Začnite písať

ZDRAVIE

Náhla horúčka u detí: ako ju znížiť krok po kroku

horúčka

Horúce čelo, lesklé oči, neobvyklá únava. Všetky tieto a mnoho ďalších varovných príznakov môže sprevádzať nástup zvýšenej teploty a horúčky u dieťaťa. Tá je postrachom najmä pre čerstvé mamy, dokáže však potrápiť každú z nás. Kedy a ako začať teplotu zrážať a čomu sa vyvarovať? Toto zhrnutie vám pomôže poraziť ju!

Kedy treba teplotu zrážať?

Zvýšená telesná teplota organizmu je signálom, že telo bojuje s určitou formou ochorenia. Pokiaľ nedosiahne 38°C, neznižujeme ju, pravidelne sledujeme, či má stúpajúcu alebo klesajúcu tendenciu. Pri meraní v konečníku nesmieme zabudnúť odrátať 0,5°C. Pokiaľ sa teplota dostala nad hranicu 38°C, dieťa je plačlivé a ubolené, prvou pomocou sú antipyretiká, teda lieky na jej zníženie.

Ako znížiť teplotu?

Prvou voľbou sú lieky na zníženie teploty odborne nazývané antipyretiká. V našich lekárňach bežne dostať antipyretiká s účinnou látkou paracetamol (napríklad Paralen alebo Panadol) a antipyretiká s ibuprofénom (Nurofen). Pre najmenšie deti sú dostupné vo forme sirupov s dávkovačom alebo vo forme rektálnych čapíkov. Tie sa využívajú najmä vtedy, ak dieťa zvracia alebo nechce prijať sirup. Deťom do troch mesiacov podávame len lieky s paracetamolom, pri starších môžeme účinné látky striedať. Liečivá s rovnakou účinnou látkou podávame v odstupe najmenej 6-tich hodín.

Čo ak teplota opäť stúpla a ešte nie je čas podať znova ten istý liek?

Môžeme ho vystriedať liekom s druhým typom účinnej látky. Ak sme napríklad naposledy podali Paralen, Nurofen môžeme podať už po 4 hodinách a platí to aj opačne. Tento postup je potrebný väčšinou v začiatkoch ochorenia. Keď sa nám podarí teplotu znížiť pod prijateľnú hranicu, volíme radšej väčšie časové intervaly. Dávkovanie vždy nastavte podľa váhy dieťaťa a pokynov uvedených na obale.

Nezabudnite:

  • je dôležité poznať aktuálnu váhu dieťaťa, nebojte sa preto vziať ho na ruky a povážiť sa s ním, aby ste mohli nastaviť správnu dávku liečiva.
  • po čase možno zistíte, ktorý liek zaberá vašim deťom rýchlejšie a tiež či vo forme sirupu alebo čapíkov a ďalšiu horúčku už zvládnete ľahšie.
  • antipyretiká tiež utlmia bolesť hlavy a dieťa bude menej plačlivé a ľahšie zaspí.
  • teplotu kontrolujte aj v spánku, niekedy môže prudko vyskočiť, no dieťa ďalej zdanlivo pokojne spí.

Čo znižuje teplotu okrem liekov?

Podávanie antipyretík je tiež potrebné doplniť nenáročnými opatreniami, ktoré však majú veľký zmysel. V prvom rade hrozí dehydratácia. Najmä u maličkých detí sa môže rozvinúť veľmi rýchlo. Preto si pripravte dostatočné množstvo tekutín – vody, alebo jemne sladeného čaju či polievky. Je dobré si zapamätať, koľko dieťa vypilo. Snažte sa podávať tekutiny hoci aj pomocou striekačky či po lyžičkách. Počíta sa každý mililiter, zvlášť pri bábätkách.

Vyvetrajte. V miestnosti by malo byť okolo 20°C a dieťaťu oblečte ľahké oblečenie z čo najviac prírodného materiálu. V horúčke sa bude potiť a okrem iného mu takto bude pohodlnejšie a rýchlejšie uschne, prípadne ho môžeme prezliecť. Ak dieťa nemá zimnicu, neprikrývajte ho hrubou prikrývkou.

Keď horúčka neklesá

Pokiaľ ste správne podali lieky a teplota neklesá, naopak, stúpa alebo dosahuje takmer 39°C, snažte sa nespanikáriť. Pomôcť môže omývanie tela žinkou, vlažná sprcha alebo zábal. Najšetrnejšie je posadiť malého pacienta do vaničky s vlažnou vodou a omývať ho jemne žinkou.

Ako robiť zábaly pri horúčke

Uterák, plachtu či inú vhodnú tkaninu namočte do vlažnej vody (cca. 25°C), dobre vyžmýkajte a obtočte dieťaťu okolo hrudníka. Ruky a nohy dieťatka vynechajte. Potom ho takto zabalené ešte prikryte suchou osuškou alebo látkovou plienkou. Pri aplikácii zábalu väčšina detí plače, po prvých minútach však pocíti úľavu a upokojí sa. Môžete ho tiež stimulovať hračkou alebo obľúbenou pesničkou. Zábal nechajte pôsobiť 10- 15 minút a postup opakujte 3-4 krát.

Postup si môžete overiť aj na tomto videu:

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Žilinská nemocnica (@nemocnicazilina)

Ak z nejakého dôvodu nemôžete pripraviť zábal, ďalšou možnosťou je vlažná sprcha. Sprchovať začnite od nôh smerom hore, postupne. Mokré časti tela hneď neutierajte, pokožku nechajte voľne vyschnúť a potom dieťa zabaľte do prikrývky.

Zábaly ani sprchu neaplikujeme, ak má dieťa studené končatiny!

Znamená to, že teplota ešte nedosiala svoje maximum a mali by sme ju nechať pôsobiť a so zrážaním počkať, kým sa úplne nerozvinie.

Kedy kontaktovať lekára

Pokiaľ sa vám žiadnym z uvedených spôsobov nepodarilo znížiť telesnú teplotu vášho dieťaťa, nebojte sa kontaktovať rýchlu lekársku pomoc. Pediatra upovedomte o zvýšenej teplote dieťaťa mladšieho ako 3 roky, alebo ak horúčka pretrváva viac ako 3 dni.

Pamätajte, že ak teplota klesá a dieťa sa cíti lepšie, nemusíte ju znižovať pod 37°C. Zvýšená teplota organizmu je jeho obrannou reakciou.

Zdroj foto: freepik.com

Tagy