Začnite písať

PÔROD

Mamy po pôrode nebývajú vždy vysmiate. Pomôcť im môže nový projekt.

Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia (10.10.2022) by sme radi upriamili pozornosť spoločnosti na tému duševného zdravia žien po pôrode. V máji, ktorý je mesiacom povedomia o materskom duševnom zdraví, uzrel svetlo sveta neziskový projekt Vysmiata Duša Mamky. Prináša túto krehkú, no o to dôležitejšiu tému na svetlo sveta.

Vstup do role mamy je v 70-80 % prípadoch sprevádzaný určitou mierou duševného rozladenia, ktoré sa najčastejšie prejavuje zmenami nálad, plačlivosťou, podráždenosťou či spochybňovaním svojej kompetencie ako mamy. Všetky tieto prejavy sú však prirodzené a po krátkom čase odznejú. Takéto prvotné obdobie nazývame aj “baby blues”.

Podľa výskumov sa však u 15-20 % žien v období prvého roka po pôrode prejaví nejaká forma depresívneho alebo úzkostlivého prežívania. Mnohé ženy však vo svojom trápení ostávajú samy, prežívajú neraz veľkú hanbu a pocity zlyhania, že nevnímajú príchod dieťaťa len radostne.

,,Verím, že náš projekt prispeje k tomu, aby jedného dňa bolo úplne prirodzené hovoriť o tom, že žena po pôrode môže pociťovať radosť a zároveň aj strach, smútok, frustráciu či neraz hnev. Čím otvorenejšie budeme hovoriť o rôznorodosti našich životov bez výsmechu či bagatelizácie, tým menšiu stigmu budeme pociťovať v spojitosti s duševným zdravím a vyhľadaním pomoci, ak je potrebná,” hovorí Katarína Žilák, zakladateľka projektu Vysmiata Duša Mamky.

Projekt Vysmiata Duša Mamky tu je aktuálne pre všetky ženy, ktoré hľadajú informácie k témam duševného zdravia, hľadajú komunitu žien s podobným príbehom alebo sa potrebujú zorientovať v možnostiach pomoci v tomto náročnom období.

,,Keď som prežívala tie počiatočné emócie, keď som si myslela, že som poškodená alebo prosto zlý človek, nebolo toho, kto by mi mojím jazykom povedal, že som v poriadku. Že tie emócie sú v poriadku, že každá z nás to má inak. A že to, že teraz nevidím východisko, neznamená že neexistuje,” vysvetľuje Aneta, ktorá podporila projekt zdieľaním svojho príbehu zo začiatku materstva.

V prvých mesiacoch fungovania sa projekt primárne zameral na online aktivity. V rámci jesene 2022 však spustil aj pilotnú osvetovú offline kampaň Kontrastný začiatok materstva. Kontrastné kartičky, ktoré sa dostávajú do rúk žien krátko po pôrode, sú povzbudením k tomu, aby čerstvé mamy o tom, ako sa majú, hovorili a v prípade potreby vyhľadali pomoc odborníkov. ,,Tému duševného zdravia žien po pôrode považujeme za veľmi dôležitú. Je potrebné normalizovať, že to nie je vždy jednoduché obdobie a možnosť obrátiť sa na odborníkov a hľadať pomoc by mala byť pre tieto ženy dostupnejšia. Preto sme sa rozhodli pribaliť k našim šatkám a nosičom tieto kontrastné kartičky,hovorí o dôvode zapojenia sa do kampane Slávka Chlebová, jedna zo sestier stojacich za značkou Sestrice.

Titulná foto: freepik.com

Tagy