekoľko skvelých zdrojov, ktoré vám s týmto procesom pomôžu.

V čase písania tohto článku nie je platforma dostupná v slovenskom jazyku. Spomedzi populárnejších jazykov je platforma dostupná v angličtine, nemčine, taliančine, francúzštine a poľštine.

UpWork

Ak ste zručná v písaní, dizajne, prekladateľstve alebo drobných administratívnych prácach, Upwork je pre vás tá ideálna platforma.

Upwork je online platforma, ktorá spája podnikateľov s freelancermi, teda ľuďmi, ktorí vykonávajú prácu na dohodu.

Príklady prác, ktoré môžete na Upworku robiť:

  1. Píšte články alebo príspevky na blog
    Ak máte talent na písanie, môžete začať s písaním článkov alebo príspevkov na blogy spoločností. Existuje široká škála tém, o ktorých môžete písať, takže si ľahko nájdete témy, ktoré poznáte a vedeli by ste o nich písať.

  2. Vytvárajte grafiky alebo webové stránky
    Ak ste kreatívny typ a máte skúsenosti s grafickým dizajnom alebo vytváraním webových stránok, môžete tieto zručnosti použiť na Upworku. Podnikatelia často potrebujú pomoc s tvorbou loga, dizajnom webových stránok alebo marketingových materiálov na webovú stránku alebo na ich sociálne médiá. Ak ste v týchto oblastiach zručná, je to skvelá príležitosť ako vaše schopnosti zhodnotiť. Nemusíte byť profík, existuje mnoho online stránok ktoré vám v kreatívnom procese pomôžu, ako napríklad canva.com

  3. Prekladajte cudzie jazyky
    Ak ovládate cudzie jazyky na dostatočnej úrovni, môžete si privyrobiť ako prekladateľka. Čím nezvyčajnejší jazyk, tým vyššia šanca slušného zárobku. Medzi najvyhľadávanejšie jazyky patrí Španielčina, Nemčina a Poľština.

Ako začať na Upworku?

Ak ešte nemáte vytvorený účet na Upworku, musíte si ho vytvoriť. Po registrácií dôkladne vyplňte svoj profil – hlavne vaše zručnosti, vzdelanie a prípadne akékoľvek certifikácie alebo osvedčenia, ktoré máte. Následne si môžete pozrieť ponuky práce a začať si posielať prihlášky.

Treba mať na pamäti, že ak práve začínate, môže byť ťažké si hneď nájsť dobre platenú prácu. Úspešným dokončením menej platených prác a vybudovaním si reputácie zvýšite svoje šance, že si vás neskôr najmú aj na lukratívnejšie projekty.

Slovenskou alternatívou Upworku je jaspravim – dávajte si však pozor, táto stránka má veľké množstvo falošných hodnotení.

Upwork v súčasnosti používa niekoľko slovenských mamičiek, ktorých služby využívame na písanie finančných a investičných článkov na Fér Financie.

Ako môžete vidieť, existuje mnoho kreatívnych spôsobov, ako si počas materskej dovolenky zarobiť peniaze z domu. Využívaním online platforiem, prácou na voľnej nohe alebo predajom vašich výrobkov, si môžete privyrobiť na materskej aj bez toho, aby ste obetovali čas strávený s novým bábätkom. S trochou tvrdej práce a snahy je možné zosúladiť výchovu dieťaťa a zárobok.

Autor článku: Petra Marcinková – content manažérka pre Fér Financie

Tagy