Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Detská psychiatrička: Nikotínové vrecúška nie sú žuvačky ani cukríky. U detí môžu spôsobiť závislosť

nikotínové
Už jedno vrecko môže spôsobiť otravu! Biele nikotínové vrecúška v tvare a veľkosti žuvačkového dražé neobsahujú tabak, ale vyabstrahovaný nikotín v rôznych množstvách. Sú čoraz populárnejšie medzi deťmi a mnohé školy a rodičia už zaznamenali zvláštne správanie u svojich detí. Parlament už rozhodol, že sa nikotínové vrecúška od 1. januára 2023 zaradia medzi tabak, takže budú dostupné len osobám nad 18 rokov. Dovtedy by ste však mali byť obozretnejší, či ich neužíva aj vaše dieťa.

Dávajte pozor na to, čo dieťa kupuje v obchode

MUDr. Terézia Rosenbergerová

Do ambulancií detských psychiatrov, pediatrov či neurológov prichádzajú v poslednom období deti, ktoré „zrazu náhle zmenili svoje správanie“. Z detí, ktoré sa ťažko koncentrovali na školský výkon alebo boli pomalšie, „sa v priebehu krátkeho času stali tie, ktoré majú zrýchlené motorické tempo, smejú sa, hovoria nahlas. Ale tiež deti, ktoré v škole zvracajú, sú spotené, udávajú, že cítia nevoľnosť, búši im srdce,“ hovorí MUDr. Terézia Rosenbergerová, detská psychiatrička z I. psychiatrickej kliniky UNLP Košice na Tr. SNP a zároveň hlavná odborníčka MZ SR pre detskú psychiatriu.

Rodičia aj učitelia sú znepokojení, vyhľadávajú lekársku pomoc, hľadajú príčinu. Prvé, čo im napadne, je samozrejme kovid, či postkovidový syndróm. „Málokomu napadne, že jeho dieťa  niečo užíva, a ešte najmenej, že sú to nikotínové vrecúška,“ upozorňuje odborníčka. Veľmi preto oceňuje, že od januára sa tieto produkty zaradia medzi tabak a dostupné budú len osobám nad 18 rokov. Dovtedy, upozorňuje rodičov, aby dávali pozor na to, čo si dieťa kupuje  v obchode. Nie sú to totiž cukríky ani žuvačky! Ale produkty, ktoré majú negatívny vplyv na detské zdravie, fyzické aj psychické. 

Ako účinkujú nikotínové vrecúška na deti?

Rodičia majú na deti často málo času. Požaduje sa od nich najčastejšie výkon a bezproblémové správanie. „Stretávam v ambulancii deti, ktorým nikotínové vrecúška chutia. Malí pacienti udávajú, že sa po nich cítia výborne, majú odrazu veľa energie, veľa vládzu. Stretla som sa však aj s deťmi, ktoré mali žiaľ aj nepríjemné vedľajšie účinky, zvracanie, bolesti hlavy. Príjemný účinok, ktorý sa snažia deti popísať, netrvá dlho a tak si do úst vkladajú aj viac  vrecúšok, čo vyvoláva búšenie srdca, niektoré deti majú  pocit zvierania na hrudi. A to vie rodičov poriadne vystrašiť,“ rozpráva T. Rosenbergerová.

So smrteľným prípadom po nadmernej konzumácii nikotínových vrecúšok sa osobne nestretla, hoci ju odborné publikácie uvádzajú často. „Deti si nie vždy uvedomujú nežiaduce účinky, ženú sa iba za príjemným pocitom. Čo zaráža najviac je fakt, že takýto nikotín konzumujú aj športovci, často hokejisti, ktorí potrebujú veľa sily, aby vyhoveli náročným tréningom a udržali si výkonnosť.“

Nenápadné ako cukríky – vysoká dávka nikotínu

Za vážny problém považuje T. Rosenbergerová to, že obaly nikotínových vrecúšok sa podobajú obalom cukríkov, v obchodoch sú umiestnené pri pokladni, lákajú svojou farebnosťou. Majú viac príchutí mentol, kola, vanilka, tropické ovocie… teda všetko, čo deti bežne užívajú. „Pre ľahký a nenápadný spôsob konzumu ich môžu užívať aj v škole, a aj to robia. Vrecúško si nenápadne vložia pod hornú peru, keďže sú bez zápachu, ich konzum je ťažko viditeľný.“

Situáciu podľa nej ešte viac zhoršilo nosenie rúšok. To, že dieťa niečo práve konzumuje,  si všimol málokto. „Vnímaví učitelia zaznamenali zmeny v správaní, aj vo výkone, posielali nám deti s tzv. poruchami správania. Nebezpečné je to, že po vyfajčení jednej cigarety sa do tela dostanú 2 až 4 mg nikotínu, vo vrecúšku je toho oveľa viac, 4,7 až 50 mg. Takáto dávka vie ublížiť aj dospelému človeku, nieto ešte dieťaťu. Nebezpečné je aj veľmi rýchle vstrebávanie cez sliznicu ústnej dutiny.“

Obaly nikotínových vreciek sú na prvý pohľad na nerozoznanie od cukríkov alebo žuvačiek. V obchodoch sú pestrofarebné plastové škatuľky v tvare puku najčastejšie vystavené blízko pokladníc vedľa drobných cukroviniek. Konzumentov lákajú nielen pestrým obalom, ale aj príchuťami.

Je lepšie deťom  desiatu chystať do školy doma

Mnohí rodičia pritom odmietajú medikamentóznu liečbu. Všetko, len nie psychofarmaká. Mnoho vážnych psychiatrických porúch tak ostáva bez liečby. „Deti si svoje problémy riešia aj tak, že sa stávajú závislými od iných návykových látok, ktoré zmierňujú ich problémy, dodávajú im sebavedomie, ale aj dobré postavenie v rovesníckej, čo sociálnej skupine. To, že bežne konzumujú energetické nápoje, žuvací tabak, alkohol už od 10 -12 rokov veku, rodičia riešia málokedy.“

Rodičia by si mali podľa odborníčky uvedomiť, že ak namiesto desiaty do školy dajú dieťaťu peniaze, nevedia odkontrolovať, čo si kúpi. „Skúste sa postaviť ráno pred obchody s potravinami, koľko detí kupuje namiesto jedla energetický nápoj, žuvací tabak, …“

Ne(informovať)?

Informácií podľa detskej psychiatričky pre rodičov nie je veľa, mnohí ani netušia, že ich dieťa je konzumentom, a vôbec nie, že je už závislé. „Aj keď šírenie osvety a informácií je palicou o dvoch koncoch. Na jednej strane poskytne rodičovi, učiteľovi potrebnú informáciu, na druhej strane veľmi intenzívne informuje deti, čo by ešte mohli skúsiť. Nebezpečenstvo  užívania nikotínových vrecúšok je práve v tom, že ich konzum je ťažko postrehnuteľný, najčastejším zdrojom informácie sú práve deti, ktoré to o sebe vedia, navzájom si vrecúška vymieňajú, kupujú, ponúkajú.“

Život žiaka je náročný. Dva roky dištančného vzdelávania a izolácie veľmi závažne zmenili vývin všetkých detí. „Mnohé stratili pracovné návyky, motiváciu, snahu pracovať na sebe, prichádzajú za lekármi so žiadosťami o individuálny študijný program, nechce sa im chodiť do školy. Zmenili sa rovesnícke, sociálne vzťahy, deti sa prestali rozprávať, píšu si, prestali navštevovať krúžky, nemajú záujmovú činnosť, málo čítajú, málo športujú. Ako tak zvládnuteľná je situácia na prvom stupni.

Na druhom stupni, keď si rodičia myslia, že je dieťa už rozumné a samostatné a chcú mu dať istú voľnosť, bez toho, aby ho do niečoho nútili, je riziko rozvoja závislostí veľmi  vysoké. Nuda, túžba zaradiť sa, zaujať miesto v skupine, sýtenie iba materiálnych potrieb, ale aj nestaranie sa, či zanedbávanie sú výživnou pôdou pre konzum čohokoľvek, čo zmení pocity dieťaťa,“ uvádza hlavná odborníčka MZ SR pre pedopsychiatriu.

Trochu teórie k tabaku

Existujú dva druhy žuvacieho tabaku. Tabak na orálne použitie, tzv. snus, je vlhký prášok v sypanej podobe či porciovaný v menších vrecúškach. Užívateľ si ho vkladá medzi hornú peru a ďasno. Nikotín sa uvoľňuje samovoľne – bez žuvania a následnej potreby častého vypľúvania slín. Tento tabak je zo zdravotno-bezpečnostných dôvodov zakázaný v celej Európskej únii – výnimkou sú len Švédsko a Dánsko.

Žuvací tabak je oproti tomu nakrájaný na malé kúsky – nereže a nedrví sa úplne na prach ako snus, jeho predaj je legálny. Pre lepšiu orientáciu je každé balenie žuvacieho tabaku  označené nápisom “chewing tobacco“.  Má povzbudzujúce účinky, zvyšuje pozornosť, redukuje stres aj únavu. Práve z týchto dôvodov si našiel množstvo svojich fanúšikov aj medzi športovcami, ktorí veria v jeho povzbudzujúce účinky pri podávaní lepších výkonov. Je známe, že žuvací tabak obsahuje najmenej 28 chemikálií spôsobujúcich rakovinu.

Nikotínové vrecúška sú najmodernejším produktom. Ako pri žuvacom tabaku ide o  efektívny a veľmi rýchly zdroj nikotínu. V čom je odlišný? Neobsahujú žiadny tabak! Náplň nikotínových vrecúšok tvorí čistý izolovaný nikotín spolu s ďalšími látkami (voda, soľ, zvlhčovadlá, regulátory kyslosti, zvýrazňovače chuti a prírodné aromatické oleje, vlákna celulózy, xylitol, salmiak, škrob, zahusťovadlá a konzervačné látky).

Žuvacie cigarety (e-cigarety) poskytujú nikotín v parách bez toho, aby konzument zapálili tabak. Cigarety bez dymu však dodávajú užívateľovi návykový nikotín a tiež nikotín ľuďom v okolí. „Mládež, ktorej vekový priemer často siaha už na základnú školu, k rôznym povzbudivým účinkom tohto výrobku priraďuje ďalšiu výhodu: môžu ho konzumovať prakticky kdekoľvek – na verejných priestranstvách, v kine, v škole, na vyučovaní, ale aj priamo doma. Je bez zápachu, dokonca sa dajú prímesou dosiahnuť príjemné ovocné vône,“ uzatvára detská psychiatrička.

Už nestačí len informovať o duševnom zdraví detí a mladistvých, dôležitá je aktívna prevencia – rozšírenie a zlepšenie možnosti voľnočasových aktivít, rozvoj emocionálnej inteligencie, zlepšenie sociálnej situácie rodín. Prevencia znamená dať deťom šancu na zdravý rozvoj ich osobností.

Zdroj foto: UNLP Košice, pixabay.com, canva.com

Tagy