Začnite písať

AKČNÉ TIPY TESTOVANIE

Prečo je pre deti dôležitá ranná rutina?

Ráno, po zazvonení budíka, zvyčajne v každej domácnosti vypukne poriadny chaos. Jeden ide ešte v polospánku do kúpeľne, iný von so psom, ďalší hľadá svoju obľúbenú mikinu a nad tým všetkým väčšinou dohliada mama, ktorá jednou rukou natiera deťom desiatu a druhou si zapína blúzku. Najmä pre nás, mamičky je príprava detí do školy a zároveň včasný príchod do práce výzvou, ktorej musíme každé ráno čeliť. Tajomstvo pokojne plynúceho rána sa ukrýva v dobrom plánovaní a opakujúcej sa rannej rutine. A tá je, koniec koncov, prospešná ako pre rodičov, tak aj pre deti. Zhrnuli sme pre vás niekoľko užitočných tipov na vytvorenie rutiny, ktorá podporuje ráno motiváciu a produktivitu celej rodiny.

Dostatok spánku

Ranná rutina začína už v predchádzajúci večer, kedy je potrebné dať si pozor na to, aby sme si dopriali dostatok zdravého spánku. Nie je žiadnou novinkou, že rodičia aj deti fungujú lepšie, keď sa dobre vyspia. Spánok pomáha deťom rozvíjať sa duševne aj fyzicky, takže zabezpečenie dostatočného počtu hodín nočného spánku by malo byť najvyššou prioritou. Snažte sa, aby vaše deti mali konzistentné denné a nočné rozvrhy, ktoré im pomôžu regulovať spánok.

Škôlkari vo veku 3-5 rokov by mali v spať 10-13 hodín denne.

Deti vo veku 6-13 rokov by mali spať 9-11 hodín denne.

Dospievajúci vo veku 14-17 rokov by mali spať 8-10 hodín denne.

Pomôžte svojmu dieťaťu zaspať vytvorením relaxačnej rutiny pred spaním bez elektroniky alebo televízora. Spoločné čítanie kníh alebo písanie patria k osvedčeným aktivitám tesne pred spaním. Vytvorte ideálne prostredie na spánok reguláciou teploty a úrovne osvetlenia v detskej izbe.

Večerná rutina

Skvelým úvodom ku kvalitnému nočnému spánku je večerná hygiena. Príjemný teplý kúpeľ alebo sprcha dokážu uvoľniť a pripraviť deti do voňavých postieľok. Nezabudnite tiež od malička viesť deti k správnemu čisteniu zúbkov. Práve to je ten najdôležitejší krok k celoživotnej správnej starostlivosti o zdravie chrupu a celej ústnej dutiny, výsledkom čoho je krásny žiarivý úsmev po celý život.

Odborníci sa zhodujú na tom, že rodičia by mali dočisťovať deťom zúbky až do veku 10 rokov, pričom v 8-9 veku je vhodné pridať už aj zubnú niť. Aby čistenie zúbkov deti neodradilo, mali by sme starostlivo zvoliť zubnú kefku aj pastu. Na mentolové zubné pasty majú malé deti ešte čas. Aby sme im starostlivosť o zúbky čo najviac spríjemnili, vyberte nielen účinnú zubnú pastu, ale takú, ktorá bude deťom voňať, chutiť a na ktorú sa budú každé ráno aj večer tešiť.

Príprava je kľúčová

Aby sa vaše deti ráno zobudili do príjemnej rodinnej pohody a nie do stresujúceho kriku a zvady, najmä pre nás – mamičky je dôležité pripraviť si všetko na ráno tiež už večer. Potom, čo deti zaspia, im pripravte desiatu a odložte ju do chladničky. Rovnako im aj sebe pripravte oblečenie a uistite sa, že všetko, čo budete ráno potrebovať, je na svojom mieste (kľúče od auta, od domu, kŕmivo pre zvieratá, topánky a podobne). Premyslite si, čo budete jesť na raňajky a potom si už len v pokoji sadnite a doprajte aspoň pol hodinu – hodinu len pre seba. Čítajte si pútavú knihu, pozrite si jeden diel vášho obľúbeného seriálu alebo si doprajte relaxačný kúpeľ.

A teraz už: „Dobré ráno.“

Ráno vstaňte aspoň o polhodinu – hodinu skôr, ako vaše deti. V pokoji si zacvičte alebo si dajte vlažnú sprchu a šálku svojho obľúbeného čaju či voňavej kávy. Potom, čo zobudíte deti, sa všetci pridŕžajte svojej každodennej rannej rutiny:

Upracte spolu s deťmi posteľ. Ak máte už väčšie deti, nerobte to za ne.

Dajte si spolu zdravé a nutrične vyvážené raňajky a zároveň nakŕmte svoje domáce zvieratko.

Následne dozrite na dôkladnú hygienu detí. Opäť venujte zvýšenú starostlivosť hygiene chrupu. Vďaka detskej zubnej paste s vôňou lesného ovocia sa vaše deti budú už na ranné umývanie zúbkov tešiť.

Dozrite na oblečenie vašich detí, pripravte si všetko potrebné na odchod, vrátane desiatových boxov a v pokoji a dobrej nálade môžete nasadnúť do auta.

Zdroj obrázkov: Freepik

1 Komentár