Začnite písať

ROZHOVORY

Vladimíra Marcinková: Som presvedčená, že my politici do veľkej miery zodpovedáme za atmosféru v spoločnosti

marcinková

Do politiky sa snaží vnášať citlivosť a ľudskosť, pretože je to prostredie plné konfliktov a bojov. Útržky z pracovného aj súkromného života zdieľa prostredníctvom sociálnych sietí, aby aj takýmto spôsobom dostala politiku bližšie k ľuďom. Aká je Vladimíra Marcinková mama a politička? Dozviete sa v našom rozhovore.

V rozhovore nám prezradila:

  • aké výzvy jej prinieslo materstvo,
  • ako jej práca ovplyvňuje súkromný život,
  • kto ju najviac inšpiruje v pracovnom živote.

Ste pomerne aktívna na sociálnych sieťach. Je to pre vás spôsob, akým chcete politiku priblížiť aj ľuďom, ktorí ju možno vnímajú skôr pasívne cez klasické médiá?

Áno, je to pre mňa cesta ako nielen priblížiť svoju politiku a názory ľuďom, ale tiež sa snažím zotrieť tú stigmu, ktorá na politikoch leží, že každý jeden je bezohľadný, skorumpovaný a nečestný. Veľmi detailne odkrývam svoj život, popisujem svoje politické aj osobné rozhodnutia, chcem, aby ľudia rozumeli, čo robím a prečo to robím, aby nad žiadnou sférou môjho pôsobenia nevisel tieň. Chcem, aby nás politikov nehádzali do jedného vreca, ale videli medzi nami deliace čiary v hodnotách aj úmysloch.

Ako si udržiavate balans medzi časom, ktorý venujete práci, rodine a tvorbe obsahu na sociálne siete?

Sociálnym sieťam sa venujem v čase, keď dcéra spí, takže veľa obsahu pridávam po ôsmej večer alebo pred ôsmou ráno. Počas dňa sa sociálnym sieťam venujem, keď sa mi medzi pracovnými povinnosťami vyskytnú časové diery. Keď som sama s dcérou, snažím sa dať mobil ďaleko a venovať pozornosť len jej. Nerada ma vidí s mobilom.

Aké výzvy vám rodičovstvo a materstvo prinieslo? Je niečo oveľa ťažšie, ako ste očakávali? Alebo naopak?

Materstvo sa mi zdá oveľa ťažšie, ako som si ho predstavovala. Nie som typ matky, ktorej to išlo od ruky. Či už začiatky s dojčením, kúpaním, prebaľovaním, manipulácia s bábätkom, prvé vzdory. Vo všetkom som sa cítila neistá a nevedela ako na to. Najlepšie mi asi išli debaty s mojou dcérou, od malého bábätka sme boli často samé.

Nemala som pri sebe manžela ani blízkych, a tak som sa s ňou od útleho veku rozprávala a vysvetľovala jej moje strachy, obavy, ale aj radosti. Možno aj preto začala tak skoro rozprávať a dnes, vo dvoch rokoch, má neuveriteľnú slovnú zásobu a názor na všetko. Vždy ma rozcíti, ako vie vycítiť, keď si zúfam, pritúli sa ku mne a povie mi „Maminka, ja ťa ochránim.„. To ma dojíma. Ani netuším, odkiaľ tú vetnú konštrukciu má, ale vtedy mi dodá silu na všetky výzvy sveta.

Vladimíra, vy ste veľmi aktívna žena a mama. Ako sa to odráža na vašom partnerskom vzťahu?

Vo vzťahu sa s manželom skvelo dopĺňame. Sme úplne rozdielni. On introvert, ja extrovert, on poriadkumilovný, usporiadaný, disciplinovaný, ja kreatívna, strapatá a nie úplne uprataná. Máme spolu krásny vzťah, ale oboch nás bolí diaľka. Žijeme dvojkariérové manželstvo, muž je hokejista, s klubom funguje v Česku. Ja som politička, prilepená k politike v Bratislave. Chýbame si a ten smútok z odlúčenia sa sem tam prederie aj do nášho vzťahu. To sú najťažšie momenty.

Počas vášho kariérneho pôsobenia ste úzko spolupracovali s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom. Na začiatku vás, ešte ako študentku, od tejto spolupráce všetci odhovárali. Ako toto obdobie spätne hodnotíte?

Rozhodla som sa pomáhať Andrejovi Kiskovi v kampani za prezidenta, keď sa mu väčšina ľudí na Slovensku z jeho ambície vysmievala. Aj mňa doma vysmiali, keď som im povedala, že som sa ponúkla ako dobrovoľník neznámemu Kiskovi z Popradu, že mu pomôžem v kampani. O dva roky na to sa stal prezidentom a ten výsmech sa zmenil na obdiv, ale u niektorých aj na závisť, keď som sa dostala do jeho úzkeho prezidentského tímu.

Pre mňa to však bola skvelá lekcia. Stopercentne platí, že ak sa budete riadiť názormi iných, namiesto toho vášho, zvedú vás z vašej cesty. Ak pôjdete vytrvalo za tým, čo dáva zmysel vám, budete žiť svoj život a svoje rozhodnutia a to je ten najkrajší pocit slobody. Držím sa toho stále.

Vladimíra, pri sledovaní vašej práce aj zdieľania vašich príspevkov na sociálnych sieťach človek nadobúda pocit, že vnášate do politiky esenciu ľudskosti. Ako to vnímate vy?

Som rada, keď je to vidieť. Naozaj sa snažím do politiky prinášať citlivosť. Je to hrubé prostredie, plné konfliktov a bojov. Ja som si povedala, že to chcem robiť inak. Som presvedčená, že my politici do veľkej miery zodpovedáme za atmosféru v spoločnosti, ak uprednostňujeme hrubý slovník a rozdeľovanie spoločnosti. Takou sa potom stane. Ak skúsime citlivo a trpezlivo vysvetľovať aj ťažké a nepopulárne rozhodnutia, veľká časť ľudí to prijme. To je môj názor.

Kto vás inšpiruje v rodičovstve a v pracovnom živote?

Hľadám si inšpiráciu v iných silných ženách a nemusia byť ani úplne známe. Instagram je v tomto skvelý zdroj inšpirácie. Pomáha mi vedieť, že niekde na Záhorí je lekárka s dvoma malými deťmi, ktorá popri materskej chodí robiť dobrovoľníčku do ambulancie pre ukrajinské deti. Zvláda to. Zvládnem to aj ja.

Pomáha mi vedieť, že niekde na druhom konci Slovenska stojí učiteľka v siedmom mesiaci tehotenstva pred tabuľou a 30-tim deťom vysvetľuje fotosyntézu. Niekedy sú takéto čiastkové povzbudenia veľkým motorom. Ja mám často dni, kedy si poviem, že nevládzem, že už som na hrane síl, psychických, fyzických a stačí takáto žena, ktorá mi dodá inšpiráciu a silu, že sa to dá zvládnuť.

Ako by mal vyzerať svet, v ktorom by ste si priali, aby vyrastala vaša dcéra?

Bol by to svet, kde by nám viac záležalo na kvalite vzájomných vzťahov ako na kvalite produktov a služieb. Svet citlivý, rešpektujúci a spravodlivý.

Aká je Vladimíra Marcinková v súkromí? Ako rada oddychujete?

Najradšej spím a dobre jem. Niekedy som si namiesto spánku rada zvolila dobrú knihu alebo seriál, no pri dieťati sa moje preferencie oddychu výrazne zmenili (smiech).

Bez čoho si neviete predstaviť váš deň?

Bez objatia mojej dcéry.

Čo by ste chceli odkázať čitateľkám akčných žien a akčných mám?

Aby sme, my ženy, boli navzájom prajné a dobrosrdečné. Povzbudzujme sa a pomáhajme si zlepšiť naše postavenie v každej sfére života. Je na nás, aký svet prichystáme pre naše dcéry a ďalšie generácie žien. Muži tento boj za nás nevybojujú.

Zdroj foto: archív Vladimíry Marcinkovej

Tagy