Začnite písať

CHOROBY

Aké bylinky nám pomôžu pri nádche, chrípke či tráviacich ťažkostiach?

V chrípkovom období by každá maminka urobila všetko preto, aby jej drobec ostal zdravý. Okrem pravidelného prísunu vitamínov k tomu vedia dopomôcť bylinkové čaje. Preto vám prinášame krátky prehľad bylinkových čajov, ktoré nakopnú imunitu vás i vášho dieťatka a pomôžu vám ľahšie prekonať chrípkové obdobie.

Čaje z byliniek sú zázrak, ktorý nám pomáhajú vyzdravieť, ale nikdy nenahradia liečbu, ktorú určí doktor. Preto lieky nikdy nenahrádzajte bylinkovými čajmi. Čaje sú len doplnok k tomu, ako ostať zdravý. Okrem toho si vždy prečítajte príbalový leták, pretože niektoré lieky majú kontraindikácie s určitými druhmi bylinkových čajov.

Pre každú bylinku platí iné pravidlo, kedy ho môže vaše dieťatko piť. No platí základné pravidlo, že od 6 rokov môže dieťa piť akýkoľvek bylinkový čaj. Jediné na čo si musíte dávať pozor je doba lúhovania byliniek a množstvo vypitého čaju.

Prečítaj si: Kedy si dieťa objaví ruky? Fázy vývoja kontroly nad rukami mesiac po mesiaci

Čaj ako prvá pomoc pri nádche

Medzi bylinky, ktoré dokážu uľaviť od nádchy patria šípky, rakytník a nádchovník.

Šípky sú skvelým zdrojom vitamínu C, B1, B2, K, P, železa a vápniku. Najúčinnejší šípkový čaj je priamo z plodov šípok, ktoré si nazbierate vy sami alebo kúpite v lekárni. Pomleté šípkové čaje z obchodu majú nízky obsah vitamínu C. Šípky je vhodné zbierať v mesiacoch september až október pred prvými mrazmi. Zbierajte len tvrdé plody červenej a oranžovej farby. V chrípkovom období môžete vypiť až 2 litre šípkového čaju. Doba lúhovanie šípkového čaju je 10 až 15 minút.

Výborným zdrojom vitamínu C je aj rakytníkový čaj. Rakytník má protizápalové účinky, preto pomáha pri zápale hrdla, mandlí a pľúc. Rakytník zbierajte až po prvých mrazoch,  doba lúhovania je 5 minút.

Najlepším liekom na nádchu je čaj z nádchovníka. Za touto rastlinou nemusíte chodiť ďaleko, môžete si ju pestovať doma v kvetináči ako izbovú rastlinu. Na nádchovníkový čaj vám stačí jeden lístok z nádchovníka. Okrem čaju vám nádchovník pri nádche uľaví aj naparovaním sa.

Čaje proti chrípke

Proti chrípke sú výbornými pomocníkmi tymián, zázvor, mäta a lipa. Všetky tieto bylinky zoženiete pomerne ľahko a veľmi jednoducho z nich pripravíte chutný čaj, ktorý vám pomôže v čase chrípkového obdobia. Tieto bylinky slúžia ako samotná prevencia voči chrípke, ale aj ako liek na ňu. Tymián prečisťuje dýchacie cesty. Zázvor ničí zápal. Mäta zlepšuje dýchanie a uvoľňuje upchatý nos. Lipové listy sú tiež výborným pomocníkom, no pre deti ich podávať naozaj len v malých dávkach.

Zápal priedušiek a bylinkové čaje

Pri zápale priedušiek je potrebné podporiť vykašliavanie k čomu vedia pomôcť bylinky, ako napríklad majoránka, medovka, podbeľové listy, skorocel a yzop lekársky. Tieto bylinky podporujú vykašliavanie, znižujú teplotu, pomáhajú pri zachrípnutí a prečisťujú dýchacie cesty.

Prečítaj si: Tipy, ako vytvoriť bezpečný balkón či záhradu pre deti na spestrenie ich voľného času

Čaje na podporu trávenia

Každá mamička určite vie, že najlepším pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach aj úplne malého dieťatka je fenikel a rasca. Na podporu trávenia vie tiež pomôcť mäta, bazalka a ľubovník bodkovaný. Príprava čaju z týchto rastlín je pomerne jednoduchá. Postačia tri lístky rastlín, ktoré si viete vypestovať aj doma v záhradke alebo v kvetináči. Doba lúhovania je v približne 5 minút.

Čaje proti zápche

Podobne ako pri podpore trávenia aj pri zápche pomáha fenikel, rasca a mäta. No okrem toho nezabúdajte ani na púpavové kvety, ktoré sú pri boji proti zápche zázračným pomocníkom. Kvalitný čaj z feniklu, rasce alebo mäty si môžete kúpiť v lekárni alebo pripraviť sami doma podľa jednoduchého návodu, ktorých je plný internet. Púpavový čaj zoženie v čajovniach, ale môžete si ho pripraviť aj doma. Na 3 litre čaju potrebujete 1 čajovú lyžičku púpavových kvetov. Doba lúhovania je 15 minút.

Čaje proti hnačke

Každý z nás vie, že pri hnačke bezpochyby pomôže čierny čaj. Veľkým pomocníkov vie byť aj tymianový a majoránkový odvar, pre ich dezinfekčné účinky. Ak je hnačka spôsobená zápalom, vtedy je prvou pomocou repíkový čaj. Najlepšie je tieto čaje  zaobstarať si v sypanej podobe v lekárni alebo v čajovni. Pretože sáčkové bylinkové čaje zvyčajne obsahujú veľmi nízku dávku byliniek.

Bylinky sú naozaj veľký pomocník v čase choroby, ale zároveň vedia pomôcť zabrániť vzniku mnohých chorôb. Bylinkové čaje si môžete pripraviť sami z čerstvých byliniek za pomoci jednoduchých receptov, ktoré nájdete na internete do pár sekúnd. Ak nemáte čas, priestor alebo odvahu variť si bylinkové čaje sami, podľa návodu, môžete si ich zakúpiť v lekárňach a v čajovniach, kde je ich kvalita oveľa vyššia ako v bežných potravinách.

 

Zdroj foto: Pexels, freepik.com

Tagy