Začnite písať

ZDRAVIE

Pink Power : Keď ženy pomáhajú ženám

Október sa niesol v znamení ružovej farby, ako mesiaca osvety o karcinóme prsníka. Starať sa o svoje prsia by mala každá z nás. Podporiť túto myšlienku sa rozhodla aj skupinka košických kamarátok, pod vedením Márie Kováč Špilárovej, známej, ako Miss Kolorova. Jej projekt Pink Power má v sebe empatiu a lásku voči ostatným ženám, so snahou upozorniť na to, že ružový môže byť ktorýkoľvek mesiac, ideálne celý rok. Dievčatá nafotili svetre z ktorých predaja, bola celá suma venovaná Lige proti Rakovine. Svojim kúskom k tejto krásnej myšlienke, tak prispeli aj ostatné ženy, ktoré sú už hrdými majiteľkami ružových svetrov. Hrejú ich na tele a určite aj na duši. Ako to celé prebiehalo a aké posolstvo týmto chcela Mária rozšíriť do sveta?

Kedy ti napadla myšlienka podporiť Ligu proti rakovine? Prečo si sa tak rozhodla?

Túto myšlienku som držala v hlave už od minulého roka. Ale tak ako každá vec v živote, musí to dozrieť, musí na to prísť ten správny čas. Počúvam vo svojom okolí o mnohých ženách, ktoré s touto chorobou bojujú a žiaľ tieto prípady stále stúpajú. My ženy sme síce veľké bojovníčky, ale sú obdobia, kedy potrebujeme pomôcť a tá pomoc určite každej padne vhod.

Aké posolstvo táto limitovaná edícia nesie?

To najkrajšie posolstvo a síce, že je potrebné si pomáhať. Najmä keď ide o pomoc medzi ženami. Ženská sila je nekonečná a ja by som si želala, aby vymizli ženské nezhody a boli by sme sestrami. Pretože keď dopraješ, bude ti dopriate. Aj ja som sa na začiatkoch  mojej „kolorky“ stretla s neprajnosťou najmä od “konkurencie”, ktorá sem vôbec nepatrí, pretože ide o tvorivú činnosť, teda každý profil by mal byť svojský a iný.

Kolekciu si nazvala Pink Power. Vnímaš ženský svet, ako silný a nebojácny?

Určite! My ženy dokážeme veľké veci, keď sa nenecháme strhnúť neprajnosťou či ohováraním.

Chceme v dnešnej náročnej dobe, my ženy stále pomáhať?

Tento projekt ma v tom len utvrdil. Nikto ani na sekundu nezaváhal a obetoval pre túto peknú vec nezištne svoj čas, služby, produkty či financie. Nedá mi nespomenúť všetkých, ktorí sa na tom podieľali. Janka z Aha cookies prikývla ihneď a z jednej prosby cez Instagram, sme nakoniec prekecali asi dve hodiny. Smiali sme sa, že nám chýba už len drink v ruke hehe. Ďakujem Peťkovi z kvetinárstva Garomi, ktorý nám poskytol prenádherné kytice. Úžasná bola aj Gogina (moje familiárne označenie Sašky z Botanica cafe), ktorá neváhala poskytnúť svoje priestory na fotenie. Taktiež svojim prispela aj  Klaudi z Má to háčik a mali sme tam aj voňavé sviečky Olala. No a v neposlednom rade nesmiem zabudnúť na skvelú Gabiku, ktorá aj napriek menším prekážkam, prišla a nafotila to. A na  Barborku, ktorá mi nesmierne pomáhala s prípravami aj keď nemusela a na všetky tie krásne ženy, ktoré prišli veci nafotiť. Bol to pocit na nezaplatenie! A čo sa týka predaja, musím povedať, že svetríky len tak fúkli. Za jeden sveter som dokonca dostala platbu vo výške 50 eur. Takže áno, my ženy chceme pomáhať a som za to vďačná.

Ružová farba evokuje naivitu, sladkosť, niekomu určite aj infantilnosť. Má táto farba miesto v ženskom šatníku?

Práve ja nie som tá, ktorá svet módy generalizuje. Také vyjadrenia sú podľa mňa už dávno pasé a ženy by si mali obliekať to, čo sa im páči a na čo majú chuť. Preto ak sa vám páči ružová, neváhajte si ju obliecť! Inak musím povedať, že ja osobne ružovú na mužovi naozaj milujem!

V jesennom a zimnom období, je sveter veľmi vďačný módny prvok. Ako ho nosiť?

Sveter na všetky spôsoby! Len tak ku rifliam, vlneným nohaviciam, či ku maxi sukni s chelsea čižmami. Dokonca, môjmu oku lahodí aj využitie svetra ako šálu. Len tak zaviazaný a prehodený cez kabát. Avšak čo určite odporúčam, siahnuť po svetroch z lepších materiálov, ako je vlna či kašmír, tie vás nenahraditeľne zahrejú.

Plánuješ do budúcna ešte takéto limitované edície?

To by ma potešilo najviac. Už od začiatku som si želala, aby Miss Kolorova mala hlbší význam. Verím, že nápady sa budú hrnúť a ja budem mať možnosť pomáhať. Je to to najprirodzenejšie pre človeka, ak má tú možnosť. Nikdy totiž neviete, kedy budete potrebovať pomoc vy!

 

Ďakujem za rozhovor.

Zdroj foto: Gabriela Strakay studio

 

 

 

 

 

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1