Začnite písať

Uncategorized

Po roku prišli na svet v UNLP Košice opäť štvorčatá

Sofia, Alex, Maxim a Matej sa narodili 13. októbra mame Nikole (30) a otcovi Dominikovi Dubeckým (30). Informácia, že čakajú štyri detičky naraz, ich poriadne zaskočila. „Bol to šok, ale od prvej chvíle sme sa tešili. Celkom rýchlo sme tú informáciu spracovali,“ rozpráva Nikola a Dominik dodáva: „Bol to šok zmiešaný s radosťou. Ale samozrejme veľmi rýchlo prevládla už len radosť.“

Bábätká prišli na svet v 32. gestačnom týždni a vážili od 1150 do 1750 gramov. S touto pôrodnou hmotnosťou išli okamžite do opatery neonatológov do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Pre tím pôrodníkov Gynekologicko-pôrodníckej kliniky bol pôrod 4čiat prekvapením. „Určite to bolo prekvapenie, keďže minulý rok sa narodili v našej nemocnici tiež štvorčatá, pričom pravdepodobnosť je 85 na 3,“ hovorí prednosta kliniky profesor MUDr. Peter Urdzík, PhD., MPH. Navyše ani pred rokom, ani teraz nešlo o umelé oplodnenie. Pred štvornásobnou nádielkou 2021 a 2022 sa štvorčatá narodili naposledy pred 16 rokmi.

Kedy sa rozhoduje o termíne pôrodu 4-čiat?

Profesionálny tím bol na viacpočetné tehotenstvo a samotný pôrod dobre pripravený. „Graviditu mamičky sme začali ambulantne sledovať približne od 16. gestačného týždňa. Pani Nikola bola u nás hospitalizovaná od 30. gestačného týždňa,“ rozpráva profesor Urdzík. Podobne ako pred rokom, aj teraz sa podarilo pôrod realizovať až v 32. týždni.  „Samozrejme, za ideálnych podmienok by sme chceli, aby boli plody v maternici čo najdlhšie. V prípade viacpočetnej gravidity však od určitého času dochádza ku výraznému zväčšeniu maternice, ktorá už môže spôsobovať aj ťažkosti samotnej gravidnej žene.“ V prípade Nikoly bolo v tehotenstve všetko v poriadku, o termíne pôrodu rozhodol stav a vývoj jedného z bábätiek.

Starostlivosť o gravidnú ženu s viacpočetnou graviditou je oveľa intenzívnejšia. Bez ohľadu na to, koľko detí čaká, musí absolvovať častejšie prenatálne poradne a zvyčajne aj opakované hospitalizácie. Tie bývajú niekedy aj dlhodobé. „Viacpočetná gravidita vyžaduje intenzívnejší dohľad lekárov, pravidelné USG kontroly, počas ktorých sledujeme vývoj plodov, či niektoré alebo viacero nezaostáva v raste, poprípade, či niektoré z nich nie je ohrozené hypoxiou (nízky obsah kyslíka v krvi). V prípade týchto štvorčiat začal jeden z plodov výraznejšie zaostávať v raste a preto sme po príprave kortikosteroidmi ukončili graviditu plánovaným cisárskym rezom. U štvorčiat sa obvykle realizuje okolo 32. gestačného týždňa,“ hovorí profesor.

Viacpočetná gravidita má svoje špecifiká a aj riziká

Dôležitý je pritom celkový počet plodov. V niektorých prípadoch, keď  je plodov  5 a viac, sa uvažuje nad selektívnou fetocídou (fetoredukciou). Ide o zníženie počtu plodov, je to však mimoriadne emočne náročný výkon nielen pre lekára, ale najmä pre rodičov. „Pri viacpočetnej gravidite môže tiež dôjsť ku predčasnému odumretiu jedného z plodov. Komplikácie závisia aj od faktu, či ide o jednovaječné alebo dvojvaječné dvojčatá, jednovaječné sú obvykle viac rizikové. Zároveň je v týchto prípadoch vyššie riziko výskytu preeklampsie (rastovej retardácie plodu), vrodených vývojových chýb (VVCH) plodu, predčasného pôrodu, či abrupcie, čiže predčasného odlúčenia placenty a pod.,“ uzatvára prednosta kliniky.

Veľké rodiny prijali veľkú správu s veľkou radosťou

Pre čerstvú mamičku štvorčiat bolo síce tehotenstvo náročné, ale zvládla ho bez väčších zdravotných komplikácií. Nikola skôr spomína na to, aké náročné boli prvé týždne po tom, keď sa dozvedeli, že čakajú štyri prírastky naraz. „Vtedy sme si ešte to tajomstvo museli držať len pre seba. Najbližším sme sa chceli zveriť až po prvom trimestri, takže ten začiatok bol ťažký. Aj neistota, či bude všetko v poriadku aj to, že sa nemôžeme s nikým o to podeliť.“

Rodiny oboch manželov však zareagovali úžasne a mladá 6-členná rodinka má plnú podporu z oboch strán. „Keď sme to oznámili doma, bola to obrovská radosť. Nenašiel sa nikto, kto by nás nepodporil a to bolo pre nás nesmierne dôležité. Veľmi nám to pomohlo rýchlo sa so situáciou vyrovnať,“ spomína Nikola. Napokon, niet sa čo diviť.

Dominik má päť súrodencov a ona sama pochádza z 12-tich detí. „Obdivujem moju mamku a ocka, ktorí nás dvanástich vychovali, veľmi si ich vážim za všetko, čo pre nás urobili,“ rozpráva čerstvá mamička a dodáva, že jej ocko ich už žiaľ opustil, „Na náš štvorčlenný prírastok sa tešia celé naše veľké rodiny, ktoré sa už chystajú pomáhať a kočíkovať ?,“ rozprávala s úsmevom.

Aké budú prvé chvíle doma?

„Samozrejme, najskôr si chceme zvyknúť na svoj život so štvorčiatkami my sami. Musíme si spraviť režim, aby sme to zvládli a potom budeme radi, keď k nám začnú chodievať rodinné návštevy,“ hovorí Nikola. Keď zistila, že čaká 4čatá, spojila sa s Veronikou Križalkovičou, aby si so skúsenejšou mamou štvorčiat mohla vymieňať rady a informácie. Rodina Križalkovičovcov má  doma Huga, Damiána, Elišku a Noemi, prišli na svet v UNLP Košice koncom októbra 2021, nedávno tak oslávili rok.

Päť týždňová Sofia (2170 gr) a Matejko (2250 gr) už strávili svoj prvý sviatok predčasniatok (Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý sa každý rok  oslavuje – 17. novembra) doma s rodičmi, s mamkou Nikolou a ockom Dominikom. Bračekovia Maxim (1875 gr) a Alex (1535 gr) potrebujú ešte chvíľu starostlivosť odborníkov z DFN.  „Aby sme ich mohli prepustiť, musia splniť určité kritériá. Dieťatko si musí udržať svoju telesnú teplotu v postieľke v domácom prostredí, musí mať stabilné dýchanie a činnosť srdiečka a musí sa vedieť najesť z prsníka alebo fľaše,“ vysvetlila MUDr. Vanda Chovanová, primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny (ONIM). Viac informácií z DFN si môžete prečítať tu: https://www.dfnkosice.sk/stvorcata-v-opatere-nasho-neonatologickeho-timu/

Tagy